Tareq Taylors miljöval: Hoppas att jag tar mitt ansvar

En leende Tareq Taylor tittar in i kameran
Han undviker att använda plastkassar när han handlar mat, äter mycket vegetariskt och ogillar matsvinn. Tv-kocken Tareq Taylor tänker klimatsmart i det mesta han gör. Utom på racingbanan.
5 saker du inte visste om Tareq Taylor
Slå på ljud

Som känd tv-profil från bland annat SVT:s Trädgårdstider, Go’kväll och Maträddarna är Tareq Taylor en inspirationskälla för många matintresserade svenskar. Han har skrivit flera kockböcker och driver sedan flera år tillbaka restaurangen och matstudion Kockeriet i Malmö, som har sin egen trädgårdsodling utanför stan. Nu i september har han dessutom öppnat en kombinerad ”cirkulär restaurang” och lanthandel i Sundbyberg utanför Stockholm tillsammans med tv-kocken Paul Svensson. Enligt det cirkulära tänkandet ska allt som restaurangen tar hand om ha mer än ett liv.

Tänker du på miljö och klimat i dina vardagsval?

– Ja, det gör jag, det gör väl alla? Men jag gör det gamla vanliga, undviker plastkassar när jag kan eller tar med mig en kasse när jag ska handla. Jag försöker köra miljövänligt, källsorterar, äter upp all mat, undviker att slänga grejer. Det handlar om att välja det bättre alternativet när man har två saker framför sig.

Hur tänker du på det i jobbet?

– Krogen lever ju mycket efter hållbart tänkande. Vi odlar nästan alla grönsaker själva till exempel. Sedan vi tog itu med att separera ordentligt har ju svinnet sjunkit enormt. Man kan använda allt, det finns alltid lösningar. Se bara på vad man kan göra av skalet.

– Det är bara sunt förnuft som genomsyrar det vi gör och det blir positiva effekter åt alla håll och kanter. Slänger man inte grejer så blir det mer pengar över. Då kan anställda få mer lön. Det är ekonomi i det.

Har du något guilty pleasure – något som du vet är klimatovänlig men som du ändå unnar dig?

– Jag älskar tyvärr att köra bil på bana. Det är som go-cart fast med stor bil och jag tycker det är sjukt roligt. Det är väl det mest klimatovänliga man kan göra, att köra runt till ingen nytta bara för att det är roligt.

– Men jag kite-surfar också och det är väl så klimatneutralt någonting kan bli. Åtminstone om man inte kastar draken efter varje omgång.

Människor kitesurfare.

På fritiden ägnar sig Tareq gärna åt kitesurfing. I somras höll det dock på att sluta illa för kocken.

Taylor nära att bli förlamad

I 16 år har han hållit på med sin hobby, men i mitten av augusti hade det kunnat bli sista gången. Efter en olycka föll han så olyckligt att han bröt nacken och blev stelopererad. Han kunde lika gärna ha blivit förlamad och känner sig enormt lyckligt lottad.

– Jag är extremt tacksam, jag tänker på det hela tiden och säger det högt säkert 20 gånger om dagen. Jag tar det inte för givet, för jag vet att andra som råkar ut för det här inte är i närheten av den här turen, säger Tareq.

Det är vila som gäller och först om ungefär ett halvår kommer han att ha återfått all styrka. Men att sluta kitesurfa, det har han inga planer på att göra.

– Fast jag surfar nog inte mer det här året. Det får bli nästa år, säger han.

Tareq Taylor om sitt miljötänk

Vad tycker du om följande påståenden om miljön?

”Lite klimatångest har ingen dött av”

– Jag vet fortfarande ingen som har dött av det. Jag tror inte man ska ha ångest, jag tror man ska vara medveten om saker och ting. Är man det så gör man vad man kan göra. Sen att vara orolig för att det finns ledare på planeten som förnekar klimathotet, det kan man definitivt vara. Det är inget jag ligger sömnlös över men jag pratar om det med familj och vänner. Hur kan man så kategoriskt förneka fakta och vända blinda sidan till?

”Om Gud hade velat att vi skulle flyga så hade han gett oss vingar”

– Hade han? Han kanske vill att vi ska uppfinna vingar, det var därför vi fick hjärnan. Nej, men många gånger är man tvungen att förflytta sig snabbt från ett ställe till ett annat och då är det flyg som gäller. Men vi kommer att behöva ställa om, detsamma gäller all form av motorburen transport – bilar, motorcyklar, flyg, tåg, båt … allt. Anledningen till att det ser ut som gör är ju att vi har en stor petroleumindustri som har kunnat frodas gott på våra resmönster.

”Körglädje är den enda sanna glädjen”

– Ja, men nej. Det finns mycket annat. Men kul är det.

”Gärna vegetariskt, men först en rejäl korv”

– Jag tycker det är jävligt gott med grönsaker men jag äter gärna kött också. De senaste tio, femton åren har vi styrt om hur vi lagar och äter mat. Vi börjar med det gröna och sen lägger vi till protein och mineral. Jobbar man så blir det att man äter 80 procent grönsaker. Men först och främst försöker vi att skapa en rätt som är komplett smakmässigt och upplevelsemässigt. Om det inkluderar kött så gör den det, och om det inte gör det så … Köttkonsumtionen är inte speciellt hög i vår familj eller i det vi sysslar med.

”Det där med miljön och sånt, det sköter jag via skattsedeln”

– Nej, det vill jag inte påstå att jag gör. Jag hoppas att jag tar mitt eget ansvar.

”Greta Thunberg borde koncentrera sig på skolböckerna”

– Absolut inte. Alla människor har ett syfte någonstans och jag tror att hon har hittat sitt. Det är helt magiskt det hon har lyckats åstadkomma. Jag tycker det är fantastiskt och applåderar henne varje dag.

Vem är Tareq Taylor?

  • Ålder: 49 år.
  • Familj: Fru Kristina och dottern Ellen.
  • Bor: Lomma.
  • Gör: Kock.
  • Aktuell: Öppnar restaurang och lanthandel i Stockholm i september. Åker dessutom med sin pappa och bror, för första gången sedan han var tre år, till Palestina i höst för att söka sina rötter. SVT är med för att filma.

Av Henrik Högström, Minna Wallén Widung 

Foto: TT, Max Tellving/SVT/TT, Anders Bjurö/TT, Eva Robild/SVT/TT