Lästips:LäsarberättelserVirkaResorTrädgårdHusmorstipsLoppisCampingAllsång på skansenBoktips

Svenskar berättar: ”Vi kan ha sett ufon på himlen”

12 jun, 2024 
Ola Brising
Genrebild på ufo
Bilden är arrangerad.Foto: TT, Science Photo Library
– Det var som att de visade upp sig.
– Jag kände mig paralyserad.
Två vanliga svenskar berättar om när de såg det som de tror kan vara ufon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 saker om rymden du kanske inte vissteBrand logo
Se också: 5 saker om rymden du kanske inte visste

Har du sett något oförklarligt på himlen? Gissa inte främst på att det är utomjordingar – det menar Föreningen UFO Sveriges ordförande Clas Svahn. Enligt honom har det mesta som människor ser naturliga förklaringar, något som också framgår tydligt om man tittar på riksorganisationens statistik.

– Ufo-fenomenet är väldigt, väldigt ovanligt. Observationerna står inte som spön i backen. Det kanske händer en gång om året att någon ser något som är så speciellt att det inte går att förklara.

Föreningen UFO Sveriges ordförande Clas Svahn.
Föreningen UFO Sveriges ordförande Clas Svahn.Foto: TT

Om det inte går att beteckna observationen som ifo (oidentifierat flygande föremål som kan förklaras) undersöks om det kan vara en bluff eller om det kan finnas en psykologisk förklaring, som att rapportören är psykiskt sjuk, använder droger eller liknande.

Annons

Krav om ufo-rapport: Två ska se samma

För att beteckna något som en ufo-observation har UFO Sverige ett krav som inte finns i andra ufo-föreningar, nämligen att minst två personer har sett samma sak.Men många är inte benägna att rapportera vad de ser.

– Vi knackade dörr för några år sedan och pratade med 1 600 svenskar. Av dem hade 10 procent sett saker de inte förstod utan att rapportera det. Det handlade inte om ovilja, utan om att det kan vara lite besvärligt att veta hur man ska gå till väga. Så det kan potentiellt vara en miljon svenskar som har saker att rapportera, men aldrig gjort det, säger Clas Svahn.

September 1957. En soldat tog denna bild på ett ufo över militärbasen Fort Belvoir, Virginia.
September 1957. En soldat tog denna bild över militärbasen Fort Belvoir, Virginia.Foto: TT

Av det som rapporteras in faller det mesta bort:

– 90 procent av allt är bara ljusprickar på himlen som vi inte bryr oss mycket om.

Annons

År 2022 fick UFO Sverige in 241 rapporter. 86 betecknas som ifo, ytterligare 32 som troligt ifo, 62 anses ej bedömbara, 13 svårbedömda och en svårförklarad. Endast i ett fall har personen verkligen sett ett ufo, alltså något som inte går att förklara. Även 2021 bedömdes bara en enda observation som ufo.

Liten ordlista:

Ufo – Unidentified Flying Object, oidentifierat flygande objekt. Ufo är numera ett eget svenskt ord i Svenska Akademiens ordlista och betyder också flygande tefat, en utomjordisk farkost.

Uap – Unidentified Anomalous Phenomena, oidentifierat avvikande fenomen.

Ifo – Identified Flying Object, identifierat flygande objekt.

ET – Extra Terrestrial, utomjordisk.

NHI – Non-Human Intelligence, icke-mänsklig intelligens.

UAPTF – Unidentified Aerial Phenomena Task Force, program där USA:s försvarsdepartement ska studera och utreda oidentifierade flygande föremål.

Siffrorna som UFO Sverige tillhandahåller ser ungefär likadana ut år efter år, men många utredningar pågår. Vad händer egentligen med dem?

Allas.se har pratat med två personer vars rapporter hamnade i högen för pågående 2022. Båda har sett saker som låter svårförklarliga.

Yvette Holinger har skickat en UFO-rapport.
Yvette Holinger har skickat in en UFO-rapport.Foto: Privat

Yvette Holinger gjorde i januari 2021 en märklig observation då hon var på promenad med sin sambo och deras hund i naturområdet Fiskabäck utanför Göteborg. De såg samma sak och uppfyllde därmed UFO Sveriges kriterier för vad som är en godkänd observation.

Annons

Yvette berättar att det hände en dag då solen sken från en klarblå himmel.

– Det märkliga är att även om jag nog aldrig trott att vi är ensamma i universum så har jag aldrig ens tänkt på att det skulle kunna finnas något sådant som ufon. Jag får rysningar bara jag tänker på det igen.

Hon berättar att hennes sambo gick någon meter före med hunden.

– Plötsligt kände jag något konstigt, lite som när man går på gatan, känner att någon tittar på en, vänder sig om och ser någon stå och glo. En sådan känsla fick jag, varpå jag stannade till och tittade upp i luften. Rakt ovanför såg jag tre mycket starka ljuspunkter. Jag stod där och stirrade, ville säga till sambon att titta, men fick inte fram ett ord. Vad är detta? tänkte jag.

Beskriver ufo: Tre starka ljuspunkter

Yvette fortsätter:

– Efter ett tag vände sig sambon om, såg mig, tittade upp han också och såg ljuspunkterna. Vi sa inte ett ord till varandra, stirrade bara rakt upp. Till sist frågade han: ”Vad är det för något?” Jag svarade: ”Jag vet inte”.

Annons

Hur såg ljuspunkterna ut?

– Lite som när ett flygplan flyger och man ser lamporna på vingarna. Punkterna rörde sig över himlen på exakt samma avstånd från varandra och i samma fart. Helt plötsligt kunde de dock ändra formation, men de var fortfarande i en triangel. Det konstiga var att de, tvärt emot våra fysiska lagar, plötsligt stannade i luften, stod helt still, innan de i stället började röra sig rakt i sidled. Vi stod där i en minut, stirrade på hur de här tre starka ljuspunkterna rörde sig över himlen. Sen var det som när man släcker en lampa. De försvann bara, borta utan ett spår.

Punkterna stod helt stilla i luften

Det kan inte ha varit någon som lyst med en extremt stark strålkastare?

– Nej. Klockan var 11.30 och solen lyste stark från en klarblå himmel.

Vilken höjd ljuspunkterna befann sig på har Yvette svårt att avgöra, men det framstod som att de var långt upp.

Yvettes sambo tog bilder med mobilen. Han försökte fotografera så man skulle se trädtoppar eller liknande och kunna räkna ut storlek och avstånd, men det gick inte eftersom punkterna var nästan rakt ovanför dem.

Annons

De två berättade för familj och närstående vad de upplevt. Sommaren 2022 förstod de att det gick att rapportera in till UFO Sverige, varpå Yvette gjorde det. UFO Sveriges rapportcentral hörde av sig med diverse frågor om höjd och storlek på föremålen. Yvette och hennes sambo gav utförliga beskrivningar, men sedan hörde de inget mer. Då Yvette i februari 2023 skrev och frågade om utredningen kom svaret:

”I nuläget har vi inte kunnat komma fram till något när det gäller er iakttagelse. Jag ska givetvis försöka återkoppla om vi kommer på något framöver.”

”Jag var som paralyserad”

För Yvette kändes det som att orsaken till att UFO Sverige la utredningen på is var att de inte kunde ge henne och sambon någon enkel rationell förklaring.

– Jag tror inte att det var något man kan förklara. Den åkte så konstigt. Vi har aldrig sett något liknande. Det enda vi sett som liknat det var i ett UFO-program på History Channel.

Hon beskriver upplevelsen som stark:

Annons

– I 10-15 sekunder kände jag mig helt paralyserad, som att jag inte kunde få ut ett ord fast jag ville det. Jag kan inte ens förklara känslan. När vi gick därifrån frågade min sambo: ”Du som älskar att ta foto, varför har du inte gjort det? Tur att jag tog bilder!”. Det var en så stark upplevelse för mig att jag glömde ta upp telefonen.

Ufo-spaning på Irland.
Ufo-spaning på Irland.Foto: TT

Ett annat ögonvittne är Tomas Bovinder från Västervik. Hans observation liknar Yvettes och skedde strax efter klockan 20 den 29 oktober 2022. Även Tomas var på promenad med hunden, och med sin dotter som var 12 år gammal.

– Vi gick upp till det gamla vattentornet med vår hund Pussel. Det var stjärnklart. Fast jag aldrig brukar gå till vattentornet kände jag att vi skulle dit. Vi tittade på Vintergatan, såg ett stjärnfall och strax efter det ropade jag till då jag såg fyra stora klot komma flygande på låg höjd i triangelformation. Det fjärde klotet var i mitten. I färgen var det någon form av koppar, gult eller guldaktigt, fast mer smutsigt på något sätt. Jag kan faktiskt inte riktigt sätta ord på färgen, men det kändes som de var av någon sorts solid metall.

Tomas Bovinder beskriver ett ufo.
Tomas Bovinder var ute med sin dotter när han såg något på himlen.Foto: Privat

Enligt Tomas flög föremålen över vattentornet som är 36 meter högt.

– Det är svårt att bedöma avstånd exakt från marken, men jag räknade på att de var ungefär dubbelt så högt, så någonstans mellan 50 och 100 meter upp. Jag har uppskattat varje klots storlek till cirka 1,7 meter i diameter. Deras rörelse var väldigt medveten, den avslöjade att något intelligent rörde sig där uppe.

Annons

Till skillnad från Yvette kände sig inte Tomas iakttagen.

– Snarare som att vi var där för att observera dem, men att vi inte fick filma eller fotografera. Det kändes som att de visade upp sig. Min dotter sa efteråt: ”Pappa. Det är konstigt, för jag tänkte säga åt dig att filma, men kunde inte göra det.”

Vad upplevde du i stunden?

