Tiktok oroas över ungas skärmtid – inför tidsbegränsning

Sociala medie-jätten Tiktok inför en inställning som gör att användare under 18 år kan använda appen i max en timme. Anledningen? Tiktok är bekymrade över hur mycket tid ungdomar lägger på att skrolla på telefonen.

Tiktok är appen som gjort sig megapopulär hos barn och unga de senaste åren, och är mer eller mindre en videotjänst där man kan ladda upp egna klipp och titta på andras.

Se också: 7 saker vi lärt oss av TIKTOK
1:06

Efter reklamen: Se också: 7 saker vi lärt oss av TIKTOK

(1:06)

Slå på ljud

Tiktok har kommit att bli en av mest använda sociala tjänsterna bland ungdomar idag. Nu vill dock företaget minska ungdomarnas skärmtid och inför därför en tidsbegränsning. Användare under 18 år kommer inte att kunna använda appen i mer än en timme om dagen.

#vågaanmäl
Nya Tiktok-trenden normaliserar övergrepp och tjatsex: ”Obehagligt att se”


– Även om det inte finns någon godkänd ståndpunkt om hur mycket skärmtid som är för mycket, eller ens effekten av skärmtid rent generellt inser vi att tonåringar vanligtvis behöver extra stöd när de börjar utforska den digitala världen på egen hand, säger Tiktoks säkerhetschef Cormac Keenan till CNN.

Ska kunna ändra inställningar

Hur digital är du? Testa dig här!

När användaren har förbrukat sin timme måste ett lösenord knappas in, för att fortsätta använda Tiktok. Så länge inte den unga användaren kan lösenordet, som är tänkt att föräldrarna ska skapa, kan hen inte längre titta videos.

Cormax Keenan sa också att de har uppdaterar appens familjefunktion, som gör att en förälder eller vårdnadshavare kan länka sitt Tiktok-konto till sitt barns konto – och ändra inställningar. Föräldrar kommer att kunna filtrera bort videor med särskilda ord eller taggar som de inte vill ska visas i deras ungdomars flöde.

Där ska de också kunna anpassa den dagliga skärmtidsgränsen för barnet samt ställa in ett anpassat schema för när Tiktok-aviseringar ska och inte ska skickas till barnets telefon.