Beate hade inte sex på 25 år

Beate Mikkelsen heter egentligen något annat.
Beate började ha sex i tonåren. Men hon kunde inte njuta och trodde det var något fel på henne. Först efter 40 vågade hon testa igen och insåg att hon tyckte om det. Att inte ha sex som vuxen är vanligare än man kan tro. Men det finns sätt att komma igång igen – om man vill.

När hon var 17 år gjorde hon ett par misslyckade försök. Hon var lite för full och killarna hon träffade var nog heller inte de rätta. Upplevelserna var antagligen varken bättre eller sämre än för andra fumliga tonåringar, men det skulle gå nästan 25 år innan Beate Mikkelsen hade sex igen.

– De första gångerna var nog väldigt typiska tror jag. Det var lite småkrångligt och funkade inte riktigt. Vi kunde inte komma på hur man skulle göra, vilket nog är väldigt normalt. Men jag fick lite beröringsfobi, så sedan undvek jag det. Till slut dog det helt, berättar Beate, som i dag är 43 år och har levt hela sitt vuxna liv utan att ha sex.

Jag fick lite beröringsfobi, så sedan undvek jag det.

Beate anklagade sig själv för att de första halvmisslyckade försöken till sex inte funkat, att hon inte varit tillräckligt upphetsad.

– Vad är det för fel på mig som inte kan njuta av sex? Så tänkte jag, berättar hon.

Väninnorna njöt av sex

Hon upplevde det som att alla hennes väninnor njöt av sex och visste hur man skulle göra. Det var i alla fall så det lät när de pratade om sina fantastiska sexuella upplevelser.

– Jag skämdes över att jag inte kunde det här med att ”ge allt” sexuellt, som mina väninnor gjorde. Så jag höll mig bara borta från sex, mer och mer för varje år som gick, berättar Beate.

Med mer och mer menar hon att det varken blev något flirtade, dejtande eller pojkvänner.

Att det gick så många år utan att Beate hade sex berodde på prestationsångest, men också på en rad mer eller mindre tillfälliga omständigheter.

– Jag pluggade på högre nivå och valde att i stället fokusera på det. Sedan kom jag ut i arbetslivet och satsade på karriären. Jag vande mig vid att inte ha partners eller sex. Behovet försvann. Och jag har alltid trivts i mitt eget sällskap, så jag har aldrig haft problem med att det var som det var, berättar hon.

Beate som är asexuell står på en äng.

Beate Mikkelsen började prata med en psykolog och därefter lossnade det. Hennes andra sexdebut kom vid över 40 års ålder. Bilderna är arrangerade.

Det fanns heller inga påtryckningar utifrån. När hon var yngre frågade dock vänner och familj om hon inte skulle skaffa pojkvän.

– Men nu är det länge sedan någon frågade om det.

Hade ingen barnlängtan

Folks sätt att prata om det ändrade sig från ”när” Beate får en pojkvän till ”om” Beate får en pojkvän, till att helt sluta prata om det. Sist men inte minst:

– Jag har aldrig haft en längtan efter att skaffa barn. Hade jag det skulle jag nog tagit tag i det sexuella, säger hon.

Men ännu mer avgörande är att hon egentligen aldrig känt att hon haft en sexdrift.

– Jag har många gånger tänkt att jag nog bara inte haft behovet.

Det var när Beate Mikkelsen för några år sedan kom i kontakt med en psykolog i samband med en stressig period på jobbet som hon kände att hon ville komma igång med sex igen. När hon ändå gick till psykologen och fått förtroende för honom tog hon upp den saken också.

– Psykologen satte igång tankar hos mig. Den klassiska ”vad är det värsta som kan hända?” typ. Om det blir knasigt, än sen? Det öppnade upp någonting inom mig, berättar hon.

Skämdes över att inte ha haft sex

För med åldern hade en skamsenhet utvecklat sig över att som vuxen människa inte ha någon erfarenhet av sex.

– Jag hade problem med att vara oerfaren i en erfaren värld. Prestationsångesten blev en begränsning. Ju äldre jag blev desto mer skämdes jag över tanken på att berätta för en annan person som jag skulle ha sex med att jag inte hade någon erfarenhet. Och vad skulle jag göra med hans penis? Vad skulle han förvänta sig av mig som kvinna?