– Det kändes ”offworldly”, utomjordiskt, och bröt mot många logiska ramar. Just att de var helt tysta, flög perfekt i formationer som bytte av varandra, ändrade formation från en perfekt triangel till ett perfekt L, och rörde sig mot vindriktningen samtidigt som det blåste starkt.

Jag såg fyra stora runda klot, helt tysta

Direkt efteråt tog han upp kameran och filmade som ett minne. Han skickade filmen och en rapport till UFO Sverige.

– Det hörs stark blåst och syns hur vimplar i bakgrunden kastas i vinden. Det kan omöjligt ha varit ballonger som rörde sig på det sättet mot vindens riktning. Det gav inte heller ifrån sig något ljud, som drönare eller något propellerdrivet skulle ha gjort. Det var helt runda och tysta klot.

Annons

Vad hände då du lämnade in observationen?

– Jag berättade sakligt och nyktert, precis som jag gör nu. I januari eller februari skickade de två utredare som gått deras fältutredarkurs, och de ställde frågor. Sedan var det inte mer med det. Så vår observation är väl i högen ”under utredning”.

Om varför utredningen av Tomas Bovinders fall inte avslutats säger Clas Svahn:

– Jag vet inte vad det är för fall, men vet när folk på Facebook skrivit att vi inte gått igenom deras fall så har det visat sig efteråt att de ljugit, för vi har haft tre, fyra samtal med dem och lagt ner mycket jobb. Jag kan inte svara på just det där, men det är klart att vi inte hinner med allt.

Tomas: ”Vad händer med ufo-rapporterna?”

Tomas är dock kritisk till UFO Sveriges arbete:

– Jag vet en annan person som rapporterat in ett mer spektakulärt fall som också försvunnit i statistiken, inte registrerats som ufo, utan ligger ”under utredning”. Tycker de sig ha rätt att bedöma att det bara är tokerier, för fantastiskt för att stämma? Är man inte är intresserad av att det ska bli någon konfirmation av fenomenet?

Annons

Själv startade han därför 2023 gruppen UAP Sweden. Han tycker att information och människors rapporter borde ligga i en offentlig databas.

Hand håller bild av påstått ufo.
Bilder och rapporter om ufon finns inte i något offentligt arkiv.Foto: TT

– Folk riskerar sin trovärdighet när de sticker ut hakan och vågar berätta att de upplevt såna här grejer. Deras rapporter ska inte förvaras i någon pärm i en källare hos UFO Sverige, utan borde vara publik så alla kan göra sina egna bedömningar, kanske komma fram till att de här 20 fallen som är under utredning faktiskt verkar vara just ufon.

Uppmärksammad ufo-hearing i USA

Tomas Bovinder är optimistisk inför framtiden. Till stor del på grund av de kongressförhör som i somras gjordes med tidigare underrättelseofficeren David Grusch som varit högt uppsatt i UAPTF, ett program där USA:s försvarsdepartement ska studera och utreda oidentifierade flygande föremål. Grusch hävdar att icke namngivna tjänstemän har berättat för honom att USA:s federala statsmakt innehar ett hemligt ufo.

Ett oidentifierat föremål pekas ut under en hearing i Washington 2022.
Ett oidentifierat föremål pekas ut under en hearing i Washington 2022.Foto: TT

Tomas pekar också på lagförslaget om att amerikanska myndighetsorganisationer måste öppna sina arkiv för allmänheten i UFO/UAP-frågor. Det försöker senatens majoritetsledare Chuck Schumer driva igenom, något som i folkmun kallas ”Schumer amendment”:

Annons

– I och med David Grusch har en damm brustit. Hemlighållet material kommer att lämnas ut, även om det blir en stegvis process. Jag är optimistisk vad gäller Schumer amendment. Den är starkt skriven och den politiska vågskålen håller på att väga över. Jag tror vi ser ett nytt kapitel i ufologins historia.

David Grusch var högt uppsatt i UAPTF, ett program där USA:s försvarsdepartement ska studera och utreda oidentifierade flygande föremål.
David Gruschs vittnesmål om ufo:n i USA väckte enorm uppmärksamhet.Foto: TT

En sak är Tomas Bovinder säker på:

– Även om jag inte tror att vi någonsin får svar på alla frågor, tror jag vi kommer få svar på att det finns NHI, icke-mänsklig intelligens, vilket också egentligen är vad David Grusch säger. Sedan kan det vara interdimensionellt, ligga utanför våra begrepp av tid och rum. Vi får väl se.

UFO Sveriges ordförande står dock fast vid att han vill veta, inte tro, och därför kräver vetenskapliga bevis för att gå med på att det kan finnas utomjordingar. På frågan om det någonsin kan gå att vetenskapligt bevisa att det finns ufon svarar Clas Svahn:

– Det man kan bevisa är väl att det finns något vi inte vet vad det är. Det är väl vad amerikanska försvaret kommit fram till. Det går att visa vetenskapligt. Sedan är det svåra att visa vad det är. Dit har de inte kommit än.

Annons