6 anledningar till att sex är bra för dig

Rosa hjärta på rosa bakgrund
Vetenskapen har visat många hälsofördelar med ett kärleksfullt förhållande, beröring och sex. Njut – och bli friskare på köpet!

1. Bra för hjärtat

Allt som tränar hjärtat är bra för dig, inklusive sex. Sexuell upphetsning ökar hjärtrytmen och antalet slag per minut är som högst under orgasmen. Men för att komma upp i de rekommenderade 30 minuterna om dagen av pulshöjande aktivitet så kan man behöva komplettera med annan motion som att gå snabba promenader eller cykla.

2. En kram ger avslappning

Att hålla om någon eller bli kramad kan sänka blodtrycket, enligt forskare. I ett experiment reagerade par som höll varandras händer i tio minuter följt av en 20-sekunders kram bättre på stress jämfört med par som vilade lugnt utan att röra vid varandra. Kramarna hade lägre hjärtrytm, lägre blodtryck och mindre ökning av hjärtfrekvensen. Liknande resultat har visats för icke-sexuella smekningar, men då bara om det är kvinnor som blir smekta – inte män!

3. Minskar stress

I en liten studie fick 46 män och kvinnor föra dagbok över sexuella aktiviteter. I stresstest, som att hålla tal och göra svåra matteövningar högt, hade de som inte hade sex alls de högsta stressnivåerna och de som hade sex klarade stress bättre.

4. Kan hjälpa mot sjukdom

Det finns en länk mellan hur ofta du har sex och hur starkt ditt immunförsvar är, enligt forskning. En studie från Pennsylvania visade att studenter som hade sex en eller två gånger i veckan hade högre nivåer av immunglobulin A (IgA), en viktig substans i kroppen som motverkar sjukdom. Men mer forskning behövs för att säkerställa resultaten.

Två par fötter sticker ut under ett täcke.

Njut av närhet – det är bra för dig! Foto: Shutterstock/TT

5. Bättre sömn

Sex och god sömn går hand i hand. Man sover bättre efter sex och god sömn gör att man har mer sex. Orgasm stimulerar utsöndrandet av hormoner som ger känslor av avslappning och sömnighet. Det kan också dämpa smärta.

6. De som har sex känner sig mer hälsosamma

Det skulle kunna vara så att de som mår bättre har mer sex men det verkar också finnas en länk mellan sexuell aktivitet och en känsla av välmående. En studie bland 3 000 amerikaner mellan 57–85 år visade att de som hade sex uppskattade sin generella hälsa som högre än de som inte hade sex.

Men det gäller inte bara sex utan även kärlek. Folk som hade en nära relation eller ett fast förhållande sa i högre utsträckning att de hade utmärkt eller väldigt bra hälsa.

Lever du i celibat? Misströsta inte!

Ett liv utan sex betyder inte att man får dålig hälsa. En långvarig forskningsstudie av över 700 nunnor visade att många var aktiva och levde väl till över nittio eller till och med förbi 100 år.

Av Moa Bejersten

Källa: NHS, Time, Psychology Today

Läs också:

Hur pratar jag om sex med min partner?