Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Experterna slår hål på vanliga myter om sex

08 mar, 2019 
Redaktionen
Experten slår hål på vanliga myter om sex
Ett förhållande kan inte fungera utan sex. Bra sex kan göra dig förälskad! Stämmer det? Det, och mycket annat, undersöks av två sexologer i boken ”100 myter om sex”. Här är några av myterna experterna slår hål på.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Myt 1: Ju större desto bättre!

Många män bekymrar sig över storleken, av främst två anledningar: Vad tycker kvinnan om storleken och kan den tillfredsställa henne?

Det andra orosmomentet uppstår i omklädningsrummet: Är den mindre än andras?

Självklart finns det kvinnor som föredrar en stor eller tjock penis, och det finns kvinnor som föredrar en mindre penis. Men de flesta kvinnor funderar inte så mycket på storleken som på mannens färdigheter i sängen, och inte minst på hans personlighet.

En brittisk sammanfattning av totalt 17 studier, med sammanlagt drygt 15 500 deltagare, visar att genomsnittslängden på en penis ligger på 13,1 cm i erigerat tillstånd. De flesta ligger på mellan 9 och 15 cm. Den genomsnittliga omkretsen är 11,7 cm.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Experten slår hål på vanliga myter om sex
Störst är inte alltid bäst, om någon trodde det. Foto: TT/Shutterstock

Finns två typer av penisar

Det måste dock tilläggas att detta handlar om män som haft modet att låta sig mätas, och att det företrädesvis är undersökningar gjorda i västvärlden.

Annons

Ofta vidmakthålls mäns oro för om deras könsorgan har den rätta storleken eller ej, på grund av två felaktigheter. Dels en optisk felaktighet: Män och pojkar ser oftast sin penis uppifrån och ner, alltså i det man kallar förkortning.

Då ser den liten ut, och tittar man då på en annan manslem i omklädningsrummet ser denna större ut, eftersom man ser den i en annan vinkel.

Dels är det tal om en anatomisk felaktighet: Det finns generellt två typer av penisar – dels den som i slakt tillstånd krymper ihop. Dels den som är blodfylld även i slakt tillstånd och därför större då.

I erigerat tillstånd kan den som krymper växa med 110 procent, medan den blodfyllda endast växer med 20 procent – vilket gör att de i erigerat tillstånd kan vara ungefär lika stora.

Men det är ju oftast inte i det tillståndet en man ser sitt könsorgan i omklädningsrummet.

Sara Skaarup
Sara Skaarup är sexolog och författare till boken 100 myter om sex.

Myt 2: Ju tajtare, desto bättre

Det är lika bra att göra det klart på en gång: Det är inte meningen att slidan ska kunna ha ett fast grepp om penis, på samma sätt som exempelvis en hand kan.

Annons

Kvinnans könsdelar har till skillnad från handen inga ben, och är gjorda för att vara mjuka och följsamma.

En slida fungerar lite på samma sätt som ett brett gummiband: När man dragit mycket i bandet känns det för en liten stund utvidgat, och därefter söker det sig tillbaka till sin ursprungliga form.

Bland kvinnor finns ofta en oro för att slidan ska förbli uttöjd efter att man fött barn. Men så behöver det inte bli.

Det är sant att en kvinna efter en förlossning kan känna sig mindre tajt än vanligt. Men om inget gått snett, som krävt en operation, kan de flesta kvinnor nå tillbaka till utgångsläget, eller nära därpå.

Gynekolog kan mäta styrkan i slidan

Man kan inte se på en kvinnas könsdelar om hon fött barn eller inte, och det kan man inte heller automatiskt känna med sitt finger eller en penis.

Annons

Det är viktigt att tänka på att det är en skillnad på om slidan är snäv eller spänd. Snäv är det samma som smal, och det kan ju vara bra. Spänd är det samma som anspänd, och det är aldrig bra. Men för en otränad man kan det kännas ungefär likadant.

Men för många kvinnor som är oroliga för att vara för stora, handlar det egentligen om något annat – nämligen att de inte kan känna sin slida tillräckligt bra.

Det inträffar paradoxalt nog bland annat när man försöker ”leverera täthet” under samlaget. Då blir man mindre känslig. En slida ska först och främst vara avslappnad, mjuk och mottaglig. 

