Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Frida Ingha om sexlivet som funktionshindrad: ”Vi är precis lika kåta och okåta som alla andra”

06 jul, 2022 
Louise Werner
Frida Ingha
Frida Ingha berättar om hur hon mött fördomar om funktionshindrades sexliv genom sitt liv.
Ett funktionshinder kan påverka ditt sexliv men förändrar inte din sexualitet. Ändå upplever många med funktionshinder att de ses som asexuella. Det finns fortfarande väldigt många fördomar i samhället. Frida Ingha är en av dem som kämpar mot detta varje dag. Här delar hon med sig av sina upplevelser.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Personer i hennes omgivning var inte särskilt pedagogiska många gånger. Frida fick flera gånger höra att hennes pojkvän var fantastisk som ville vara med henne. ”Det är inte alla som skulle stanna kvar ska du veta, du har verkligen haft tur”, sa en äldre släkting. Det ledde till att hon gifte sig och skaffade barn väldigt tidigt. Frida berättar också att hon känner några med funktionshinder som har blivit helt uteslutna från sexualundervisningen i skolan. ”Det här behöver inte du vara med på”, kunde en lärare säga.

– Många funktionshindrade upplever att folk inte ser dem som sexuella personer. Det saknas personer som vill tala öppet om den här typen av frågor. När du gör det får du räkna med att bemöta mycket ”funkofobi”, säger hon.

Frida vill att sexualiteten ska vara något tillgängligt och självklart för alla.

Annons

– Så är det inte idag. När det kommer till sexleksaker till exempel, upplevs dessa som otillgängliga, när det egentligen är något som under rätt förutsättningar möjliggör integritet och självbestämmande gällande sin egen njutning, säger hon.

Se också: #onaneramera – välj rätt sexleksakBrand logo
Se också: #onaneramera – välj rätt sexleksak

Människor med funktionshinder finns ofta inte med i bilden när man diskuterar sex och sexleksaker och därför driver Frida också en blogg där hon tillsammans med en panel recenserar sexleksaker ur ett tillgänglighetsperspektiv.

Att prata eller skriva om sex är inte så lätt. Det är fortfarande mycket hysch-pysch. Linjen mellan vad som är sakligt, professionellt eller viktigt, och vad som är snaskigt, äckligt och för privat är väldigt hårfin och individuell, skriver Frida på sin blogg.

Annons

– Det finns hjälpmedel för nästan allt om man har en funktionsnedsättning, men någon form av hjälpmedel för sexuell stimulans, det är inte att tala om, säger hon.

Många med funktionshinder känner sig dömda av samhället

Fridas funktionsnedsättning kräver att hon har personlig assistans dygnet runt. Till vardags arbetar hon som frilansjournalist, bloggare, konstnär och föreläsare.

Föreläsningarna handlar om sexuell identitet, funktionsrätt och mänskliga rättigheter.

– Reaktionerna på mina föreläsningar är ofta att ”oj! Det här har jag aldrig tänkt på, men det är klart att ni också vill ha sex”, det är inte så konstigt egentligen, men man har en så stereotyp bild av funktionshindrade och det påverkar ju oss som lever med det dagligen också, säger Frida.

Enligt en undersökning som gjorts av företaget Lelo känner sig hela 45 procent svenskar med funktionshinder sig stigmatiserade och dömda av samhället. 48 procent upplever känslomässig stress och 39 procent social diskriminering.

Annons

Det är inte konstigt enligt Frida, som berättar att hon dagligen märker av att det finns mycket fördomar kring personer med funktionshinder och deras sexualitet.

– När man lever med en funktionsnedsättning får man aldrig chansen att visa sig själv som en hel person, säger Frida, som tycker att sexualiteten är en stor del av ens identitet.

Många gånger har Frida, i avsaknad av egen sexuell identitet, omedvetet gjort sig själv till vad hon trott att hennes partner velat ha.

Vem är Frida?

Namn: Frida Ingha

Varför hon är annorlunda: Är rörelsehindrad samt dövblind. Har en ovanlig genetisk sjukdom som kallas PHARC. Sjukdomen gör att syn, hörsel och vissa neurologiska funktioner successivt försämras.

Bor: Örebro, i radhus med min 14-åriga dotter på deltid.

Jobbar: Frilansar som journalist, föreläser om rätten till sexuell identitet och mänskliga rättigheter. Är även konstnär.

Bloggar: Driver en blogg om livet som funktionsnedsatt och på sidan sexsomfunkar recenserar jag och en panel av funktionsnedsatta personer sexleksaker ur ett tillgänglighetsperspektiv.

https://ettgottliv.com

https://ettgottliv.com/sex-som-funkar/

Utmaning att dejta med funktionsvariation

Att dejta kan nog upplevas som en djungel för många, inte bara för den som lever med ett funktionshinder. Frida har dejtat en del i perioder och upplever det som klurigt.

