Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Loppistips Kända brottsfall Livet med katt

Varifrån kommer påskharen och vem är det?

11 apr, 2017
author Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung
Vem är påskharen och var kommer traditionen ifrån?
Påskharen kommer med påskägg till barn i många delar av landet. Men var kommer traditionen ifrån? Och varför är det just en hare?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Påskharen är en symbol för påsken, ofta förknippad med påskägg. I vissa delar av landet kommer påskharen med barnens påskägg, och kan nästan liknas vid en påskens jultomte.

En korg med påskägg och harar.
Foto: IBL BIldbyrå

Barnen fick leta efter påskäggen

Påskharen som vi känner den i dag, dök upp för första gången i tyska Heidelberg i slutet av 1600-talet. I en avhandling vid stadens universitet står att läsa att påskäggen på den här tiden kallades för harägg. På så sätt lurade man barnen att tro att en påskhare värper äggen i trägården där barnen måste leta rätt på den ”till de äldres skratt och förnöjelse”.

Påskharen antas ha sitt ursprung i Tyskland

Tidigare forskning har föreslagit att påskharen har sitt ursprung i antika vårritualer eftersom haren länge varit en symbol för fruktbarhet. Den teorin ger inte professorn och folklivsforskaren Bengt af Klintberg mycket för. Enligt honom visar avhandlingen som nämns ovan tydligt att påskharen är en figur skapad av vuxna för att roa barn.

Traditionen såg olika ut i olika delar av landet. I vissa delar var det räven som kom med påskäggen. I andra höll man fast vid att det var en fågel som lade äggen.

En påskhare inuti ett påskägg.
Foto: IBL Bildbyrå

Snart spred sig seden att barnen fick i uppgift att göra i ordning ett litet rede åt påskharen i trädgården. I andra fall fick barnen leta efter påskharens ägg i trädgården. Snart började påskharen dyka upp på olika illustrationer, exempelvis på påskkort och i barnböcker. Så småningom fick traditionen spridning, bland annat till Pennsylvania i USA. Där ersattes haren med en kanin – en ”easter bunny”.

Annons

Påskgodis i stället för riktiga ägg från påskharen

Till Sverige kom påskharen först i början av 1900-talet. Den blev snabbt populär tack vare de påskkort som skickades kring högtiden, en tradition som blev stor vid den tiden. De svenska påskkorten var inspirerade av de tyska och föreställde ofta just påskharar.

Ett påskägg fyllt med flera sorters godis.
Foto: IBL Bildbyrå

Ungefär samtidigt som påskharen kom till Sverige, började man också byta ut de målade hönsäggen mot ägg av choklad och marsipan, och det var också nu som de stora pappäggen fyllda med godis togs i bruk. Pappäggens vanligaste illustrationer är just påskharar och kycklingar.

Källor: Bengt af Klintberg i Svenska dagbladet, Illustrerad vetenskap

Läs också:

Vilken dag ska man gå påskkärring?

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons