Topplista: De mest populära bebisnamnen 2020

en bebis i vit body ligger i en vit filt och blundar

Foto: TT

Är du nybliven förälder eller väntar tillökning i år? Då kanske du är i behov av lite namninspo. Här är de populäraste flick- och pojknamnen bland nyfödda 2020.

Varje år släpper Statistiska centralbyrån en lista över de mest populära namnen för nyfödda under förgående år. Om du själv väntar barn kan du kanske hitta tips och inspiration, och har du redan barn kan du se om deras namn finns med på listan. Eller så spanar du in listan bara för att det är kul!

0:59

Efter reklamen: Här är de mest populära namnen på bebisar 2020

(0:59)

Slå på ljud

Nya namn på topplistan över barnnamn

Nu har sammanställningen från 2020 kommit och det är en blandning av nya och gamla namn som kvalar in på topp tio. Det allra vanligaste flicknamnet är Alice, som tar hem förstaplatsen för femte året i rad. Bland pojkar är Noah det allra vanligaste tilltalsnamnet, ett namn som funnits med på topp tio-listan tidigare men som nu för första gången kammar hem en förstaplats.

På topp tio-listan finns det även en del nya namn som inte fanns med förra året. Elsa, Freja och Selma är alla nykomlingar bland tjejnamnen och de knuffade ned Lilly, Vera och Ebba som nu inte längre finns med på listan.

Det namn som ökade mest i popularitet under 2020 var namnet Björn. 139 nyfödda pojkar fick just det som tilltalsnamn under året som gick. Bland tjejer var det Bonnie som ökade mest.

Vanliga namnen ingen vill döpa sina barn till

Här är de populäraste namnen på nyfödda flickor 2020

(Förra årets placering inom parantes efteråt)

 1. Alice (1)
 2. Maja (4)
 3. Elsa (11)
 4. Astrid (3)
 5. Wilma (8)
 6. Freja (13)
 7. Olivia (2)
 8. Selma (20)
 9. Alma (9)
 10. Ella (7)
23 kändisbarn som fått ovanliga namn

Här är de populäraste namnen på nyfödda pojkar 2020

(Förra årets placering inom parantes efteråt)

 1. Noah (5)
 2. William (3)
 3. Hugo (6)
 4. Lucas (1)
 5. Liam (2)
 6. Oscar (8)
 7. Oliver (7)
 8. Matteo (10)
 9. Elias (4)
 10. Adam (9)

Hela listan och all statistik hittar du här.

Hemligheten bakom namnvalet: Så fick kungabarnen sina namn

Så räknar SCB namn med olika stavning på topplistan

Nu för tiden vill allt fler föräldrar ge sina barn unika namn, vilket gör att allt färre barn får de populäraste namnen. Ett annat sätt att särskilja barnets namn är att använda en annorlunda stavning, vilket många föräldrar tagit fasta på – vi väljer i dag i större utsträckning alternativa sätt att stava våra barns namn. I topplistan har dock de alternativa stavningarna slagits ihop, så att stavningar som Oscar/Oskar och Lilly/Lily räknas som ett och samma namn.