Annons

– Man vill skydda sig själv lite från dåliga attityder och så där. Dessutom finns det väldigt mycket okunskap och jag har fått många märkliga frågor genom åren.

Hon berättar att det en gång var en dejt som sade ”Om vi går på restaurang och du ska på toaletten, måste jag då hjälpa dig?”. Eller den gången när dejten trodde att Frida inte fick gå ut från sitt eget rum, trots att hon hela tiden har bott själv i sitt eget hus.

– Dejten trodde jag bodde på en institution och inte styrde över mitt eget hem.

Vår sexualitet är så mycket större än själva den fysiska akten, tycker Frida, som vill slå ett slag för hjärnan som sexuellt organ.

En av de stora utmaningarna i dejtinglivet är att Frida lever med personlig assistans dygnet runt.

– Människor blir ofta väldigt generade av att jag har personlig assistans som alltid finns i hemmet. Det är väldigt känsligt för många. Det innebär ju att det alltid kommer att finnas en person här som vet att det pågår något sexuellt i huset liksom.

Annons

Hon upplever det som en stor stoppkloss på hemmaplan. Å andra sidan är det också problematiskt när hon ska ut och träffa folk.

– Eftersom jag ser dåligt blir det svårt att träffas ute på pub eller restaurang.

Därför blir det mer online dejting via appar som Tinder för Frida.

Hon berättar att det finns många tråkiga vittnesmål om hur det är att dejta online med funktionshinder.

– En kille jag känner berättade att han hade en blind-dejt och när dejten kom till restaurangen där de skulle mötas och såg att han satt i rullstol, så vände hen helt enkelt på klacken och gick därifrån utan att säga ett ord.

En situation som ingen person borde behöva uppleva i sitt liv.

Frida menar att ofta när man möter okunskap och fördomar så handlar det väldigt sällan om en själv, utan ofta är det samhället som har gjort att den fördomsfulla personen helt enkelt saknar kunskap, och därför beter sig dåligt.

Annons

– Det är lätt att man upplever det som en attack mot ens egna person. Jag brukar försöka tänka att fördomar blir lättare att bemöta om jag tänker på det lite som att den andra personen är hjärntvättad.

Att dejta någon med funktionsnedsättning

Om man som person utan funktionsnedsättning hade kunnat släppa bilden av att en person med det har många begränsningar, så hade man kunnat komma mycket längre i sin kommunikation och utforskning av relationen tror Frida. Ofta ses en funktionshindrad kropp som avvikande och komplex, medan en kropp enligt normen i stället ses som enkel och självklar. Så är det ju absolut inte egentligen.

– Tänk att din normföljande kropp är lika komplex som din partners normbrytande kropp. Alla kroppar är ju komplexa och unika.

När Frida funderar över bra tips till andra personer med som lever med funktionsnedsättning, säger hon att det är viktigt att sluta tänka att du är ditt funktionshinder.

Annons

– Försök att inte presentera dig själv som ditt funktionshinder. Jag ser det ofta på sajter och så och folk skriver ofta ”hej, jag heter xxx och har den här funktionsnedsättningen”. Det är lite synd för då är det verkligen som att man blir ett med sitt funktionshinder, och inte att man fokuserar på att framhäva sin personlighet.

Frida tycker att det generellt är för mycket fokus på könet och sexuella beröringszoner när det kommer till prat om sex.

– I stället vill jag slå ett slag för hjärnan. Det är vårt största sexuella organ. Hjärnan är ju sammankopplad med alla våra organ.

Vår sexualitet är så mycket större än själva den fysiska akten, tycker Frida, och sexualiteten är en stor del av oss själva och vår identitet.

– I många avseenden lever vi med funktionshinder som etniska minoriteter gjorde för 100 år sedan. Vi utpekas som ofullständiga och förväntas inte kunna eller behöva samma saker som någon med en frisk kropp.

Annons

LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har funnits i över 50 år, men ändå står det inte så mycket som ett ord om sexualitet i lagstiftningen.

– Det blir väldigt tydligt att vår sexualitet verkligen inte får något spelutrymme alls.

Något är dock på gång att hända i samhället tror Frida.

Hon säger att det finns ett stort intresse för att prata och skriva om det här, men det är väldigt svårt att komma till nästa nivå och förändra synen på personer med funktionshinder på riktigt.

– Fortfarande är mycket otillgängligt för oss, både fysiskt och mentalt, trots att vi ju är precis lika kåta eller okåta som alla andra, säger Frida.

Annons