Morgon eller kväll? Då är det bäst att ha sex – enligt experterna

Par som kysser varandra

Frukosten får vänta...

Foto: TT

Vad finns det för fördelar med morgonsex? Är intimt kvällsmys i soffan ett bättre alternativ? Såhär säger experterna om sexets gyllene tidpunkt.

De flesta par har olika hög sexlust. Men det är även vanligt att ha olika önskemål om när på dagen man föredrar att ha sex.

En stor undersökning från 2015 visar att män tenderar att vilja ha sex på morgonen mellan klockan 06-09, medan kvinnor har som högst sexlust på kvällen efter klockan 23. Något som kan tyckas vara en omöjlig ekvation att lösa.

Terapeuten om otrohet på nätet: ”Jättevanligt”
3:42

Efter reklamen: Terapeuten om otrohet på nätet: ”Jättevanligt”

(3:42)

Slå på ljud

Så vad säger experterna? Finns det en specifik tidpunkt under dygnet då det är ”bäst” att ha sex?

Här väger forskare och sexexperter fördelar mot nackdelar med morgon- och kvällssex.

Fördelar med morgonsex

Den allra främsta fördelen med att ha sex på morgonen är att du är utvilad efter en (förhoppningsvis) lång natts sömn.

Jaandrée bytte karriär – satsar helhjärtat på tantra

– Dessutom släpps bra neurotransmittorer ut under sex, som exempelvis endorfiner och dopamin. Vilket är ett bra sätt att komma på gott humör och få en bra start på dagen, säger sexterapeuten Nazanin Moali till HuffPost.

Att fler män än kvinnor föredrar morgonsex, enligt undersökningen har troligtvis att göra med männens testosteron.

– För testosteronproducerande män är morgnarna bättre för sex då testosteronnivåerna är som högst, efter att ha producerats under sömnen, säger sexcoachen Robin Wilson-Beattie till HuffPost.

Det bästa med sex på kvällen

Men morgonsex är inte en favorit för alla. Tvärtom, sex på kvällen är mer populärt av en anledning, förklarar Wilson-Beattie. Det är först efter att dagens händelser ligger bakom en som man har chansen att andas ut och få upp sexlusten utan andra distraktioner.

– Med arbete, barn och aktiviteter är kvällen att föredra. Då är ofta tempot långsammare och det är bara du och din partner vakna, säger sexcoachen.

Ytterligare en bonus med kvällssex är att det kan göra det lättare för dig att somna efteråt. Detta tack vare frisättningen av hormoner som prolaktin och oxytocin.

– En ömsesidigt tillfredsställande fysisk kontakt före sömn förbättrar både humöret, välbefinnandet och gör det lättare att stänga av det upptagna sinnet och somna, säger Amer Khan, neurolog och sömnspecialist.

Pandemin har skapat nya sexiga klockslag

Det är pirrigt att tänka på att förföra sin partner vid det provisoriska hemmakontoret under dagen. Men i ärlighetens namn är tankarna oftast på annat håll under lunchrasten, inte sant?

Tack vare att många nu jobbar hemifrån, slipper man långa körtider från arbetsplatsen och sena hemkomster. Istället kan ni då passa på att skaka av er arbetsdagens stress genom att rulla runt i sänghalmen direkt efter jobbet, tipsar flera av experterna.

Sexologens tips: Hitta lusten igen – så lyckas ni

– Detta kan vara en perfekt kompromiss för par som har olika preferenser när det gäller vilken tid de är som mest sugna. En annan fördel med detta är införandet av förändringar i parets sexrutiner, vilket kan hjälpa dem att komma ur sexuell tristess, säger sexterapeuten Nazanin Moali.

Så, är kvällen eller morgonen bäst?

Svaret är enligt experterna: Kvällen, om ni är som mest sugna då. Eller morgonen, om ni som par föredrar att vakna upp till lite härligt morgonsex.

Men, om den ena är mer sugen på kvällen och den andre på morgonen. Hur gör man då?

Enligt experterna finns det flera olika vägar att gå. Börja med att identifierar när ni själva är som mest sugna och kommunicerar detta med varandra. Kanske kan ni då räkna ut ett ”fönster” som är ömsesidigt och där ni kan mötas mellan era ”klockslag”. En annan väg att gå är att växla lika mellan era önskade tider på dagen.

Källa: Huffington Post