Jag var öppen men också osäker på vilken typ av person jag var ute efter.

Samtalen med psykologen fick Beate att ta tag i den delen av sitt liv. Och så fort hennes nära vänner, de som kände till hennes sexuella historia, fick nys om saken började de peppa henne.

– I samma sekund som de märkte av minsta intresse från min sida, att nu stod dörren lite på glänt, så sa de ”nu ska du ut och ge järnet!”

För ett och ett halvt år sedan skaffade Beate dejting-appar. Det första halvåret tog hon det lugnt. Hon träffade några stycken utan att det ledde till sex.

– Jag var öppen men också osäker på vilken typ av person jag var ute efter. Det hade jag ju ingen erfarenhet av.

En sak var hon dock säker på – hon drömde om att träffa en initiativtagande kille som var okej med att sexet inte skulle vara helt perfekt första gången.

– Jag var, och är fortfarande, osäker på vilken roll jag som kvinna ska spela. Dock inte om mannen är väldigt aktiv och jag bara behöver flyta med, utan mer om jag också måste tillfredsställa honom och ta initiativ. Där kan jag sakna tonårstiden där man söker sig fram och lär sig vad som fungerar och inte. Men jag visste också att det enda sättet att bli klokare på var att ta ett djupt andetag och kasta mig ut, säger hon.

Första sexuella upplevelsen som vuxen

Efter ett halvårs oskyldigt dejtande träffade Beate Mikkelsen mannen som blev hennes första sexuella upplevelse som vuxen kvinna. Det var någonting med honom som kändes tryggt.

– När jag åkte hem till honom kände jag på mig att det nog skulle kunna ske den kvällen. Jag var också beredd på att det kanske inte skulle kännas bra. Men i så fall fick det vara så. Jag hade bestämt mig för att sex skulle bli en del av mitt liv, säger hon.

Beate valde att inte ha sex på grund av en misslyckade inledning som sexuellt aktiv.

Att inte ha sex var något som satte sig i huvudet på Beate. När hon väl insåg att hon ville bli kär och ha ett förhållande så kom nyfikenheten på sex åter. Bilderna är arrangerade.

Hon hade mycket riktigt sex med mannen senare den kvällen. Och hon var jättenervös.

– Jag var nästan kallsvettig, berättar Beate.

När de låg i sängen och det kändes som upplagt för sex ville hon bara springa därifrån. Men hon talade sig själv snabbt till rätta, för om hon skulle fly fanns det stor risk att hon aldrig skulle börja ha sex igen. Hon måste göra det bästa av situationen. Bära eller brista. Och det bar.

– Det var helt okej. Jag kände mig inte så tafflig som jag befarat, berättar hon.

Han väckte något i mig som gjorde att jag kände att jag ville ha mer. Sex alltså.

För den 41-åriga Beate kändes det nästan som en succé. Och viktigast av allt:

– Han väckte något i mig som gjorde att jag kände att jag ville ha mer. Sex alltså.

Beate hade aldrig onanerat

Efter den där första gången var Beate både stolt över sig själv och lättad över att hon kände att hon ville ha mer sex. Året därpå dejtade hon flera män och hade även sex med några av dem. Bara en av dem kände hon så pass mycket förtroende för att hon kunde berätta om sin brist på erfarenhet. Han frågade henne bland annat vad hon tände på.

– Ja, det är ju en bra fråga. Jag har aldrig riktigt haft sex med mig själv heller. Som tonåring hade jag ingen lust att tillfredsställa mig själv. Så en del av detta handlar om att jag är osäker på hur man tillfredsställer män, men jag vill också veta vad som känns bra för mig. Men det är som tur är en rolig sak att upptäcka, säger Beate.

– Jag känner dock att jag har mycket kvar att lära. Det känns som att jag ligger 20 år efter och är fortfarande osäker på om jag kan leva upp till förväntningarna varje gång jag möter en ny man.

Nästa steg för Beate är att skaffa pojkvän för första gången i livet. Kärlek var en av utgångspunkterna när hon började ha sex igen.

– Det handlade inte bara om sex, utan om helheten. Jag ville gärna ha ett förhållande, och det vill jag fortfarande. Nu vet jag också hur härligt det kan vara när det innefattar bra sex.

De män jag varit med är inte alls tråkiga i sängen, trots att de också är runt 40.

Sedan Beate började ha sex igen har hon funderat över om hon slösat bort flera år genom att börja ha sex först i 40-årsåldern. Men sådana tankar leder ingenvart.

– Och de män jag varit med är inte alls tråkiga i sängen, trots att de också är runt 40. Så jag känner att det finns hopp om många goda år framöver där jag kan njuta av livet. Visst kan jag gräma mig lite, men jag ångrar inte åren utan sex, för jag kan inte göra dem ogjorda.

Önskade att hon gått till psykolog tidigare

Beate kan dock reta sig på att hon inte gick till en psykolog eller sexolog förrän nu, så att hon kunnat ta tag i skamkänslorna över sin brist på sexuell erfarenhet tidigare.

– Och hade jag träffat en man jag känt mig trygg med hade jag nog kastat mig ut lite tidigare.

Ytterligare en sak grämer Beate, som hon upptäckt först när den här artikeln skulle göras. Det var att hon inte visste att det fanns fler som hon.

– Jag blev överraskad att ni skulle skriva om det här ämnet. Jag tänkte ”i så fall måste det ju finnas fler än jag”. Jag visste inte att det var så. Hade jag vetat det hade jag inte behövt känna mig så ensam.

Av Line Felholt, Nina Ljungberg

Svensk bearbetning: Elin Samuelsson

Foto: Stefan Nilsson, TT (Bilderna är arrangerade.)

Fotnot: Beate Mikkelsen heter egentligen något annat och bilderna är arrangerade.

Ett kärleksfullt par i en säng.

En av tio har inte sex – trots att det ofta kan verka som att alla ”ligger” in absurdum.

En av tio har inte sex

Det är lätt att tro att alla andra har sex – ofta och mycket. Men riktigt så ser verkligheten inte ut.

Ärligt talat – alla som upplevde fantastisk sex första gången de hade samlag räcker upp en hand. Det blir inte särskilt många händer. Första gången är ofta tafflig, fumlig och rätt oskön för de flesta. Ändå fortsätter många ha sex. Men några blir avskräckta, och så finns det de som aldrig börjar ”ligga”.

Asexualitet används som identitet när man inte känner någon sexuell attraktion till andra. Man kan bli kär, vilja ha barn och njuta av sex med sig själv – men vill inte ta in någon annan i sin sexuella sfär. Ungefär 1% identifierar sig som asexuell.

Vanligt att avstå från sex i perioder

Att lusten är nedsatt eller att sex inte blir av är däremot inte detsamma som att vara asexuell. Att avstå från sex i perioder är vanligt oavsett om man är singel eller i en relation.

Enligt en undersökning från SVT/Novus har var 10:e person mellan 18 och 79 år aldrig sex och lika många har sex mer sällan än en gång om året. Det är dubbelt så många kvinnor än män som inte har sex.

Avhållsamhet kan vara både frivillig och ofrivillig och behöver inte tyda på problem, men att välja bort sex kan exempelvis bero på osäkerhet, rädsla, stress, svag självkänsla, kroppskomplex, sociala svårigheter, relationsproblem eller dåliga sexerfarenheter från förr. Men egentligen är det ju inte så konstigt att sex med en partner kan kännas skrämmande – det är ju det mest intima man kan dela med någon.

Samlag senare i livet

Fast nu innebär ju inte sex enbart penetration. Sex är också att ha lustfyllda tankar, beröring, kyssar, petting, etcetera. Fördelen att börja ha samlag senare i livet är att man förhoppningsvis lärt känna sin kropp, vet vad man själv njuter av, vågar ge sig hän och inte bara försöker vara till lags. Det är då sex kan bli riktigt bra.

Det är alltså aldrig för sent att komma igång med sexlivet. Driften är stark och lusten väcks genom att fantisera, läsa, flirta och bejaka allt som känns sensuellt. Fastnar du i jobbiga tankar kan entera- peut eller sexolog hjälpa dig vidare med dina känslor.