Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Sluta sälj prylar till fel pris – nu värderar Tradera dina saker i förhand

01 feb, 2022 
Lukas Ernryd
Till vänster, en kvinna ser på föremål på Tradera, till höger, Pippi Långstrump-figur av Lisa Larson.

Marknadsplatsen Tradera har infört ett digitalt verktyg som hjälper dig att få rätt pris för varan du vill sälja.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Traderas nya tjänst heter "Vad är den värd?" och är en värderingsfunktion som gör det lättare för säljarna att få reda på föremålets andrahandsvärde.

– Med ”Vad är den värd” blir det supersmidigt att värdera andrahandsvärdet på saker du vill sälja eller köpa, vilket kommer hjälpa ännu fler att förstå vilka guldgruvor de sitter på där hemma. Detta kan förhoppningsvis uppmuntra många att börja köpa och sälja cirkulärt, vilket är ett smartare och mer hållbart sätt att shoppa på, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

Populärt just nu

Hemelektronik, inredningsdetaljer, parfymer och leksaker är alla populära produkter på andrahandsmarknaden. I vissa fall har man någorlunda koll på priset, men kanske vet man inte att det kan finnas ett värde i vissa saker.

Annons

Tradera lyfter lite äldre smartphones-modeller som ett exempel. Andrahandsvärdet på en iPhone X är 2 000 kronor i genomsnitt. En Georg Jensen-ljusstake eller en muminmugg går för cirka 400 kronor. Något från Lisa Larsons Lilla Zoo-serie kostar cirka 700 kr i genomsnitt.

Vid ett enklare test visade sig tjänsten fungera alldeles utmärkt. En sökning på "Kaare Klint safaristol" ger två avslutade auktioner med en värdering i mitten av dessa två klubbade pris. Dock är två föremål ett ytterst begränsat underlag. Tjänsten ger ett mer rättvisande resultat om det baserar sig på många försäljningar.

Avslutade auktioner på Tradera av två Kaare Klint-fåtöljer.

Så fungerar ”Vad är den värd?”

1. Du skriver in namnet på föremålet som ska värderas. Du får då upp en indikation på vad det kan vara värt. Värderingen görs utifrån snittpris på tidigare sålda varor. Du får också se de högsta och lägsta priserna som varan säljs för.

2. Värderingen baseras på alla sålda auktioner och fastpris-annonser de senaste 120 dagarna.

3. Det går att smalna av sökningen till att endast inkludera sålda objekt inom en specifik kategori, alternativt söka på hela Tradera. Ju nogare du beskriver din vara, desto mer exakt pris får du.

Traderas värderingstjänst "Vad är den värd?" hittar du här.

Se också: David Sundin om sin shopping i samtal med Carina BergfeldtBrand logo
Se också: David Sundin om sin shopping i samtal med Carina Bergfeldt
Annons