Forskning: Aktivt sexliv kan minska vardagsstressen

Kvinna ligger ner och skrattar mot kameran
Blir du ofta stressad över små eller stora saker i vardagen och känner att tiden inte räcker till? Då ska du ta en sekund och titta hit, enligt forskning kan lösningen nämligen vara något så otippat som ett aktivt sexliv.

De flesta av oss blir stressade någon gång då och då och vi påverkas alla olika beroende på händelse och situation. Det kan till exempel handla om småsaker som har inverkan på oss i vardagen, som att springa till bussen, leta efter nycklarna eller bara att komma ihåg vad som står på inköpslistan du glömde hemma. Du kan också känna dig stressad eller illa till mods på grund av att du till exempel upplever press från din omgivning.

Ja, stress kan helt enkelt visa sig i alla möjliga former och kan till och med byggas upp undermedvetet i kroppen av sådant som du inte kan påverka eller styra över.

Viktigt att veta när det är dags att varva ner

Oavsett vad du känner dig stressad över så är det viktigt att tänka på att ta det lugnt ibland och tillåta dig själv att ta tiden till att varva ner när kroppen behöver det. Stress kan nämligen påverka kroppen negativt på många olika sätt, till exempel kan kortisolnivåerna i kroppen stiga till onormala värden som ett resultat av stressen.

Men det finns också ett par saker du kan göra för att stoppa känslan när den tränger sig på. Förutom att ta det lugnt, vila, lära dig att prioritera och säga nej så är det även bevisat att sexuella och intima upplevelser kan hjälpa till att minska stressen i vardagen. Ja, tror det eller ej men det är faktiskt sant!

Sex kan göra en person lycklig(are)

Forskning visar nämligen att sexuella eller intima upplevelser mellan två personer, kan påverka kroppen positivt på mer än ett sätt. Den sexuella akten kan göra så att kroppen utsöndrar olika hormoner som oxytocin och endorfiner som bidrar till ett lyckorus i kroppen. Men inte nog med det, sexuella situationer kan även bidra till att kortisolnivåerna i kroppen, hos både män och kvinnor, går tillbaka till det normala igen tack vare just sexet. De sänkta kortisolnivåerna bidrar till att dämpa känslan av stress i kroppen.

Så, nästa gång du känner dig stressad över både små och stora saker i livet kanske du ska pausa vardagen för ett besök i sängkammaren. För vem vet, kanske gör det att du slappnar av och känner dig lyckligare om ån bara för stunden? Oavsett kan det i vilket fall vara värt ett försök, eller vad tycker du?

Källa: Medical News Today, Pshycosomatic Medicine

Av Rebecca Gustavsson/Måbra 

Foto: Unsplash