Artikeln innehåller reklamlänkar

Smarta uppfinningen sparar både pengar – och miljö

Från och med 1 maj 2020 beskattas även plastpåsar för frukt och grönt. Nu finns en smart uppfinning som är snäll både mot miljön och din plånbok.

Den 1 juni 2017 infördes en skatt på bärkassar som gjorde det betydligt dyrare för oss att köpa matkassar när vi går och handlar. Syftet med skatten var att minska användningen och därmed den negativa inverkan som plast har på vår miljö.

Videon kunde inte hittas

Enligt information från Svensk handel minskade förbrukningen av bärkassar i plast med hela 35 procent, eller 2,5 miljoner färre plastpåsar, mellan år 2017 och 2018, skriver regeringen i en rapport.

Läs mer och köp här! (länk till Smarta saker)

Målsättningen är att varje person redan 2020 ska använda färre än 90 kassar om året och den 1 maj 2020 införs därför ytterligare beskattning av plastpåsar. Vad den slutgiltiga prislappen blir är ännu oklart, men Svensk handel uppskattar att plastbärkassarna kan kosta upp emot sju kronor stycket när skatten träder i kraft, skriver Expressen.

Skatt på plastpåsar för frukt och grönsaker

Nytt för beskattningen i maj månad är att även plastpåsar som används för frukt och grönsaker påverkas; 30 öre blir prislappen för de små påsarna som fram tills i dag har varit gratis. De små påsarna har varit omdiskuterade länge och till exempel i Malmö har kommunen redan infört ett förbud mot de små plastpåsarna för stadens torghandlare med syftet att minska nedskräpningen.

– Vi såg redan efter ett par dagar stor skillnad med nedskräpningen, sa Kristoffer Gröhn, salutorgsansvarig på fastighets- och gatukontoret vid Malmö stad, till Aftonbladet.

Tygpåsar är det vanligaste alternativet till butikernas plastbärkassar, men för frukt och grönt är utbudet inte lika generöst. Att förpacka frukt och grönt i tygpåsar kan bli en kostsam historia eftersom emballaget väger ganska mycket jämfört med plast.

Läs mer och köp här! (länk till Smarta saker)

Återanvändbara nätpåsar

Nu finns en smart uppfinning; så kallade Eco Bags (länk till Aller media shop). Det handlar om återanvändbara nätpåsar i polyester som gör det möjligt för dig att helt skippa plastpåsarna vid frukt- och grönsaksdisken. Påsarna är unikt utformade för ändamålet och därför är det också möjligt att skölja dem utan att varken form eller kvalitet påverkas, du kan även tvätta dem i tvättmaskin.

Påsarna passar perfekt till både frukt och grönsaker.

Läs mer och köp här! (länk till Smarta saker)

Utöver att påsarna är snällare mot miljön än traditionella plastpåsar håller de innehållet fräscht längre eftersom håligheterna i materialet gör att det du stoppar i påsen hela tiden luftas, vilket är tvärtemot vad plastpåsarna gör. Eco Bags kommer i set om fem och där de olika påsarna har olika färg på etiketterna så att du lätt kan väja vilken du använder till vilket innehåll.

Källor: aftonbladet.se, expressen.se, di.se, regeringen.se

Läs också: Smarta lösningen för dig som hatar att stryka