Om man är slapp nertill, beror det på att musklerna runt slidan är otränade. En gynekolog kan kontrollera styrkan i slidan och ge ett träningsprogram med bäckenbottenövningar.

Myt 3: Det finns endast två slags kön

För att skapa ett barn på naturligt sätt krävs ett ägg från en kvinna och en sädescell från en man. I detta avseende kan man säga att det enbart finns två kön, kvinnor och män. Men ämnet är mer komplicerat än så.

Annons

Rent biologiskt så föds det barn som har båda könsorganen, så kallade hermafroditer, eller intersexuella.

Det föds även barn som har det ena könets könskaraktärer, men som både upplever och känner sig som motsatt kön, nämligen transsexuella.

Andra upplever att de är varken det ena eller det andra könet.

Kulturellt har det genom tiderna funnits många olika uppdelningar av kön, bland annat i antikens Rom.

Filologen och historikern Allan A. Lund beskriver hur de gamla romarna delade upp könen i fyra: 1. Man (vir), 2. Kvinna (femina), 3. Feminin halvman (semivir), 4. Manhaftig kvinna (tribas).

Sexologen Per Holm Knudsen
Sexologen Per Holm Knudsen är medförfattare till 100 myter om sex.

Myt 4: Första gången är helt avgörande

I många kulturer är första samlaget en övergångsrit mellan livet som ung, och livet som gift.

Annons

Även i dag, här i Norden, upplever många unga ”den första gången” som något speciellt, och en händelse som är porten till vuxenlivet.

Tiden kring första samlaget kan för många unga delas upp i ett ”före” och ett ”efter”, medan det för andra inte upplevs som lika betydande.

Vi minns det eftersom det var den första gången, och förstagångsupplevelser lagrar sig mer i minnet – oavsett innehåll – än följande upplevelser av samma slag.

Samtidigt som den första gången är en händelse i sig, är den också starten på en livsepok – den sexuellt aktiva.

Som regel överskuggas första gången snabbt av mer tillfredsställande upplevelser, som gör djupare intryck och knuffar undan debuten i bakgrunden.

Sena debutanter tjänar mer

En studie från Texas Universitet (2012) har kartlagt 1600 unga syskon angående deras sexuella debut, och hur de sedan har klarat sig längre fram i livet. Deltagarna delades upp i ”tidig debut” (vid 15-års ålder eller tidigare), ”mittdebut” (vid 15-19 år) och ”de sena” (som debuterar efter tonåren).

Annons

Medan de första två grupperna följer samma linje, så avviker de sena debutanterna genom att vara de som tjänar mest pengar, utbildar sig bättre, har färre sexpartners och färre problem i sina vuxna parförhållanden än de övriga grupperna.

Forskarna spekulerar i att detta kan bero på att ”de sena” etablerar ett starkare band och bättre relation till sina föräldrar, lärdomar de sedan tar vidare in i egna relationer.

Andra bud är att deras framgångar beror på att de har mindre sexdrift än andra och därför kan lägga sin energi på annat. Men det går inte att dra några säkra slutsatser med hjälp av denna undersökning.

Myt 5: Bra sex gör dig förälskad

Många känner omedelbart att de vill gå till sängs med den de förälskar sig i. Men det kan faktiskt fungera på motsatt vis också – att den sexuella samvaron föder förälskelsen. Hur fungerar det?

Annons

Även om vi normalt sett förknippar förälskelse med känslor, handlar det i senare fallet om biologi, närmare bestämt om hormonet oxytocin, som bildas i hypothalamus i mellanhjärnan.

Oxytocin är det så kallade anknytnings- och kärlekshormonet, som utsöndras i samband med förlossning och amning, men även under orgasm, vid närhet, och vid hudkontakt. Hormonet, som sänker våra skyddsbarriärer och får oss att lita på andra, producerar i mycket större omfattning hos kvinnor än män, helt enkelt i evolutionärt syfte.

Sex för njutningens skull

Genom att knyta kvinnan till mannen säkras den eventuella avkomman – som i biologins ögon alltid är poängen med det sexuella mötet.

Man kan diskutera hur konstruktiv den effekten är i dagens västerländska samhälle, där preventivmedel är allmänt tillgängliga, kvinnor kan klara sig själv, och man kan ha sex enbart för njutningens skull.

