Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Ny studie visar hur nöjda svenskarna är med sitt sexliv

28 maj, 2019 
https://image.allas.se/image-102471?imageId=102471&width=1320&height=689
Redaktionen
En majoritet av svenskarna är nöjda med sitt sexliv, men det finns skillnader i nöjdhet mellan könen. Dessutom varierar anledningarna till varför man inte är nöjd mycket. Folkhälsomyndigheten har tittat in mellan svenskarnas lakan och analyserat.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De flesta svenskarna är nöjda med sitt sexliv. Det visar Folkhälsomyndighetens största undersökning av svenskarnas sexuella hälsa på 20 år. Undersökningen presenterades 28 maj och tar ett helhetsgrepp om svenskar och sex. Bland annat visar studien hur vi svenskar mår i vårt sexliv, om vi är nöjda med sexlivet, om vi har betalat för sex, om vi konsumerar porr och om vi har varit utsatta för sexuella övergrepp.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Att det här med sex är en stor fråga som rör många delar av livet är självklart och därför har man i den här undersökningen försökt att inte bara mäta hur ofta vi har sex och om vi tar risker i samband med sex. Det säger nämligen väldigt lite om hur nöjda vi är. Någon kan vara nöjd med sitt sexliv när det i själva verket innebär att man inte har sex alls, medan någon annan vill ha regelbundet sex för att anse sig vara nöjd.

Annons

Medelålders kvinnor mest nöjda med sexet

Totalt svarade 58 procent av svenskarna att de är nöjda med sitt sexliv och omkring fyra av fem svenskar har haft sex under det senaste året. Bland de yngre, mellan 16 och 29 år, var fler kvinnor än män nöjda vilket man också kunde se bland de som är över 65 år gamla. Vi verkar vara mest nöjda med sexlivet när vi kvinnor är mellan 30 och 64 år gamla och männen mellan 30 och 44 år.

Går man in lite mer på detaljnivå mellan lakanen kan man se stora skillnader mellan könen och deras olika syn på sex och de problem som sex kan orsaka. Kvinnornas problem som rör sexualiteten handlar främst om brist på lust, saknat intresse och att de inte blir upphetsade eller känner njutning när de har sex. Det kan också handla om att känna fysisk smärta, ha en torr slida och inte få orgasm.

Annons

Männens problem rör snarare att de saknar sexpartner, att de inte har haft sex på de sätt de har velat eller haft för få sexpartners.

Det är också fler kvinnor än män som känner sig för stressade eller trötta för att ha sex, framför allt kvinnor mellan 30 och 44 år.

Kvinnor vågar säga nej till sex

Kvinnor kysser varandra
En majoritet av svenska kvinnor bestämmer hur de vill ha sex.

Trots alla problem som sex kan ställa till med tycker vi att sex är en viktig del av både livet och våra förhållanden. Både män och kvinnor tycker att sex är viktigt, men vem är det som bestämmer i sängkammaren?

Annons

Folkhälsomyndighetens studie visar att det råder lite delade meningar om hur mycket självupplevd makt som kvinnor och män har när det kommer till sex. Fler män än kvinnor anser att det är partnern som bestämmer när, hur ofta och hur de ska ha sex. Kvinnorna i sin tur anser i större utsträckning än män att de är fria att ta initiativ till sex och kan också föreslå hur de vill ha sex och också säga nej om det är något de inte vill göra, eller om de inte är sugna på sex alls. Hur det har blivit så här och varför män inte anser sig kunna ta initiativ eller säga nej i samma utsträckning som kvinnor är ännu inte känt.

En parameter som spelar roll för vilken egenmakt vi känner kring vår sexualitet är utbildningslängd. Den som är mer välutbildad känner också mer makt i sexuella situationer och känner att de kan säga nej, föreslå hur man ska ha sex och ta initiativ till sex. Det gäller både män och kvinnor.

Annons

Vi sexsurfar i alla åldrar

Denna sängkammarmakt till trots är det många kvinnor som ibland har sex utan att de egentligen vill det, 63 procent av kvinnorna jämfört med 34 procent av männen. Anledningen till att kvinnor ligger när de inte vill är att man gör det för partnerns eller relationens skull. Man anser att det förväntas av oss.

Studien avhandlar också sexköp och även här ser vi stora skillnader mellan könen. Medan ungefär var tionde svensk man har betalat för sex har mindre än en procent av kvinnorna gjort det. Framför allt sker sexköpen i utlandet.

Folkhälsomyndighetens studie visar också att vi svenskar gärna använder internet när det gäller sex. Vi letar information, läser erotiska texter, sexchattar, köper sexleksaker och inte minst hittar vi nya partners på nätet. Att använda internet till någon form av sexuella aktiviteter förekommer i alla åldrar, men är vanligare bland yngre.

Annons

Missnöjet större bland bisexuella och transpersoner

De svar du hittills har läst i den här texten gäller heterosexuella män och kvinnor. Den sexuella identiteten spelar roll när det gäller hur nöjda vi är med vårt sexliv, i alla fall till viss del.

Homosexuella kvinnor och män är lika nöjda med sitt sexliv som heterosexuella, medan bisexuella till större del är missnöjda. Det är också fler homo- och bisexuella kvinnor som upplevt perioder då de varit ointresserade av sex än bland heterosexuella. Transpersoner är mindre nöjda med sexlivet och upplever i större utsträckning ointresse av sex än såväl hetero-, homo- som bisexuella.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Av Anna-Lena Pettersson/Baaam.se

Foto: TT

Annons