Studie: Vi väntar allt längre med sexdebuten

En kvinna och en man gömmer sig under ett täckeoch ser busiga ut
Den yngre generationen tror på livslång kärlek och har högre sexmoral visar trendforskning. Fler och fler väntar också länge med sexdebuten.

En amerikansk studie från 2016 utförd på 27 000 ungdomar visade att 15 procent i åldersgruppen 20-24 fortfarande inte hade haft sex. Att jämföra med när 60-talisterna var i samma ålder och motsvarande siffra var 6 procent.

Några av anledningarna till att man väntar längre med att ha sex tros vara att digitaliseringen gör att mycket av umgänget sker över nätet, plus tillgången till nätporr. Fler bor också hemma längre, förklarar Jean Twenge, professor i psykologi vid San Diego University, och en av författarna till studien.

Fler män väntar på den rätta

Och i Sverige är trenden liknande. Andelen som inte haft sexdebut vid 30 har fördubblats sen 1998 visar tidigare undersökningar enligt analysföretaget Kairos Future. Något som också stärks den kartläggning av svenskarnas sexliv som Aftonbladet gjorde tillsammans med Inizio i fjol. Den visade att var sjunde under 29 ännu inte haft sex.

 

När hade du din sexdebut?

'); jQuery('#polls-288').detach().appendTo('#polls-288-wrapper'); jQuery('#polls-288-loading').detach().appendTo('#polls-288-wrapper'); });
Loading ... Loading ...

 

En fjärdedel av dessa uppgav att anledningen var att man väntade på rätta tillfället, jämfört med 12 procent som uppgav att de aldrig fått möjligheten. En tendens var att fler män ville vänta på det rätta tillfället jämfört med resultatet från en liknande studie 2013.

Snittåldern för sexdebuten är enligt undersökningen 16,9 år. Kvinnor debuterar fortfarande något tidigare än män.

Har högre sexmoral

Två kvinnor pussas vid ett bord

Den yngre generationen tror på livslång kärlek och har högre sexmoral visar trendforskning.

Den yngre generationen är också generellt mer avhållsam när det kommer till sex, och har en högre sexmoral. Den yngre generationen, där många är uppvuxna med skilda föräldrar värderar ett långt och stabilt förhållande högt. Enligt Kairos futures trendspaning är ”Den eviga kärleken – tills döden skiljer oss åt” det nya idealet i framtiden.

–Bland unga under 25 anser man att det mest omoraliska man kan göra, till och med mycket värre än att flyga och jobba svart, är att vara otrogen mot sin partner, följt av att tafsa på någon. Så vi ser att det finns en stark sexmoral, säger Rikard Molander på Kairos Future.

Foto: Shutterstuck/TT