Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Varmaste midsommarhelgen på många år – men hur länge stannar värmen?

27 jun, 2022 
Louise Werner
Solig strand eller regning sommar med paraply
Midsommarhelgen blev en varm historia på många håll i landet, men hur blir vädret framöver?
Att midsommar kan vara lika kall som julafton vissa år, har många blivit varse när otaliga midsommarluncher har fått flyttas inomhus och vi suttit där med blåfrusna tår. Så blev det dock inte i år. I stället fick vi en av de varmaste midsommarhelgerna på mycket länge. Men kan vi glädjas åt en varm sommar nu?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den någon som skämtsamt sa att enda skillnaden på den svenska sommaren och vintern är att på sommaren är de kalla dagarna längre, har fått bita sig i tungan en extra gång helgen som gått.

– Det har varit högsommar-temperaturer och värmerekord på flera håll i landet, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

I Göteborg var det varmast i landet med hela 30,1 grader på midsommarafton. Men även på många andra ställen i Sverige låg temperaturerna runt 30-strecket.

Se också: 3 myter om fullmåneBrand logo
Se också: 3 myter om fullmåne

Men hur länge kommer värmen att stanna?

– Det ser lite olika ut beroende på var i landet man befinner sig, men generellt kan man säga att det idag måndag blir fortsatt varmt i hela landet. Under natten mot tisdagen drar en kallfront med regnskurar in västerifrån och det kommer att göra vädret svalare i framför allt Västra Götaland och Svealand.

Annons

Från och med onsdag är den värsta värmen dämpad i stora delar av Sverige.

– Då blir det ganska normala sommartemperaturer på mellan 20 och 25 grader, säger Emma Härenstam.

Torsdag och framåt ser det ut som att temperaturerna kan börja stiga igen, men någon extremvärme blir det troligtvis inte, berättar Emma.

Vädret resten av sommaren

Hur länge värmen kommer stanna i Sverige, är fortsatt oklart, eftersom SMHI:s prognoser går cirka tio dagar framåt. Men som alltid när det gäller den svenska sommaren, är det bra att hoppas på det bästa men ändå förbereda sig för det värsta.

Annons