Lästips:LäsarberättelserVirkaResorTrädgårdHusmorstipsLoppisCampingAllsång på skansenBoktips

Socialminister Lena Hallengrens egna ord om bröstcancern

10 apr, 2021 
Jessica Rådne
Fotograftt
lena hallengren har drabbats av bröstcancer
Socialminister Lena Hallengren, 47, har drabbats av bröstcancer och ska inleda cellgiftsbehandling. I Nyhetsmorgon på TV4 berättar hon om det känslosamma beskedet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigtBrand logo
Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigt

Den socialdemokratiska toppolitikern Lena Hallengren har drabbats av bröstcancer. På lördagsmorgonen gästade hon Nyhetsmorgon för att berätta om den kommande behandlingen med cellgifter, rapporterar Dagens Nyheter.

– Jag vill gärna berätta om det, säger hon till programledaren Jenny Strömstedt.

Opererades för en månad sedan

Lena Hallengrens cancertumör opererades bort för en månad sedan och på måndag inleds en behandling med cellgifter som kommer att pågå under våren. Hennes jobb med att hantera coroapandemin kan komma att påverkas, menar Lena själv, men förhoppningen är att kunna jobba vidare som vanligt.

– De dagar jag inte känner så gör jag mitt uppdrag och mitt jobb. Jag bangar inte mitt jobb, för det är fantastiskt också. Det kommer finnas dagar då jag är svagare, att nu orkar jag inte den här dagen, nu måste vi ta det lite lugnare och inte känna att jag har så många måsten, säger Lena Hallengren i Nyhetsmorgon. Hon fortsätter:

Annons

– Jag kan inte säga att det ena går före det andra. Det är klart att hälsan går före om jag måste välja. Min uppfattning är att det går att kombinera, men skulle det behövas får jag fundera om jag måste bli sjukskriven.

”Som ett studiebesök”

Hallengren beskriver att månaden som följt sedan operationen har varit ungefär som vanligt med hemmajobb, och att hon till och med fann ett värde i själva vårdupplevelsen.

– Under operationen kunde jag förstås inte jobba, även om jag tyckte att det på ett vis var som ett studiebesök och en upplevelse.

På frågan hur hon mår just nu, svarar Lena Hallengren:

– Jag mår väldigt bra, jag mår som vanligt. Men en cellgiftsbehandling kommer att påverka kroppen och även om man har en mental inställning så vet jag inte exakt hur jag kommer att reagera fysiskt. Det är väldigt individuellt.

Lena Hallengrens uppdrag under pandemin

Under coronapandemin har Lena Hallengren i egenskap av socialminister varit en av de mest framträdande politikerna i Stefan Löfvens regering. Som cancerpatient befinner hon sig själv nu i en riskgrupp. Hon berättar att hon fått erbjudande om att vaccinera sig mot covid-19, men fått tacka nej på grund av jobbet.

Annons

– Jag fick ett erbjudande men det passade inte i veckan eftersom jag skulle förbereda KU-förhör, men möjligheten kommer kanske igen. När jag ges den möjligheten så kommer jag att tacka ja, säger Lena Hallengren i TV4.

Statsminister Stefan Löfven om cancerbeskedet

Statsminister Stefan Löfven stöttar sin minister. I ett inlägg på Facebook skriver han:

”Jag kommer att göra allt för att stötta Lena Hallengren på det sätt hon önskar”.

Löfven hyllar även Hallengrens insatser under det gångna året.

”Lena Hallengren har det senaste året slitit stenhårt och jobbat dygnet runt för att hantera coronapandemin. Hon har synts på pressträffar, i intervjuer och gjort digitala besök runt om i landet. Under en mycket allvarlig tid för Sverige har Lena Hallengren visat klokskap, skicklighet och tagit stort ansvar för vårt land.”

I nuläget finns det ingen vikarie för Lena Hallengren, men Stefan Löfven försäkrar att det finns en plan för hur hennes arbete ska skötas framåt.

”Lena Hallengren kommer att fortsätta som Sveriges socialminister under den tid som hon får behandling. Om hon inte kan närvara vid ett regeringssammanträde ersätter någon annan minister henne. Vi har ett bra system för detta. Hon deltar i arbetet inför besluten precis som vanligt”, skriver Stefan Löfven på Facebook.

Källa: TV4, Dagens Nyheter

Foto: TT

Annons