Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Svenska judoprofilen vill ta Putins bälte: "Vi kommer inte att ge oss"

11 mar, 2022 
AvLukas Ernryd
Till vänster, Kristiina Pekkola, ordförande i Svenska judoförbundet, till höger, Putin, president för Ryssland.
Kristiina Pekkola, ordförande i Svenska judoförbundet, kräver att Putin ska fråntas sitt svarta bälte. "Vi måste visa barnen att vi är goda förebilder", säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I Ukraina rasar det värsta kriget på europeisk mark sedan andra världskriget. Anledningen är Rysslands invasion. Ett land som Vladimir Putin styrt med järnhand under i princip hela 2000-talet.

I Ukraina rasar det värsta kriget på europeisk mark sedan andra världskriget. Orsaken är Rysslands invasion. Ett land som Vladimir Putin styrt med järnhand under i princip hela 2000-talet.

Se också: 10 bad ass-kvinnor som förändrade världshistorienBrand logo
Se också: 10 bad ass-kvinnor som förändrade världshistorien

Propagandamaskinen i Kreml har ständigt försökt framställa Putin som en folkets man, men också som en ledargestalt med många strängar på sin lyra.

Annons

Bland annat anses han vara en mästare i kampsporten judo. Fram tills nyligen satt han som hedersordförande i Internationella Judoförbundet. Efter det ryska angreppet på Ukraina blev han först tillfälligt avstängd, men i slutet av februari fråntogs han titeln helt och hållet.

Svenska ordföranden vill gå längre

Men Svenska judoförbundets ordförande, Kristiina Pekkola, anser inte att åtgärden är tillräcklig. Hon vill att Internationella Judoförbundet ska koppla ett ännu hårdare grepp på Putin. Kristiina vill att han fråntas sitt svarta bälte.

– Vi vill också att han ska fråntas hedersgraden som han uppbär. Det är ett sätt för oss medlemmar att visa att vi menar allvar.

Svenska judoförbundets ordförande, Kristiina Pekkola, tar ton mot Putin.

Åsikten har hon uttryckt i både Dagens Nyheter och i SVT Skåne under den gångna veckan. Många har hört av sig efteråt, säger hon. Både okända och kända. Folk har sagt till henne att det är fint att någon vågar träda fram och ta tydligt ställning.

Annons

Men för Kristiina har det inte varit svårt.

– Vi måste markera från den idrott som han också representerar. Att så här beter man sig inte inom judo som är en icke-våldsam idrott. Vi har en värdegrund som bygger på respekt, ödmjukhet och självkontroll. Vi är rädda om varandra. Han visar inte att han förstått något av det här.

För Kriistina är detta en viktig kamp att föra. Även en nödvändig sådan. Putin ska inte få använda sig av judons värdegrund för att framhäva sig själv.

– För oss är det en värdighet att bära det svarta bältet, särskilt av den högsta rang som han har. Och vi vill visa att vi inte står bakom honom.

Putins mystiska "grad-resa"

Efter att en utövare av judo har fått det främsta bältet, kan man fortfarande klättra tio hedersgrader till, så kallade dan-grader. Men när Putin blev hedersordförande gick han direkt från att inneha en av de lägsta graderna, till att landa flera grader högre. Något som vittnar om att allting inte gått rätt till.

Annons

– Varje bältesgrad ska visa att man har vuxit i sin personliga utveckling och att man är en förebild. Jag har sjätte dan och det har tagit mig 48 år. Men Putin kom längre än så på ett enda ögonblick.

Ger sig inte

Svenska judoförbundet kommer fortsätta att låta sin röst bli hörd, berättar Kristiina. Tillsammans med de andra nordiska länderna plus Estland ska ett brev författas och skickas till det Internationella judoförbundet. I skrivelsen ska kravet på att avlägsna Putins bälte och hedersgrader framföras på nytt.

– Vi ska också framföra kritik om att de fortfarande tillåter ryska och belarusiska judokas att delta i våra tävlingar. Det är totalt motsatsen till vad IOK (Internationella olympiska kommittén) har sagt. Vi tycker att vi ska gå i hand i hand med IOK.

Vad tror om era chanser att få gehör för innehållet i brevet?

Annons

– Vi kommer att fortsätta tills vi får som vi vill. Det finns inte på kartan att han ska få ha kvar bältet och hedersgraden.

Men du, berätta mer om din drivkraft. Många tar inte ställning så tydligt som du och ni gör?

– I sådana här lägen måste varje ledare träda fram och ta ställning. Vi måste göra det för alla barn och ungdomar. Vi behöver visa vad judo handlar om: Kärlek och respekt.

Hon tänker efter och fortsätter.

– Barn behöver goda ledare för att själva kunna bli framtidens ledare. Det är så lätt att människor bara hänger med och inte tar ställning, men det är livsfarligt. Det är då man blir uppgiven och likgiltig.

Se också: Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa tillBrand logo
Se också: Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa till
Annons