Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Varför firar vi egentligen alla hjärtans dag?

31 jan, 2019 
Fredrik Rubin
Varför firar vi alla hjärtans dag
Alla hjärtans dag innebär inte sällan blommor, godis eller en kärleksfull hälsning. Men varför firar vi alla hjärtans dag i Sverige? Här är några svar och flera teorier.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Som med så många andra moderna traditioner var det genom handeln som alla hjärtans dag på riktigt tog sitt grepp om svenska folket. Möjligheten att tjäna pengar på kärlekens dag var god, det insåg handlare redan 1956. Försäljningen av blommor och godis kom tidigt att etableras som en kommersiell tradition, försäljningen av just rosor tenderar att öka explosionsartat kring den 14 februari varje år.

Alla hjärtans dag eller Valentine’s day?

I USA började man fira alla hjärtans dag, eller ”Valentine’s day” som det heter där, i början av 1900-talet. Åtminstone i den form som påminner om vårt moderna firande. Men traditionen går långt tillbaka och tros ha sitt ursprung i medeltida vårfester. Den 14 februari ansågs nämligen vara den första dagen på våren. Vårfester som alltså genomfördes i Europa. På så vis har alla hjärtans dag sitt ursprung på vår kontinent, snarare än i USA som är det land som främst förknippas med högtiden idag.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Det anses också vara belagt att den 14 februari var den dag då fåglarna bildade par, åtminstone på medeltiden. I England och Frankrike fanns det även en tradition att para ihop byns pojkar och flickor till låtsaspar under just denna dag. Det imaginära förhållandet skulle hålla i ett år.

Gåvor och godsaker är vanligt förekommande på Alla hjärtans dag.
Gåvor och godsaker är vanligt förekommande på alla hjärtans dag. Foto: TT

Helgon och myter på alla hjärtans dag

Så vem är då denna Valentin som gett dagen sitt namn? Enligt sägner och legender, vars sanningshalt alltid bör tas med en nypa salt, så var Valentin namnet på ett romerskt helgon. Om detta helgon är mycket lite känt, åtminstone den del som historiker tycks vara överens om.

Annons

En romantisk legend om helgonet Valentin handlar om hur den fängslade Valentin lärde känna fångvaktarens dotter. Innan han dog ska han ha skrivit ett avskedsbrev till henne och undertecknat det med ”din Valentin”. En annan legend om helgonet gör gällande att han i smyg skulle ha vigt par trots att den dåvarande kejsaren förbjudit äktenskap.

Oavsett vad som stämmer så tycks alla legenderna ha samma slut. Valentin dog martyrdöden för kärlekens skull, hur och varför varierar.

Trots att helgonet Valentin inte uppmärksammas särskilt mycket i Sverige, så har Valentin emellertid namnsdag den 14 februari än idag. Namnet är inte heller helt ovanligt. I Sverige har 8 130 män Valentin som förnamn, av dessa har 848 det som tilltalsnamn enligt SCB. Därtill heter 24 kvinnor Valentin, av vilka bara två har det som tilltalsnamn.

Annons

Att skicka kort och presenter på posten under alla hjärtans dag är en tradition som i viss mån håller i sig, trots sociala mediers erövringar av det svenska folkhemmet. Just dessa kort uppges ha gamla anor, de första Valentinkorten dök upp i England redan på 1400-talet. Under 1700-talet sägs de första kommersiellt framställda korten ha sålts.

Myterna är många om vem helgonet Valentin egentligen var och gjorde.
Myterna är många om vem helgonet Valentin egentligen var och vad han gjorde. Foto: TT

Skvätte hundars blod på kvinnor

En annan teori om ursprunget till den kärleksfulla dagen är av det mer blodiga slaget. I det tidiga romarriket uppges en tradition ha gått av stapeln just kring denna dag kallad Lupercalia. Då ska präster ha samlats i en grotta där nuvarande Rom ska haft sitt ursprung.

Annons

Här offrades getter och hundar och djurens blod ska bland annat ha skvätts på kvinnor som enligt legenden ska ha parats ihop med slumpvis utvalda ungkarlar. Att låta unga män snärta till kvinnor med en del av de offrade djuret ska också ha ökat kvinnans fertilitet. En inte allt för modern tradition vars ursprung, liksom så mycket annat, är höljt i visst dunkel.

Källa: Nordiska museet, Medelhavsmuseet, History.com, SCB

Annons