USA:s makabra abortförbud berör alla oss kvinnor världen över

Kvinnor, klädda som karaktärer i handmaid's tale, protesterar mot Alabamas stränga abortlag.
”Höj din röst, värna om kvinnans rätt att få bestämma över sin egen kropp”, uppmanar journalisten Johanna Bladh i en krönika om Alabamas nya abortlag.

Jag stirrar på stickan. Inuti väller ångesten fram, som en svart, tjock sörja. Vi är inte vuxna än, livet har inte börjat. Har ingen trygg tillvaro, på köksbordet ligger tredjehandskontraktet som snart går ut. Jag vet inte vem jag är och jag vet inte hur jag skulle kunna ta ansvar för ett annat liv. Inte nu. Det var inte såhär det skulle bli. Magen fylls av panik, jag känner mig ju som ett barn själv.

Han och jag hade blivit oönskat gravida.

Jag vet inte vem jag är och jag vet inte hur jag skulle kunna ta ansvar för ett annat liv

Men tack vare att jag bor i Sverige så kunde vi då välja abort, att vänta med föräldraskapet tills vi är redo att faktiskt ta hand om ett barn på riktigt. Men hade det här hänt idag i Alabama, USA, så hade mitt liv sett annorlunda ut. Där ett förslag på totalt abortförbud klubbats igenom. Det betyder att inte ens kvinnor som blivit oönskat gravida efter våldtäkt eller incest får göra abort.

Lagen påverkar alla kvinnor världen över

Men det har väl inget med oss i Sverige att göra, tänker du? Jo. Abortförbudet i Alabama berör alla oss kvinnor världen över. USA är ett land som historiskt sett stått för frihet och självständighet. Redan 1869 bildade amerikanska kvinnor världens första kvinnosaksförening och landet införde kvinnlig rösträtt i vissa delstater långt före Sverige.

Johanna Bladh

Johanna Bladh har själv gått igenom en abort – och reagerar starkt på Alabamas nya lag. Foto: Privat

Vi ser upp till USA. Vi ser på deras filmer, lyssnar på deras musik. Tar efter deras sätt att driva företag och utveckla teknik. Att en sådan världsmakt väljer att godkänna ett abortförbud gör att aborträttigheterna äventyras i hela världen, även om det bara är i en delstat. Nu vaknar de konservativa rösterna. Jag har alltid diskuterat kvinnliga rättigheter på mina plattformar. Nu svämmar min Instagram plötsligt över av människor som skriker att jag är ansvarslös, att abort är mord och att jag borde skämmas för vad jag har gjort.

Abortförbudet i Alabama berör alla oss kvinnor världen över

Vår rätt att göra abort är inte självklar. Sveriges tredje största parti Sverigedemokraterna skriver idag på sin hemsida att de vill sänka gränsen för fri abort i vårt land till vecka 12. Organisationen ”människorätt för ofödda” kör omkring en lastbil med bilder på aborterade foster med budskapet att ingen kvinna har rätt att avsluta en påbörjad graviditet. Det sker strömningar i vårt land som får kraft av att vår storasyster USA godkänner ett så makabert förbud.

Viktigt att vi tillsammans höjer våra röster

Att bli förälder är vackert och stort. Men det ska vara en självklarhet att både kvinnor och män får välja när de är mogna nog att få barn – oavsett vem av dem som råkar bära livmodern. Jag undrar: hade abortlagstiftningen sett annorlunda ut om män varit juridiskt tvingade att vara närvarande och ansvarsfulla pappor i samtliga fall de gjort en kvinna gravid, oavsett om det var önskat eller inte?

En önskad graviditet är båda parters ansvar

En önskad graviditet är båda parters ansvar, och det ligger lika mycket i mäns intresse att vi upprätthåller en fri aborträtt i Sverige.

Men förbudet i Alabama påverkar oss alla. Därför får vi aldrig tystna. Höj din röst, värna om kvinnans rätt att få bestämma över sin egen kropp.

Det är tydligen ingen självklarhet – inte ens i ett framtidsland som USA.

Se Johanna Bladhs dokumentär om sin abort

Johanna Bladh har gjort en minidokumentär om sin abort. Klicka här för att se Jag och min abort.