Anne: ”Jag har ingen sexlust längre”

Efter många år tillsammans kan sexlivet gå i stå. Veckans läsare säger sig ha tappat lusten helt.

”Min man känner sig oattraktiv”

Jag och min man har haft ett fantastiskt liv på många sätt. Vi har varit gifta i mer än 30 år nu, och inte minst vårt kärleksliv har fungerat väldigt bra. På senare tid har min sexlust dock avtagit mer och mer. Nu känner jag ingen lust alls längre. Det har inget med min man att göra.

Min avtagande sexlust är ett stort problem för oss. Min man känner sig oattraktiv och undrar vad som är fel. Det gör honom ledsen och osäker och han känner sig otillräcklig, och jag tror att hans manlighet har fått sig en törn. Jag vet inte varför jag känner som jag gör. Jag har inte varit sjuk och det är inget annat allvarligt som har inträffat i mitt liv. Jag känner bara inte för att ha sex längre.

Jag har försökt förklara för min man att det inte beror på honom, men jag tror inte att det landar riktigt. Det hade varit lättare om jag hade kunnat tala om vad det beror på, men nu finns det ingen anledning som jag kan se. Det är bara så att jag inte vill. Är avtagande sexlust något som kommer med åldern? Jag är 63 år nu. Kommer sexlusten att komma tillbaka, eller är det så här det kommer att vara resten av livet?
Anne

Relationsexpert Marcus Edstam svarar:

”Hur är ditt liv i övrigt?”

Sexlusten kan påverkas av många olika faktorer. Det är vanligt att par har olika behov av sex. Om du är osäker på orsakerna och det ställer till bekymmer i er relation föreslår jag att du söker upp sjukvården. Kanske finns det fysiologiska orsaker till minskningen av din lust.

Vår livssituation i stort påverkar de flestas sexlust och många människor får mer lust när de känner sig glada och nöjda på fler livsområden, inte bara det sexuella. Hur är ditt liv? Vad tänker och känner du i din vardag? Kanske är det dags att tala allvar med dig själv och din man? Ni är inte längre i början av era liv, ni närmar er pensionen, och det kan ibland leda till känslor av sorg och leda. Finns det något sätt att få in lust och glädje som inte har med sex att göra? Vad får dig att stiga upp om morgonen och vad fyller dig med glädje och energi? Det är inga enkla eller lätta frågor, men kanske kan ni finna något tillsammans bara genom att tala med varandra om dem.

Har du en fråga till terapeuten?