Svenska småbarnspappor köpte sex av Jasmina

Jasmina som sålde sex till svenska småbarnspappor.
När Jasmina sålde sex första gången hade hon redan blivit utnyttjad och våldtagen. Alla övergrepp hade lett till att hennes kropp var till salu för minutpris. Men en man med sjuka fantasier blev till slut droppen och den nedbrutna Jasmina fick kraft att polisanmäla och ta sig ur helvetet.

Det är sent på kvällen när den då 24-åriga Jasmina knackar på en dörr i en stad i Österrike. En kvinna öppnar och leder henne genom en stor sal med många dörrar längst väggarna. Några av dem står öppna och innanför skymtar små likadana rum med mörkblå väggar.

Svenska småbarnspappor köpte sex av Jasmina
4:34

Efter reklamen: Svenska småbarnspappor köpte sex av Jasmina

(4:34)

Slå på ljud

Men något med den mörkblå färgen stämmer inte.

Jasmina har fått jobb på den här massagestudion. Hon ska arbeta med att massera bort muskelknutor och knåda stela nackar. Det borde inte vara så mörkt inne i rummen, tänker hon.

Jasmina sitter på soffkanten i Talitas kontor i Enskede, framför en tavla som föreställer en kvinna.

Till en början tyckte Jasmina det kändes otänkbart att sälja sex. Foto: Veronika Kindblad

Jasmina

Kvinnan tar Jasmina längre in och till ett kök. Hon får sätta sig vid ett bord, och kvinnan berättar att kunderna som kommer till studion inte bara köper massage, utan kommer dit för att köpa sex.

– Jag var i chock och sa ”Nej! jag kommer inte göra detta”, men hon svarade bara ”Du kommer vänja dig. När du ser hur mycket pengar du tjänar kommer du vänja dig”, säger Jasmina.

Videon kunde inte hittas

Hon sitter i ett rum i Enskede, söder om Stockholm. På soffbordet framför henne står några vårlökar i en kruka och förmiddagsljuset strömmar in genom fönstren.

Hon gör en gest med handen för att visa hur blasé kvinnan på massagestudion var när hon sa att Jasmina skulle vänja sig vid att sälja sex. Som att hon skulle sälja blommor eller grönsaker och ägg.

Det har gått sex år sedan hon knackade på dörren och då visste hon inte att hon var på väg in i en värld där män bestämmer allt.

Börjar sälja sex

När den påstådda massagestudion öppnar förmiddagen därpå står ett tiotal tjejer redan uppradade i den stora salen. Det är bara Jasmina som har vanliga kläder på sig, de andra är lättklädda och några har bara underkläder på sig. När första kunden kommer pekar den manliga chefen på en tjej som följer med in i ett av de mörkblå rummen.

Till en början tar Jasmina inte av sig kläderna och säljer inte sex till någon utan ger kunderna massage, det hon skrivit under på att göra. Hon är arg för att hon blivit lurad och fast besluten att aldrig gå längre.

Det var inte sex, det var tortyr.

Men under ilskan finns något som Jasmina inte förstår själv. Hon känner sig fel och annorlunda hela tiden. Och vad hon inte visste då, men förstår nu, är att hon redan kvällen då hon knackade på dörren var nedbruten av allt som hänt henne tidigare i livet. För innan den kvällen hade män redan utnyttjat Jasmina under hela hennes liv.

Hon var fjorton år när hon första gången våldtogs i hembyn i Rumänien av en mycket äldre kille.

"Jasmina" tittar ut genom ett fönster på Talitas kontor i Enskede i Stockholm.

När Jasmina kom till massagestudion var hon redan nedbruten av män som våldtagit och utnyttjat henne. Foto: Veronika Kindblad

Jasmina

På ett casino där hon jobbade som artonåring tvingade chefen henne till sexuella handlingar, så grova att det tar stopp för Jasmina när hon försöker berätta.

Ett tag hade hon en pojkvän som slog och utnyttjade henne, vars kompisar också tvingade sig på henne för att ”lära henne hur man har sex”.

Som nanny i London tvingade sig mannen i familjen på henne de år Jasmina jobbade för honom.

Jag var en ”Sex Toy”.

På massagestudion är hon med andra ord så nedbruten av män från det förflutna att hon helt tappat känslan för sitt eget värde. Stundtals vill hon inte leva.

– Jag tänkte att om jag gjorde som de andra skulle jag bli som dem: stark och oberoende av andra. Jag ville mest vara fri, inte känna någon skam, inte känna någon smärta, inte känna någonting. Bara göra det.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Rev alla gränser

Efter ett tag testar hon att massera en kund i bara underkläder.

"Jasmina" som är suddig i framgrunden sitter framför en tavla på Talitas kontor i Stockholm.