Annons

Många kvinnor, som har haft ett ”one-night-stand”, kan känna av intensiva känslor i kölvattnet efter detta. Det handlar om en känslomässig anknytning, som delvis är kemiskt grundlagd och inte nödvändigtvis är verkligt kopplad till mannen i fråga – och därför kan vara svår att hantera.

Men självklart är det inte bara kvinnor som kan känna sig känslomässigt knutna till sin sexpartner efter en lidelsefull natt. En studie gjord av den kanadensiske psykologen Jim Pfaus, från 2011, pekar på att det finns en överlappning i hjärnan mellan centrat för lust och centrat för känslomässig anknytning. Och att detta gäller både kvinnor och män.

Par håller hand
Ett förhållande är mer än enbart sex.

Myt 6: Parförhållande utan sex är dödsdömda

Sex är viktigt. Men inte lika viktigt för alla. För somliga är det en livsnödvändighet, medan andra har en betydligt mindre stark sexlust, och därför lättare kan gå i sexuell dvala utan att bli olyckliga.

Annons

Frågan om kvantitet – hur mycket och hur ofta – är för många mindre intressant än fråga om kvalitet: hur tillfredsställande och meningsfull är upplevelsen? De flesta vill hellre ha bra sex mer sällan, än frekvent men oengagerat sex.

Därför finns det också anledning att vara skeptisk mot artiklar med rubriker som: ”Så ofta ska du ha sex för att vara lycklig”. Det är individuellt vad som passar för det enskilda paret, men även för den enskilda människan.

En stor kanadensisk studie, med 25 000 deltagare, visade att de som var mest tillfredsställda var de personer som hade sex en gång i veckan. Folk blev inte genomsnittligt gladare för att de hade sex oftare än så.

Regelbundet sexliv avgörande

Samtidigt understryker resultaten från studien att ett regelbundet sexliv är något av det mest avgörande när det kommer till hur bra man mår i sitt parförhållande.

Annons

Att sexlivet ebbar ut är ofta kopplat till frustration, men behöver inte betyda att relationen är dödsdömd.

För det första kan ett par arbeta på att komma på en ny erotisk kurs tillsammans. För det andra kan ett par, där inte båda längre har samma sexbehov, välja att sätta upp ett avtal om att det är ok att ha sex med andra.

För det tredje, och kanske det mest viktiga att fundera över, så finns det många andra aspekter som kan binda samman ett par, än ett lyckligt sexliv.

Myt 7: Porr är inget för kvinnor

Kvinnor tittar inte lika mycket på pornografi som män, men när de gör det skiljer de inte på något sätt ut sig från män.

Den amerikanska sexsajten Pornhub upplyser om att deras toppsök 2017 var ”porn for women” (porr för kvinnor), och att 26 procent av deras användare är av kvinnligt kön. Och då det amerikanska magasinet Marie Claire frågade 3 000 kvinnor om deras porranvändande visade det sig att 1 av 3 tittade på porrfilm varje vecka.

Annons

Undersökningen visade dessutom att 28 procent föredrog mer rå pornografi. Vad man egentligen avser med ”rå porr” får vi ett hum om då vi kikar på den undersökning som sajten Pornhub gjorde i samarbete med svenska sajten Nyheter24.

Kvinnor och porr

Man inriktade sig på nordiska kvinnors porrvanor, och de danska kvinnorna utmärkte sig med en lång radda av vilda preferenser: det vanligaste sökorden var ”danish/dansk” tillsammans med ”lesbian/lesbisk”, följt av ”extreme gangbang” och ”trekant”.

Pornhub har även undersökt vilka porrkategorier som kvinnor tänder på mer än män. Över dubbelt så många kvinnor som män söker på ”rough sex”.

Även sökorden ”dubbel penetration” och ”gangbang” hittar man mer hos användare av kvinnligt kön.

Det är dock långtifrån alltid det finns ett samband mellan vad människor tänder på (och vill se på film), och vad de drömmer om att uppleva i verkligheten.

Läs mer i 100 myter om sex, av Sara Skaarup och Per Holm Knudsen (reklamlänk) (FADL´s förlag).

Av Sara Skaarup, Per Holm Knudsen
Svensk bearbetning: Ann-Sofie Lindell

Foto: TT, pressbild

Läs också:

Erika: Jag gör kravmärkt porr av sexuella fantasier

Hur pratar jag om sex med min partner?

Annons