Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Hur viktigt är det att få orgasm när man har sex?

18 jul, 2019 
Redaktionen
Ett par myser i högt gräs på en äng
Orgasmen är för många den bästa delen av samlaget, men det finns goda anledningar att ha sex även utan ett avslutande fyrverkeri. Det menar sexologen Sara Skaarup.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I can’t get no satisfaction – vrålade Mick Jagger frustrerat första gången för över 50 år sedan. Och alla som förgäves har kämpat för att nå sexuell klimax vet att det kan vara en nedslående och otillfredsställande upplevelse. För vi vill ju som regel gärna komma när vi har sex: Tillsammans med vår partner bygger vi upp spänning och upphetsning, och höjden av njutning är om och när den förlöses i sexuell kulmen för båda parter.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Men så är det ju inte alltid. Ibland uteblir orgasmen. För många, både män och kvinnor, kan den vara svår att uppnå av olika anledningar. Är det då meningslöst att hoppa i säng tillsammans? Inte nödvändigtvis – faktiskt långtifrån.

Om man är van är tänka på orgasmen som det slutgiltiga målet, är det förmodligen svårt att vara utan den. Men det finns många människor för vilka orgasm inte är en viktig del av samlaget – de har sex i alla fall. För att det är njutningsfullt och för dem samman.

Annons

Orgasm frigör dopamin

Det finns många fördelar med att få orgasm. Det friger njutningshormonet dopamin i hjärnan, som ger ett härligt rus, och följs av en skön våg av oxytocin som gör att vi slappnar av och som knyter oss samman med vår sexpartner.

På det hela taget är ett aktivt och tillfredsställande sexliv välgörande på alla möjliga sätt. Det motverkar stress, får oss på bra humör, är bra för hjärtat och för blodtrycket och är på det hela taget sunt för oss. Och notera: Dessa goda effekter får du av sex både med eller utan orgasm – även om den goda känslan självklart förminskas om du, eller din partner, samtidigt är frustrerade över den uteblivna grand finalen.

Sex för parterna närmare varandra

Vi får heller inte glömma att för många är sex ett kraftfullt sätt att uttrycka kärlek på. För somliga är sex det sätt de visar sina känslor för sin partner. Här sticker jag ut näsan och påstår att detta gäller speciellt för män. Att leverera och ta emot en kärleksförklaring får väl sägas vara en ganska god anledning till att njuta av sex – även om man inte kommer.

En annan sak är att även om många inte kommer under själva samlaget så kan de som regel komma i mål för egen hand (eller med hjälp av sin partner eller en vibrator) om de skulle känna för den avslutningen.

Så slutligen – med eller utan orgasm: Sex stärker både dig och ditt förhållande.

Av Sara Skaaup

Svensk bearbetning: Ann-Sofie Lindell

Foto: Shutterstock/TT

Annons