Slottsfrun Alexandra von Schwerin om sitt miljöarbete

Porträtt av slottsfrun Alexandra von Schwerin

Hennes hjärtefrågor handlar om kvinnohistoria, vilket inte minst syns i de feministiska utställningarna på Skarhults slott. Men även miljömedvetenhet genomsyrar Alexandra von Schwerins arbete – alltifrån den ekologiska odlingen till vindkraftsparken.

Alexandra von Schwerin, 48, är slottsfrun som tagit slottet Skarhult in i en ny era med flera uppmärksammade utställningar. Hon tar varje chans hon får att slåss för en levande landsbygd och föredrar att resa med tåg.

– Jag tycker att resande är väldigt viktigt. Det är en av de bästa fredsbevarande sysselsättningar vi kan ägna oss åt, säger Alexandra.

Tänker du på miljö och klimat i dina vardagsval?

– Jag försöker, mina barn tjatar hela tiden på mig att jag ska stänga av kökskranen medan jag diskar för att inte slösa på vattnet. Jag köper inte plastflaskor och nästan inga kläder längre. Jag tycker även att jag har slutat med småhandlande.

– Sedan bor vi ju på landet och det finns väldigt dåligt med transportmöjligheter, så det går inte att resa kollektivt. Jag sitter med i Region Skånes advisory board (rådgivande kommitté) om kulturella näringar, och detta är en av mina stridsfrågor. Jag vill ha utbyggd kollektivtrafik även utanför städerna så att alla kan ta sig runt kollektivt. Och utbyggnad av fiber!

Tänker du på miljön i ditt dagliga värv också?

– Min politiska fråga som jag driver är att kvinnor ska in i historieböckerna. Jag kan tyvärr inte också driva klimatfrågor, försvarsfrågor och integrationsfrågor …

Driver vindkraft och ekoodling

Men godset, som är Alexandras makes avdelning, har länge jobbat med att ställa om till ökad miljömedvetenhet.

Alexandra framför Skarhults slott i Skåne

Med sina utställningar lockar Alexandra många besökare till renässansslottet Skarhult.

– Vi har sysslat med vindkraft sedan 1990-talet och sedan fem år tillbaka lägger vi om hela gården till ekologisk odling. Så på det sättet tar vi vårt ansvar och försöker dra vårt strå till stacken. Vi märker också att konsumenterna vill ha ekologiska produkter.

Har du någon guilty pleasure – något du gör som du vet är klimatovänligt men som du väljer att unna dig ändå?

– Att resa med flyplan till Portugal till exempel. Vi åker till samma ställe varje sommar med fantastiskt vackra och öde stränder. Det unnar jag mig.

Vem är Alexandra von Schwerin?

  • Ålder: 48 år.
  • Familj: Man Carl-Johan von Schwerin, tre barn.
  • Bor: Skarhults slott mellan Eslöv och Lund i Skåne.
  • Gör: Slottsfru, entreprenör och journalist.
  • Aktuell: Chefar över två utställningar ”hemma” på Skarhults slott. Ena utställningen handlar om den oförvägna reportern och äventyraren Ester Blenda Nordström, den andra om de slottsfruar som regerat på Skarhult innan Alexandra tog vid. Utställningen ”Den dolda kvinnomakten” speglar 20 olika kvinnoöde under 500 år på slottet. Båda utställningarna kan ses till den 29 september 2019.

Hur tänker Alexandra von Schwerin kring miljöfrågor?

Vi lät Alexandra tycka till om följande påståenden:

”Lite klimatångest har ingen dött av”

– Jag kan ha lite vardagsklimatångest och ser till att stänga av vattnet och sopsortera, men det är beslutsfattarna som borde ha mer klimatångest. De borde till exempel se till så att vi har mer kollektivtrafik ute på landet. Och fiber på landsbygden så att vi inte behöver flytta in till städerna.

”Om Gud hade velat att vi skulle flyga så hade han gett oss vingar”

– Jag tror på broar mellan olika kulturer. Då menar jag inte en charterresa med andra svenskar, utan att resa och träffa människor från andra kulturer. Stå på en bar och språka med en colombian, australiensare eller en ryss, och märka att det egentligen är väldigt lite som skiljer oss åt.

Och då tar man flyget?

– Nej, jag älskar att tågluffa. Mitt system mår bra av att åka tåg. När man flyger är man – pang! – plötsligt i en ny miljö. Åker man tåg hinner systemet vänja sig. Jag älskar att åka tåg!

”Gärna vegetariskt, men först en rejäl korv”

– Jag älskar att äta vegetariskt och är jätteglad för det, men jag äter gärna vilt också. Gärna kött som min man har nedlagt i den vilda naturen. Det är allt ifrån hjort till vildsvin. Vi har problem med en invasion av vildsvin här nere i Skåne. Man kan göra mycket goda hamburgare av vildsvinskött. Jag tror jag äter kött en gång i veckan, inte mer. Jag äter gärna vegetariskt, det mår jag bra av.

”Det där med miljön och sånt, det sköter jag via skattsedeln”

– Jag är entreprenör som startar och driver bolag i den ekologiska näringen. Jag äger vindkraft och driver ekologisk matproduktion. I det mesta jag gör så är ansvaret för miljön närvarande. Så nej, jag sköter det inte bara via skattsedeln.

”Greta Thunberg borde koncentrera sig på skolböckerna”

– Nej, jag tycker att Greta Tunberg är fantastisk. Det är helt otroligt att en hel värld vet vem hon är. En nutida ekologisk Pippi Långstrump. Hon är fantastisk och jag applåderar henne.

Av Henrik Högström

Foto: Jenny Leyman/TT, Tomas LePrince/TT, Steinar Myhr/TT, Stina Stjernkvist/TT

Mer samhällsinnehåll hos allas.se: