Videosamtal – så enkelt är det att komma igång

Kvinna har videosamtal via Facetime med barnbarn.

Facetime är perfekt när man vill hålla kontakten med nära och kära!

Foto: Shutterstock/TT
Saknar du också dina nära och kära lite extra runt högtider? Det finns faktiskt ett enkelt sätt att känna dig lite närmre dem – utöver att prata i telefon! Lösningen stavas videosamtal och även om det låter avancerat så är det faktiskt busenkelt att komma igång – och dessutom helt gratis! Vi lär dig hur du kommer igång.

Vid många högtider är det många av oss som inte kan fira som vi hade planerat eller velat.

I Coronakrisens spår går det inte att vara försiktig nog utan följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering och att bara resa om det är absolut nödvändigt.

Eller så bor man bara långt ifrån släkt och vänner.

För många av oss får det tråkiga konsekvenser, som att inte kunna träffa våra nära och kära eller följa barnbarnens snabba uppväxter där förändringar sker varje vecka under de mest intensiva åren. Men misströsta inte! Det finns faktiskt ett sätt att komma dem lite längre och högst sannolikt har du redan verktyget som du behöver hemma.

Hälften av alla svenskar har en iPhone, enligt undersökningen Svenskarna och internet 2019. Om du är osäker på om det är just en iPhone som du har så är ett enkelt knep att titta på baksidan av telefonen. Om där finns ett litet äpple så är det en iPhone – frukten är symbol för det amerikanska företaget Apple som tillverkar telefonen!

Läkarbesök i mobilen – så här gör du steg-för-steg

Videosamtal med Facetime

Din iPhone har en inbyggd funktion som heter Facetime och som gör det möjligt för dig att ringa just videosamtal. Du behöver alltså inte installera något som helst, allt du behöver finns redan i din telefon.

Funktionen lanserades i juni 2010 och har alltså funnits i över tio år, ändå är det många som inte känner till den och det är synd – för visst är det trevligt att kunna se den man pratar med?

Många uppskattar Facetime för att det är gratis – utöver det som du redan betalar för din internetuppkoppling. Samtalet går nämligen just via internet och du behöver därför inte vara orolig för höga telefonräkningar – perfekt för dig som har vänner eller släktingar i utlandet!

Vi lär dig hur du kommer igång med videosamtal – steg-för-steg

Facetime app i Iphone

Så ringer du videosamtal via vanliga telefonfunktionen

  • Öppna din telefonbok som vanligt och leta fram personen som du vill ringa till.
  • Klicka på den lilla kameran bredvid ordet FaceTime.
  • Välj FaceTime i listan som kommer upp. Hur många alternativ som finns här beror lite på hur många funktioner som finns i din telefon.
  • Nu riktas kameran mot dig och när du väntar på att personen ska svara ser du dig själv på bild.
  • Peta på den lilla symbolen med kameran där det står ”vänd” om du vill visa din utsikt istället för dig själv.
  • När personen som du ska prata med svarar ser du honom eller henne i bild istället och du själv blir en liten ruta uppe i hörnet.
  • Klart! Nu kan ni prata på precis som vanligt! Som du ser så försvinner den lilla raden med symboler längst ner när ni pratar. Den kan du enkelt få fram igen genom att bara peta på skärmen.
  • Välj den röda cirkeln med ”avsluta” när du vill avsluta samtalet.

Digitant-böckerna hjälper dig!

Få hjälp med det digitala med Digitant-böckerna!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

I tio kapitel visar vi dig steg för steg hur du blir uppkopplad på ett lätt och säkert sätt. Vi följer med dig hela vägen, från det att du skaffar och väljer en enhet att surfa på till hur du använder den.

Dator, platta eller telefon – vi hjälper dig att välja rätt utifrån dina behov. Vi lär dig om säkerhet, källkritik och hur du undviker att bli lurad. Du får hjälp att knyta kontakter på sociala medier och kommer med all säkerhet att upptäcka hur roligt det är att nätverka, hitta grupper som passar dina intressen och få ny kontakt med barn, barnbarn, gamla och nya vänner.

Varje kapitel innehåller också övningar så att du kan träna och känna dig säker på vad och hur du ska göra.

Läs mer om boken och beställ här (reklamlänk från Aller media shop) (reklamlänk från Aller media shop)

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Består av tio kapitel där läsaren exempelvis lära får sig att hitta roliga spel, och spelkamrater, koppla upp sig mot streaming-tjänster som Netflix och Spotify, beställa matkassar och bli en fena på att ta snygga bilder med telefonen.

I slutet av boken finns en praktisk ordlista över vanliga digitala ord och en förteckning över vanliga förkortningar som man ofta ser på internet.

Läs mer om boken och beställ här (reklamlänk från Aller media shop) (reklamlänk från Aller media shop)

Mer samhällsinnehåll hos allas.se: