Har du också svårt att vara närvarande under sex?

Tänker du på att betala räkningar eller kanske hur du önskar att sexet skulle vara, vilken vinkel du är snyggast från? Många kvinnor har svårt att vara närvarande under sex. Sexologen Julie Jeune reder ut varför.

Att kvinnor har svårt att vara närvarande under sex kan enligt sexologen Julie Jeune självklart handla om den gamla föreställningen om att att kvinnor helt enkelt ”tänker mer”. Men det kan också vara tvärtom – att ens kropp säger nej för att den känner till sanningen: Du gillar inte att ha sex utan att det också är ett känslomässigt möte.

– Som utgångspunk har kvinnor lika mycket lust till sex som män. När vi talar om vi-har-inte-lika-mycket-lust-problem, och i parterapeutiska sammanhang typiskt om kvinnans avsaknad av lust så är vi så långt från sanningen vi kan vara. Kvinnor har massor med lust om vi känner oss älskade och värdefulla och i övrigt är i kontakt med våra kroppar och sexualitet, berättar sexologen Julie Jeune.

Släpp disken när du har sex

Men kvinnor har blivit mer och mer maskulina i relation till sex under senare år menar Julie, i stället för att stå upp för sig själva och sitt eget köns starka drift. Och det är enligt Julie Jeune förklaringen på att den sexuella frigörelsen fortfarande inte har fått oss att ”släppa disken när vi har sex”. För det handlar inte om disken. Utan om känslor. Och om att kvinnor och män har glömt att vår önskan om ett förbund är starkare än vår sexlust. Män kan fortfarande lättare kan åtskilja de två sakerna medan kvinnor inte kan det – och eftersom vi utgör 50 procent av parförhållandet är det viktigt att vi törs stå upp för oss själva, slår hon fast.

Kvinnor öppnar först upp hjärtat och därefter skötet

– Kvinnor öppnar först upp hjärtat och därefter skötet. Den lite hårda jargongen kvinnor mer och mer har anammat i förhållande till sex – sättet vi talar om sex på och hur vi separerar sex och känslor är väldig maskulin i sin utgångspunkt. Det handlar om att få ett släpp och att avreagera sig i förhållande till en stressig vardag.

Enligt sexologen har kvinnor mer behov av ett känslomässigt möte under sexakten än män. Shutterstock/TT

– Många kvinnor uppnår massor av uppmärksamhet genom att framstå som erotiska, men inombords är de inte riktigt i kontakt med sina djupaste sexuella och känslomässiga behov. För när intimitet, kärlek och erotik inte går hand i hand i är det faktiskt många som mister lusten. Då är det som sagt den maskulina sexualitet som handlar om spänning och avslappning som är på spel, inte ett potentiellt kärleksmöte, säger Julie Jeune.

Maskulin sexualitet handlar om spänning och avslappning

Så om du inte kan koncentrera dig på sex för att du ligger och tänker på disken medan ni är tillsammans är det alltså ett symtom. Inte själva problemet.

– Du måste konfrontera dig själv och äga din sexualitet. Börja med at fråga dig själv: Hur har jag använt min sexualitet i mitt liv hittills? Vad är jag rädd för? Jag möter många kvinnor som när de ställer sig själva dessa frågor och svarar ärligt upptäcker att de har överskridit sina gränser många gånger. Kanske alltid. De har inte lyssnat till sig själva.

Förbind hjärta och underliv

Enligt Julie Jeune är det inte sexcoaching, sexleksaker eller andra quick fixes, som ska till för att ändra på det sexuella mötet – i stället ska både mannen och kvinnan påbörja en terapeutisk process med målet att binda samman hjärta och underliv.

– Mitt råd är lättare sagt än gjort: Men båda kön behöver ta ansvar för sina behov och känslor. Kvinnan ska känna efter i sig själv och komma underfund med om det är några känslomässiga saker som står i vägen för lusten. Men samtidig ska vi vara ärliga med att många kvinnor har ett stort behov av bekräftelse, eftersom vi brottas med självförtroende och självkänsla till följd av att vi är uppvuxna i en mindervärdig könsstereotyp, vilket påverkar oss alla i mer eller mindre grad. Kvinnor har en känsla av att vi ska göra oss förtjänta av kärlek. Istället borde vi stå upp för vår känslighet, det gör oss nämligen starkare om vi törs erkänna till exempel: ”Jag blev enormt sårad av det du sade till mig i förrgår så nu har jag inte lust att ha sex”.

Bakom brist på lust ligger ofta djupa emotionella sår

Ofta stänger inte män av sexuellt av att ha blivit sårade på samma sätt som kvinnor gör, menar Julie.

– Å andra sidan stänger män ned om de får för mycket kritik. Både kvinnor och mäns sexualitet är sårbar eftersom den är formad under och av vår barndom, så man ska såklart vara medveten om att bakom brist på lust eller överdriven lust ligger ofta djupa emotionella sår som aktiveras i parförhållandet och det sexuella mötet.

– När du som kvinna törs vara i kontakt med din naturliga lust glömmer du allt om orakade ben och tvätt. Och porr och sexleksaker ersätts av närvaro, sensualitet, lek, glädje och humor, säger Julie Jeune.

Av Christina Bølling

Översättning: Malin Aunsbjerg

Foto: Shutterstock/TT