Jasmina tvingas pausa intervjun och torka tårarna flera gånger. Foto: Veronika Kindblad

Jasmina

Efteråt kollapsar hon och blir så sjuk att hon inte kan röra sig ur sängen. En tjej på studion kokar soppa till henne och de tar henne till akuten. Läkaren säger att Jasmina fått en vanlig infektion och ger henne penicillin.

Men trots den kraftiga reaktionen försvinner inte längtan efter att bli mer som de andra tjejerna, och snart har hon sex med en kund.

– Jag ville visa dem att jag hade tagit upp min gard. Att jag var kapabel och duglig att göra detta. Jag fick en kund som jag tyckte var okej och när han frågade om sex sa jag ”okej jag kan prova”. Jag kommer ihåg att jag var så glad efteråt.

Där och då känner hon sig upprymd som lyckats passa in. Men snabbt börjar prostitutionen riva ner alla hennes gränser.

– Först tänkte jag att jag bara skulle ha sex med kunder som jag själv vill göra det med, men det höll inte länge. Snart gjorde jag det med alla. Det var precis som den första kvinnan hade sagt att ”när du ser hur mycket pengar du tjänar kommer du glömma allt annat”. Vilket jag totalt gjorde också.

"Jag var en Sex Toy"

Jasmina flyttar till en studio i Schweiz. Även det här stället utgav sig för att vara en massagestudio men här har ingen ens försökt få det att se ut så. Det här är en bordell med en bar där kunderna sitter och dricker. Många av dem är höga och även Jasmina har börjat ta droger nu.

Kunderna betalar för 15 minuter tillsammans med en tjej och om Jasmina går ut efter 13 kan hennes chef stå och peka mot dörren och säga ”två minuter till”. Håller kunden kvar henne för länge måste hon slita sig och springa ut från rummet, annars debiteras de extra minuterna på hennes lön.

Jag sålde sex efter skolan

– Jag tror det var det värsta stället. Jag blev våldtagen där och männen var grymma. Jag stod inte ut, jag hatade det.

Ibland tilldelas hon sju kunder på en dag och då blir hennes kropp förstörd.

–Jag var en maskin.

Jasmina skrattar när hon fortsätter.

–Haha, jag var en ”Sex Toy”.

Hon tystnar snabbt och ögonen blir blanka.

–Min chef kollade hur många män jag hade på en dag, säger hon och gör en gest med handen, som om hon stryker punkter från en checklista.

– Ju fler du hade desto bättre var du.

Ren tortyr

Chefen tvingar tjejerna att gå fram till kunder och be om drinkar och sex. För Jasmina är detta svårare än något annat.

– Jag hatade det. Jag hade sex med dem, jag hade ingen koppling till min kropp. Men när jag var tvungen att locka dem, säga ”Kom, kom och ha sex med mig”, då…. nej, nej, nej… det var smärtsamt.

På nätterna ligger Jasmina i en mörk sovsal med flera av de andra tjejerna som säljer sex på bordellen. Utanför sovsalen finns en stor avlång hall och längst bort, bakom en dörr, sover ytterligare en tjej i ett eget rum. Chefen är ofta inne hos henne på natten.

"Jasmina" går genom en gångtunnel i Enskede, Stockholm.

På bordellen i Schweiz hade Jasmina sina värsta upplevelser från prostitutionen. "Männen var grymma. Jag stod inte ut, jag hatade det" säger hon. Foto: Veronika Kindblad

Jasmina

–Vad han gjorde med henne… det var bara grymt. Jag kunde höra henne skrika från andra sidan hallen när han hade sex med henne, säger Jasmina och sträcker ut armarna för att visa hur rummen låg i varsin ände av den stora salen.

Från soffan i Enskede tittar hon rakt fram och är tyst en stund innan hon fortsätter:

–Jag menar, tortyr. Det var inte sex, det var tortyr.

Hon håller fortfarande ut armarna.

– Varje morgon när jag såg henne ville jag fråga hur det var med henne, men det gjorde man inte.

Hamnade i Sverige

Jasmina hamnar av en tillfällighet i Sverige och säljer sex för två hallickar i Solna.

Han sa att jag var som hans dotter.

Kunderna ringer henne och åker till ett hotell och har sex med henne, eller ber henne komma hem till dem. Hon står i en villa i Stockholm. I ett vanligt hem med blommor, köksbord, garderober och sängar. Kvinnan som bor i huset har precis tagit med sig barnet och åkt iväg för dagen. Hennes man är kvar hemma och har ringt dit Jasmina för att köpa sex av henne.

Det är ett vanligt scenario.

– I Sverige var det män av alla klasser i samhället. Män som gillade att bli dominerade och män som ville begå övergrepp på mig. Det var pedofiler – pedofiler som ville att jag och andra tjejer skulle vara som barn.

