Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Sommar i P1: Mathilda Hofling – jag blev utsatt för grooming

03 jun, 2021 
Sofia Sundqvist
Porträttbild av Mathilda Hofling. Hon har långt ljust hår och blå ögon. Hon ser rakt in i kameran.
Mathilda Hofling, medicinsk sekreterare och frilansfotograf, som vann omröstningen om att få bli "Lyssnarnas sommarvärd" i P1 Sommar. Hon kommer att berätta om när hon som tonåring blev utsatt för grooming på nätet.

Varje år får en framröstad privatperson hålla sitt sommarprat i P1. Årets vinnare är Mathilda Hofling från Västerås, som i sitt bidrag berättar om hur hon som ung utsattes för grooming av äldre män.


– Jag känner att detta är en slags upprättelse, att jag får dela min historia och prata för mig själv och andra. Jag hoppas att någon av dessa som har gjort mig illa hör detta.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mathilda Hofling var bara 13 år gammal när männen började att utnyttja och manipulera henne. Nu berättar hon om vad hon blivit utsatt för i sitt sommarprat som kommer att sändas i Sommar i P1.

”Jag gråter, jag vill inte. Jag vill inte åka med i bilen, för jag vill inte bli utsatt ännu en gång. Hur hamnade jag här, hur kunde det bli så fel? Han skriker på mig att jag ska hoppa in i bilen: 'Gör ingen scen av detta nu, hoppa in i bilen!'”

Så börjar Mathilda Hofling sitt bidrag till Sommar i P1. Av åtta kandidater är hon den som fick mest röster och blev vald till Lyssnarnas sommarvärd 2021.

Idag är Mathilda 35 år, är gift och har barn. Hon jobbar som fotograf och medicinsekreterare. För bara en kort tid sedan vågade hon för första gången öppna upp sig till sina föräldrar om vad hon varit med om under sina tonår – och varför hon egentligen hade mått så dåligt.

– Det har varit det allra tuffaste att berätta för mina föräldrar. Jag har haft en jättetrygg uppväxt och vill inte lägga någon skuld på dem, för de har inte kunnat göra något annorlunda vad jag kan se idag, de hade inte verktygen för det då. De gjorde vad de kunde och försökte på alla sätt förstå, men de nådde aldrig fram, det var det ingen som gjorde eftersom jag var så tyst och vågade inte säga ett ord.

Annons

– Men idag är dom glada att jag har berättat. Jag tror det är skönt för dem också, för det var en väldigt tuff period när jag var sjuk, och de kanske får en förklaring till det.

Blev hotad och manipulerad till tystnad

När Mathilda var tonåring blev hon sjuk i anorexi. En sjukdom som hon tror har till stor del att göra med vad hon blev utsatt för under den tiden, och den hemlighet hon gick och bar på. Hennes föräldrar och folk i hennes omgivning märkte att hon mådde dåligt men Mathilda kunde aldrig förmå sig att berätta varför, eftersom hennes förövare hade hotat och manipulerat henne till tystnad.

– Jag gick till skolan och fungerade, men inombords mådde jag fruktansvärt dåligt. Jag hade mycket självmordstankar och fysiska krämpor som var på grund av detta.

Se också: Ida Östensson om grooming

Ida Östensson om groomingBrand logo
Ida Östensson om grooming

Det som ingen visste om var att Mathilda blev utnyttjad av äldre män som tvingade henne till att ha sexuell kontakt med dem. Mathilda fruktade för sitt liv, och var rädd att männen skulle sprida de bilder och videos som de hade av henne. Det var det ständiga hotet som låg över henne för att hon skulle göra som de ville.

Annons

Det tog många år innan Mathilda lyckades ta sig loss från männens grepp.

Hoppas att förövarna lyssnar

Idag vet Mathilda att hon inte bär skuld till vad hon blivit utsatt för, men under den tiden klandrade hon sig själv. Det tog flera år efter övergreppen hade slutat innan hon hittade orden för vad som hänt henne. Hon hade blivit groomad.

– När jag tog mig loss försökte jag bara förtränga och fly ifrån allting på ett destruktivt sätt. Jag tror inte jag förstod då vad jag hade varit med om riktigt, det var fortfarande jag som tyckte att det var mitt fel. Så jag la locket på. Sen så har jag varit tyst. Det är inte förrän senaste åren som jag kunnat öppna på detta lock, dela med mig och berätta vad jag blivit utsatt för.

Jag känner att detta är en slags upprättelse, att jag får dela min historia och prata för mig själv och andra.

Genom sitt sommarprat tar Mathilda tillbaka makten över vad männen utsatte henne för och gör sitt bästa för att ge sitt yngre jag en upprättelse.

– Jag känner att detta är en slags upprättelse, att jag får dela min historia och prata för mig själv och andra. Jag hoppas att någon av dessa som har gjort mig illa hör detta.

Annons

Mathilda såg rätt tidigt i processen att lyssnare kunde skicka in sitt bidrag till Sommar i P1 och fick då idén till att dela sin historia, men det tog enda fram till sista timmen den sista dagen innan hon tog modet till sig och gjorde det.

– Jag fundera på det och pratade med en kompis om det, jag kände mig inte riktigt redo. Men sen sa min vän: Nu skickar du in detta, du kommer fixa det. Det är viktigt!

I de avslutande orden i sitt bidrag till Sommar i P1 pratar Mathilda till sitt yngre jag:

”Jag fick bära skulden och skammen för det, fram till nu. Älskade lilla jag, den lilla Mathilda, ta min hand nu så ska vi se till att någon ser och hör dig. Vi ska göra det tillsammans för dig själv och för alla andra som har eller just nu utsätts. Det är nu eller aldrig.”

Lyssnarnas Sommarvärd sänds den 14 juli klockan 13.00 i P1 och i appen Sveriges Radio Play. Poddversionen släpps kl. 07.00.

Detta är grooming

  • Grooming – bara ordet får många att rygga tillbaka och det med all rätt, men få förstår egentligen innebörden av vad det är. Och det ger gärningsmännen ett övertag över de ungdomar och barn som de ger sig på. Att medvetet skapa en relation som sedan utnyttjas kan gå snabbt, eller väldigt långsamt, men har samma mål – att utnyttja barnet sexuellt.
  • Grooming börjar ofta med vänlighet och fortsätter med skickliga lögner, mutor eller utpressning – alla väl genomtänkta strategier som kan få de mest medvetna att bli lurade.
  • Sexuella övergrepp på nätet ökar, enligt Brottsförebyggande rådet.

Annons