Snö, sol och aprilväder väntar i helgen

En katt sitter och blundar mot solen utomhus. En kvinna med genomskinligt paraply ser ledsen ut i regnoväder.

Det blir både snö, sol och kanske en och annan hagelskur i helgen.

Foto: TT/Shutterstock

Vädret i helgen blir något oförutsägbart – det blir sol på många håll i landet, men plötsligt kan den gå i moln och himlen kan bjuda på regn, hagel och snö. Det blir klassiskt aprilväder med andra ord, men i de nordligaste delarna väntas dock ihållande snö.

Torsdagen har bjudit på regn i stora delar av Svealand och Götaland – upp längs norrlandskusten har det varit snö på sina håll.

– Just nu är hela det här paketet på väg österut och kommer lämna de ostligaste delarna av landet under eftermiddagen och kvällen. Men snöfallet i norr kommer hänga kvar, säger Therese Fougman, jourhavande meteorolog på SMHI.

Så på fredag kan man längs Norrbottens och Västerbottens kustland räkna med snöfall. Även om det mattas av och drar vidare norrut på lördagen kommer det fortsätta att snöa ända in på söndagen då snöbyn böljar lite fram och tillbaka i det nordöstra delarna av Norrland.

Se också: Roliga namn på orter i Sverige

Soligt med risk för hagelskurar

Stora delar av landet får istället sol, men det finns risk för klassiskt aprilväder med snöbyar, regn och hagel. Det kan dyka upp lite här och där, i både Götaland, Svealand och södra Norrland.

– Jag tror att blir det någonting så är det ganska snabbt övergående. Det är inget kraftigare, utan det kan smattra lite snöhagel och sen skiner solen igen. Det är lite så det kan vara i april.

Efter en del varma dagar på sina håll i landet är det tyvärr inga 15 plusgrader i sikte. Maxtemperaturen i Götaland blir uppemot 10 grader, i Svealand blir det sju till åtta grader som högst och i Norrland mellan noll och fem grader.

5 sätt din hälsa påverkas när det regnar mycket

– Det är åt det kyligare håller får vi ändå säga. Framåt ser det ut som att den här kalluften ligger kvar i nästa vecka också, kanske att det börjar vända i slutet av den, säger Therese.

Väderprognosen: Sommaren 2021 blir den varmaste – någonsin

6 gånger Väder-Nils värmt våra hjärtan