Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Vad händer med Facebook-kontot när användaren dör?

08 dec, 2020 
Malin Perlheden
Kvinna sitter med dator och telefon.
Även om du i dag känner dig frisk, är det en bra idé att ta ställning till vad du vill ska hända med ditt Facebook-konto den dag du avlider. Det finns några olika alternativ att välja mellan. Så här gör du!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Förutsatt att Facebook fortsätter att finnas kvar och inte växer mer än hittills, kommer det om ungefär 50 år finnas fler profiler som tillhör döda personer än levande, enligt en studie på Oxford universitetet i England.

Forskaren Carl Öhman driver där en studie som går under namnet ”Are the dead taking over Facebook?”, på svenska ungefär ”Tar de döda över Facebook?”.

Forskaren uppskattade i en intervju med Sveriges television att det innan år 2100 kommer att finnas nästan 5 miljarder döda på Facebook! Det sociala nätverket håller alltså på att utvecklas till en enorm digital kyrkogård och frågan är vad som kommer hända med all information som samlats.

Facebook livnär sig ju på riktade annonser, och den som gått bort är av uppenbara skäl inte speciellt intressant för något företag.

Vad händer med informationen på Facebook?

Däremot är informationen som samlats om alla oss som använder Facebook viktig, all data om våra liv kan mycket väl bli en guldgruva för framtida forskning.

Annons

Vi äger alla själva bestämmanderätten över vad som händer med våra Facebook-profiler den dag vi inte längre finns i livet.

Se också: 5 positiva saker med att bli äldre

5 positiva saker med att bli äldreBrand logo
5 positiva saker med att bli äldre

Det finns lite olika vägar att gå när det gäller Facebook-profilen efter ens död, men oavsett vilken väg du väljer för din profil så måste alla dödsfall rapporteras till Facebook.

Nätverket hjälper då till med att stoppa namnet så att den avlidne personens profil inte dyker upp i oönskade sammanhang, något som kan vara mycket jobbigt för efterlevande vänner och familj.

Även om du i dag känner dig frisk, är det en bra idé att ta ställning till vad du vill händer med ditt konto den dag du avlider.

Två sätt att förbereda Facebook-kontot

Det finns två vägar att gå; du kan antingen bestämma dig redan nu för att du vill att ditt konto helt raderas och anmäla det till Facebook, eller så kan du lämna önskemål till dina efterlevande om att din sida förvandlas till en minnessida.

Annons

Oavsett vilket av alternativen som känns bäst för dig, är det bra att förbereda. Det kanske känns lite märkligt, men av omtanke till våra efterlevande är detta något vi alla bör ta ställning till.

1. Du som har registrerat vägledning för dina efter levande i Vita arkivet kan till exempel uppge informationen där, under ”Viktiga papper”.

2. Eller så kan du utse en efterlevande person

Så utser du en efterlevande kontaktperson på Facebook

Du som vill att din Facebook-profil omvandlas till en minnessida när du går bort, behöver en så kallad efterlevande kontaktperson hos Facebook. Den du väljer har ansvaret för att din Facebook profil får den form som du önskar.

Självklart ska du välja en efterlevande kontaktperson som du har förtroende för, men det kan vara bra att veta att oavsett vem valet faller på så kommer han eller hon aldrig att kunna logga in på din profil, eller läsa dina meddelanden. Han eller hon kan bara hantera ditt konto.

Annons

Gör så här:

1. Klicka på den lilla pilen längst upp till höger i det blå fältet.

2. Klicka på ”Inställningar”.

Inställningar på Facebook.

3. Klicka på ordet ”Redigera” på raden som heter ”Inställningar för minneskonto”.

4. Skriv in namnet på den person som du vill är din efterlevande kontaktperson och klicka på knappen ”Lägg till”.

5. Ett förifyllt meddelande dyker upp som du kan skicka direkt till personen som du utsett till efter levande kontaktperson. Det är frivilligt att skicka detta genom att klicka på den blå knappen med ”Skicka”, men det kan förstås vara bra för personen som du har valt att känna till det. Om du av någon anledning inte vill underrätta personen, klickar du istället på den grå knappen ”Inte nu”.

Efterlevande person på Facebook.

Sa gor du om du vill att din profil pa Facebook forsvinner nar du dor

Du som redan vet med dig att du inte vill att din profil finns kvar pa Facebook overhuvudtaget efter din dod, kan redan nu forbereda for detta.

Annons

Upprepa forst steg 1–3 under avsnittet om att utse en efterlevande kontaktperson pa Facebook ovan och klicka darefter pa den bla lanken ”Begar att ditt konto tas bort efter du gar bort”.

När du klickar på denna länk så kommer nedan stående ruta upp. Klicka på den blå knappen ”Ta bort efter min bortgång”. När du gör det här valet behöver du ingen efterlevande kontaktperson längre och denna tas bort. Nu räcker det med att någon i din närhet kontaktar Facebook och informerar om dödsfallet så tas profilen bort.

Ta bort Facebook-konto efter bortgång.

Gör minnessida av avliden persons profil på Facebook

Att göra om Facebook-profilen till en minnessida innebär att ditt namn och personliga sida finns kvar på det sociala mediet och blir en plats där vänner och familj kan dela sina minnen av dig. Det kommer tydligt att framgå att du är avliden, genom texten ”Till minne av” bredvid namnet i profilen. Det som du delade på din sida medan du var i livet kommer också att ligga kvar.

Annons

Lär dig mer om Facebook

Ännu mer om hur du hanterar Facebook-konton hittar du i boken Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Boken består av tio kapitel där läsaren exempelvis lära får sig att hitta roliga spel, och spelkamrater, koppla upp sig mot streaming-tjänster som Netflix och Spotify, beställa matkassar och bli en fena på att ta snygga bilder med telefonen.

I slutet av boken finns en praktisk ordlista över vanliga digitala ord och en förteckning över vanliga förkortningar som man ofta ser på internet.

Läs mer och köp böckerna här. (reklamlänk)

Det finns även två andra Digitant-böcker: En för den som är nybörjare i det digitala och en för dig som vill känna dig säker med att sköta vardagsekonomin digitalt.

Du kan läsa mer om alla Digitant-böckerna och köpa dem här. (reklamlänk)

De tre Digitantböckerna.
Annons