Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Så får du orgasm busenkelt

10 maj, 2017 
Redaktionen
Den har en enda uppgift: att ge kvinnor nöje och njutning. Men den har förnekats, förtalats och förringats under århundraden – klitoris. Nu är det dags för en uppgradering, visar ny forskning.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Klitoris är nyckeln till kvinnans njutningscentrum.

– Och nu har det hänt så mycket inom forskningen om klitoris att det är dags att uppgradera sig, säger erotikpedagogen Ylva Franzén.

– Glöm att klitoris är en knappt synbar knapp. Klitoris är cirka tio–tolv centimeter lång, som en penis i slakt tillstånd.

Falsk information om klitoris

Enligt Ylva, 73, florerar det fortfarande en massa falsk information om klitoris och kvinnliga orgasmer.

– Det råder ett förvirrat läge. Problematiken utgår fortfarande från att klitoris nästan är osynlig. Inte som en penis som man ser tydligt. Största delen av klitoris ligger inne i kroppen och därför har det uppstått en enorm mängd missuppfattningar, menar Ylva som under 20 år har arbetat med att sprida kunskap om erotisk njutning, bland annat genom kursen ”Orgasmskolan” och böckerna ”Orgasmera mera” och ”Klittra mera”.

Erotikpedagog Ylva Franzén.
Erotikpedagog Ylva Franzén.

– I böcker om mänsklig anatomi är det ofta så att klitoris inte ens finns med. Det finns tydliga bilder på det manliga organet, men klitoris är inte avbildad korrekt. Det visar tydligt en nedvärdering av den kvinnliga sexualiteten.

Se också: 10 frågor om sex som alla undrar överBrand logo
Se också: 10 frågor om sex som alla undrar över

Varför ser det ut så?

– Fokus har legat på penis och penetreringssamlaget som helt bestäms av den manliga erektionen och avslutas med hans ejakulation. Kvinnan lämnas därhän.

Annons

Hur ska vi ta oss förbi det förlegade synsättet på klitoris?

– Information och utbildning. Myten om den vaginala orgasmen florerar nu som förr. Varken mannen eller kvinnan har haft kunskap om vikten av stimulans av klitoris för att nå orgasm, så det är inte någons fel. Kvinnan kan ta mer ansvar över sin orgasm genom nya fakta och bättre sextekniker. Ett tips är att säga till sin partner: ”Jag har läst en artikel om klitoris, kan vi testa något nytt?”

Tror du fortfarande att det är lite tabu när det gäller orgasm bland oss kvinnor i medelåldern och uppåt?

– Vi kan bestämma mycket i våra liv, välja män, barn eller inte, utbildning och arbete. Men tyvärr är den kvinnliga orgasmen fortfarande omgärdad av tabu, skam och skuld och det drabbar oss alla.

Varför tror du att kvinnlig orgasm är svårt att prata om?

Annons

– Det är så sällan vi talar innerligt och på djupet om oss själva, till exempel om den starka längtan vi har efter ett passionerat kärleksliv och om djupa orgasmupplevelser. Vi lever i en för kvinnor orgasmhandikappande kultur som bland annat hindrar oss från att släppa kontrollen också i situationer där det skulle behövas, som i orgasmens ögonblick. Vi vet inte hur vi ska göra. En del har berättat för mig: ”Jag kan inte släppa kontrollen för då börjar jag gråta.” Men det är befriande att kunna släppa ut starka känslor, också de negativa och därmed få möjlighet att uppleva hur mycket som helst.

Mår bra av att få orgasm

Kan man säga att vi allmänt sett mår bra av att få orgasm?

– Jag brukar kalla orgasmen för vitamin O, den är nyttig och mycket bättre än alla andra vitaminer ihop. Orgasmer är nyckeln till kroppens välmående och det näst mest endorfinframkallande och smärtstillande  som finns. Orgasmer hjälper även till att upprätthålla nivåerna av östrogen, ett hormon som kineserna kallar för ”ungdomens källa”.

Annons

Vilka myter om klitoris och orgasm är det hög tid att punktera?

– Män har genom tiderna bestämt hur kvinnor ska njuta. Freud präglade vårt sätt att se på kvinnors njutning för över hundra år sedan. Orgasm via stimulering av klitoris ansågs onormalt och omoget. Den ”riktiga” orgasmen fick kvinnan genom penetrering av vaginan. Ett påstående som gjorde mängder av kvinnor frigida. Fakta är att klitoris är ett otroligt känsligt område och det behövs helt andra tekniker för att nå kvinnlig orgasm än djupstötar med penis mot livmodermunnen. Ett område som inte är känsligt och inte leder till orgasm.

Vad vill du förmedla till kvinnor?

– Att njuta mera, att orgasmera mera. För det kommer mycket positivt av att älska, som livsglädje, lycka och gemenskap med den person man lever med. Det är viktigt med hudkontakt och kraften av starka upplevelser spiller ut från sängkammaren på vardagslivet och ger en mening åt livet utöver den vardagliga lunken. Att orgasmera fritt och intensivt kan bli ett viktigt instrument för kvinnans personliga utveckling och leda till att vi blir mindre självkritiska och mer självbekräftande.

Så hur gör vi för att nå orgasm?

– Det är busenkelt. Kvinnor har bara ett orgasmorgan och det är klitoris. Det gäller att ha kontakt med klitoris under hela samlaget. Bästa tekniken för en man och en kvinna är ”penis inne, fingret på klitoris”.

Av Annika Nilsson
Foto: Shutterstock, pressbild

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons