Alice, 30, är oskuld: ”Jag känner mig som ett UFO”

En ledsen kvinna ser in i kameran.
Alice, 30, är demisexuell och tänder inte på någons utseende. Hon behöver känna djup samhörighet innan hon delar säng med någon. Hon är fortfarande oskuld och väntar ännu på rätt tillfälle. ”Jag känner ingen som är som jag”, säger hon.

Alice, 30, blir förvånad när hon får höra att undersökningar visar att fler och fler under 30 ännu inte haft sex.

– Va? Det gör mig både chockad och glad. Jag trodde jag var den enda. Jag känner ingen som är som jag och har känt mig väldigt ensam i det – och konstig, säger hon.

5 tecken på att du träffat den rätta
Slå på ljud

Hon menar tvärtom, att som uppvuxen i Sex and the city-eran har det varit mycket fokus på den kvinnliga sexualiteten och att ta för sig och utforska sin sexualitet. Medan hennes jämnåriga vänner och bekanta har varit ute och ”legat runt” har Alice tvärtom väntat på den rätta.

Det skulle kännas som att begå våldtäkt på mig själv

– Jag har haft möjligheten flera gånger att ligga om jag velat men för mig har det känts fel. Det skulle kännas som att begå våldtäkt på mig själv. För mig är det viktigare att det känns bra än att bara göra det. Jag vill att första gången ska vara med någon jag är kär i. Jag är en väldigt överkänslig människa.

Definierar sig som demisexuell

Samtidigt tycker hon det är spännande att höra om hennes kompisars erfarenheter.

– Jag önskar att jag var sån, det verkar roligt, säger hon. Men när de säger ”Jag råkade visst ligga med nån igår”, så är det det sjukaste jag hört. Hur går det till? Hur full jag än blir så har jag aldrig ens råkat hångla med nån.

Alice upptäckte för några år sedan att hon är demisexuell. För Alices del betyder det att hon bara kan känna sexuell attraktion till en annan människa efter att hon har skapat ett starkt emotionellt band till personen.

– Man kan säga att jag är Tinder-dyslektiker, haha. Det kunde lika gärna vara träd jag tittade på, det händer ingenting sexuellt på grund av hur en person ser ut.

Man kan säga att jag är Tinder-dyslektiker

Däremot kan hon bli intresserad av någon för att den har snälla ögon eller ser rolig ut. Men för att känna eventuell sexuell attraktion vill Alice träffa personen och få en djup ”connection”.

– Det har hänt att jag har blivit förtjust men då har jag varit rädd att de förväntar sig att vi ska ligga och att jag inte kommer kunna leverera. Jag vet inte hur jag ska berätta att jag är en sån som tar tid på mig.

Blivit äcklad

Några gånger har hon mött någon som det har klickat själsligt och mentalt med och hon har tänkt ”nu kanske”.

– Då pirrar det. Två gånger har jag varit med om det. Då har det vibrerat, jag vet inte om det har varit lust, men i alla fall en ljus lyckovibration.

Men hon har inte vågat berätta hur hon känner, och det har istället uppstått en vänskap med personen i fråga.

– Jag har lätt att få vänner, jag är inte socialt inkompetent, men sexuellt inkompetent.

Och när någon ute på krogen visat sexuellt intresse för henne har hon som hon beskriver det ”blivit äcklad”.

– Då tycker jag att de är ytliga och tänker: Hur kan du vilja ligga med mig, du känner ju inte mig?.

Värdesätter frihet

Alice förklarar att hon testat att ”släppa loss” några gånger och hånglat med killar när hon varit utomlands.

– Det har varit trevligt, men då har det slutat med att personen blivit kär och att blivit större än vad det är.

Att det händer när hon är utomlands är kanske ingen slump, då finns det en anledning till att inte inleda något seriöst. Alice reser ofta och är borta långa perioder från Sverige, på så sätt värdesätter hon sin frihet. Tvåsamhet har aldrig varit en självklarhet för henne och att hon aldrig haft en kärleksrelation är inget hon sörjer. Och hon har heller inte bråttom att bilda familj.

Kvinna med glas i handen blickar ut över ett folkhav

Alice har alltid varit ifrågasättande mot tvåsamhet och kärnfamiljen.

Men efter hennes nästkommande långresa ska hon försöka att ta tag i dejtandet, säger hon.

–  Jag vill skaffa ett seriöst förhållande om det går. Min barnlängtan är inte superstor, det är inte hela världen inte om jag inte får egna barn. Varför är alla så besatta av att man ska ha en kärnfamilj? Det finns ju studier som visar att männen blir lyckligare av att gifta sig, medan kvinnor blir mer stressade av det…

Det är inte hela världen inte om jag inte får egna barn

Visst ligger det en djupare rädsla för tvåsamhet nånstans där och spökar också.

– Jag har funderat på varför det är så, men dels har det nog att göra med en tidigare dålig erfarenhet med en kille som misstolkade mig, och hotade med att ta livet av sig. Jag har blivit rädd för att skapa en förväntan som jag inte kan leva upp till. Och så har jag nog en djup rädsla för att bli avvisad, mina föräldrar separerade när jag var 1 år. Det var traumatiskt, jag kände mig övergiven av min mamma och grät varje dag i sträck i tre månader. Jag tror att jag är så rädd för att bli övergiven att jag inte vågar ta steget.

”Omgivningarnas förväntningar är det svåra”

Men inte den eventuella sexdebuten känner hon sig särskilt stressad över.

– Jag har accepterat att jag är såhär. Om det inte vore för de sociala normerna, så skulle jag inte ha några problem med det.

Hon är osäker på om hon i ett framtida scenario där hon har sex med någon ska berätta att det är första gången. Omgivningarnas förväntningar och reaktioner som är det svåra menar hon. Det är bara några få utvalda nära vänner som vet om att hon är oskuld. Hamnar hon i situationer där det pratas om sex i stora sällskap ger hon ofta sken av att ha haft sex men att det ”var länge sen”.

– Det skulle kännas som att släppa en bomb att berätta – som att jag är den enda i världen som är 30 och oskuld. Att de skulle dra slutsatsen att det är något fel på mig och ingen som vill ha mig, eller att jag är pryd eller bara konstig.

Inte samma som asexuell

Att Alice definierar sig som demisexuell kan hon däremot gärna prata öppet om. Och hon förklarar att det inte är detsamma som att inte ha en sexualitet och lust och att ha sex med sig själv. Det handlar endast om att interagera med en annan människa.

Jag har har aldrig träffat nån som är som jag

– Ett tag tänkte jag att jag kanske aldrig kommer bli ihop med nån, och det gör inget om jag förblir singel. Och om jag dör som oskuld  skulle jag väl inte bli jätteledsen, men jag skulle ändå ha velat upplevt riktig kärlek.

Vad är fördelen med att inte ha haft sex med någon än?

– Det är spännande att se fram emot det. Många av mina vänner har fått ångest av one-night-stands, sånt slipper jag. Jag har heller aldrig hamnat i några obehagliga situationer.

Och vad är nackdelen?

– Att jag inte kan njuta av det här med sex och närhet, det är ju ett grundbehov. Om jag känner att jag behöver närhet, så kan jag inte bara gå ut och ta det. Så fysisk närhet har jag ju inte upplevt, det vill jag göra och är väldigt nyfiken på. Men det är inget jag går runt och saknar eftersom jag inte vad jag saknar.

Varför vill du vara anonym i den här texten?

– För att det är så stigmatiserat att var oskuld i vårt samhälle, om det skulle komma ut så skulle det börja snackas i min lilla hemort. Det vill jag inte vara med om. För mig hade det varit skönt att läsa det här. Jag har känt mig som den konstigaste i världen, och har aldrig träffat nån som är som jag.

Alice heter egentligen något annat. Bilderna är arrangerade. 

Foto: Shutterstock/TT