41 män gripna på lägenhetsbordell

I februari 2020 greps 41 män under en razzia på en lägenhetsbordell i Stockholm. Såhär beskrivs några av dem av polisen:

  • Man 35 år, arbetslös flerbarnsfar.
  • Man 19 år, studerande.
  • Man 43 år, VD på stort företag, har fru och barn på annan ort.
  • Man 56 år, änkling på tjänsteresa i Stockholm.
  • Man 32 år, nybliven far, har fast jobb och fru.
  • Man 31 år, turist från ett europeiskt land på weekendresa med killgänget.

–Och det fanns en man, jag träffade honom aldrig men jag kände mig verkligen äcklad. En man som ringde mig hela tiden och sa att han tittade på när hans syster duschade. Och han ville att jag skulle bete mig som hans syster.

Svensk man blev droppen för Jasmina

En dag hände det som blev droppen för den annars kuvade och bortdomnade Jasmina. Det som fick henne att ta ett obehagligt steg ut i det okända, men ett steg som var omöjligt att inte ta.

Gabriella började prostituera sig som 15-åring

Hon pratar med en ny kund på telefon. Det är ofta genom att känna in stämningen under det första telefonsamtalet som hon bestämmer sig för om kunden verkar säker att tacka ja till.

– Den här killen lät snäll. Han lät lugn. Så jag träffade honom, han sa att det var första gången han kom till en kvinna.

I rummet i Enskede stänger Jasmina ögonen och öppnar dem långsamt igen när hon tänker tillbaka. Hon tittar ner på bordet framför och gnider handen mot tinningen.

– Han sa att jag var som hans dotter.

Hon lyfter blicken.

– Jag ville putta bort och kasta ut honom från hotellrummet men lät honom fortsätta. Jag var tvungen att få veta om det var sant.

Efter mötet fortsätter mannen höra av sig. Han säger att han önskar att hon blir gravid och att om det är en dotter ska de ha sex med henne. Han säger att han funderar på att börja utnyttja sin yngsta dotter också, som är 6 år gammal.

– Jag kände bara att jag måste göra någonting åt detta.

"Jasmina" stor framför en gångtunnel i Enskede i Stockholm.

Foto: Veronika Kindblad

Jasmina

Jasmina bestämmer sig för att gå till polisen – och får hjälp att komma ut ur sitt helvete.

Vill hjälpa andra

Louise skrev ett öppet brev till sina sexköpare

Nästa gång hon träffar mannen väntar tre poliser i hotellbadrummet. På Jasminas signal springer de ut och griper honom. De skjutsar henne till ett skyddat boende för personer som varit utsatta för prostitution. Det är organisationen som driver boendet och här får Jasmina stanna ett helt år och gå deras hjälpprogram.

– Jag ville först inte stanna där. Tanken på att erkänna vad som hänt, och att göra mig själv till ett offer kändes helt omöjlig, säger Jasmina.

Personalen på boendet förklarar att det är naturligt att känna så – men att om hon stannar finns en chans för henne att må bättre på riktigt.

– Jag gav det en chans och i efterhand kan jag se att jag inte alls visste vad jag gav mig in på när jag bestämde mig för att försöka bearbeta mina upplevelser.

– Jag var först väldigt nere precis som de sa och hade svårt att göra helt vanliga saker. Jag blev kär och började träffa en kille ett tag, men bara att sitta och äta med honom var jättesvårt. Det kändes mer naturligt för mig att bli slagen än att sitta och ha en vanlig konversation med någon som sa att han tyckte om mig.

Pernilla Björnör Hydén: "Jag hade hellre lyssnat på kvinnan vars kropp han köpte"

När Jasmina nu några år senare sitter i Talitas soffa i rummet i Enskede har hon fyllt 30.

Mannen hon anmälde fälldes för köp av sexuell tjänst och ringa barnpornografibrott, men det visade sig att han inte hade några döttrar, bara sjuka fantasier.

Nu har det vänt och Jasmina mår bättre – men prostitutionen och den svåra uppväxten kommer alltid vara en del av henne, säger hon.

– Ibland är jag väldigt arg men jag måste acceptera att det inte finns något att göra. Jag hade inte valt det här livet om jag haft möjlighet, aldrig. Men nu kan jag bara acceptera det som hänt och göra något bra av det.

Idag pluggar Jasmina traumapsykologi för att kunna hjälpa andra som varit med om svåra saker. Hon jobbar också för Talita och på restauranger.

Framför henne på bordet ligger några näsdukar hon torkat bort tårar med under intervjun.

– Jag ser framtiden mycket mer tydligt nu än innan. Den känns ljus och jag har planer. Innan var allt mörkt och hopplöst, och som att jag inte visste vad jag skulle göra.

– Men nu vet jag att jag har en mening med mitt liv. Den kommer från vad jag har varit om, jag känner att jag vill göra något av detta. Jag vill ge kvinnor som är med om det här en röst, jag tror att vi kan göra så mycket mer när vi är tillsammans.

Jasmina heter egentligen något annat.

Louise var bara 14 år när hon började sälja sex