Oväntat höstväder i sommar – meteorologen om fenomenet
Förutom värmebölja har det faktiskt också varit höstväder.
Allas pratar med Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI, som reder ut det hela.
Utfärdade vädervarningar kopplat till starka vindbyar, träd som faller och orsakar skador eller trafikkaos. Värmen kom till slut men blåsten har mer eller mindre stannat ändå.
Blåsten var en het snackis redan under våren och försommaren, då vädret bjöd på ovanligt starka vindar. Även nu, mitt i högsommaren, ser vindarna inte ut att mojna.
Allas har pratat med Max Lindberg Stoltz, meteorologen på SMHI, för att få rätsida på om detta ”blåsväder” hör till det nya normala.
Meteorologen: ”Ett höst- och vinterfenomen”
När vi når fram till meteorologen på telefon berättar han att det faktiskt har blåst osedvanligt mycket, om man ser till expertmyndighetens insamlade väderdatan. Det är alltså inte bara en upplevd förändring i det vanliga svenska sommarvädret.
– Om man ser till både maj och juni så har det blåst mer än normalt, säger han.
Vind drivs av tryckskillnader som kommer nära varandra och helt enkelt får luften att röra sig, från områden med högtryck till områden med lågtryck.
Lindberg Stoltz förklarar att den starka vinden vi haft i Sverige hittills under vår- och sommarhalvåret är ett resultat av ett väderfenomen som egentligen hör hösten till.
– Ja, det beror främst på att vi har haft mycket lågtryckspassager över landet. Och lågtryck brukar inte passera i den utsträckningen som det gjort under maj och juni hittills. Det är snarare ett höst- och vinterfenomen, det är lågtryckssäsonger, säger han och fortsätter:
– Lågtryck passerar på sommaren också, men det har varit en något högre frekvens av lågtryck under de här två månaderna.
Blåser det mer än vanligt i Sverige? Svaret är ja!
Så vi kan konstatera att det blåser mer än vanligt, men går det att säga hur mycket mer?
– Vi mäter månadens medelbyvind och avvikelser av den mot det meteorologiska normalvärdet. Det räknas i procent, där hundra procent är normal medelbyvind för månaden, säger Lindberg Stoltz och fortsätter:
– Om vi kollar på maj i år, så ligger exempelvis södra Norrland på vindar upp till 110 och 120 procent. Alltså 10-20 procent mer än normalt.
Vindskala
- Lugnt 0-0,2 m/s
- Svag vind 0,3-3,3 m/s
- Måttlig vind 3,4-7,9 m/s
- Frisk vind 8,0-13,8 m/s
- Hård vind 13,9-24,4 m/s
- Storm 24,5-32,6 m/s
- Orkan 32,7 m/s <
Skalan avser benämning av vind på land och hastighet i meter per sekund.
Historiska utvecklingen av vind i Sverige
Huruvida det blåser mer i dag i Sverige än vad det gjorde förr är däremot svårt att svara på. Blåst mäts nämligen inte på samma sätt som exempelvis temperaturförändringen gjort över tid. Mätverktygen för vind har förändrats mycket under åren och det blir därför inte ett entydigt svar.
I en intervju med Aftonbladet säger meteorlog Kjell Lund till tidningen att det ”finns lite tankar” om att rådande klimatförändringar kan orsaka mer vind.
När vi når Charlotta Eriksson, klimatolog SMHI, via mail säger hon dock att det är svårt att sia i huruvida den vind vi har nu är det ”nya normala”.
”Vad det gäller framtida vindar är det svårt att dra några slutsatser från klimatmodellerna”, skriver hon.