Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Var sitter g-punkten och hur hittar man den?

17 jul, 2019 
Redaktionen
Kvinna blundar njutningsfullt
Sexologen Sara Skaarup tittar närmare på en mytomspunnen och gåtfull erogen zon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När jag var tonåring var det ingen som pratade om g-punktsorgasmer – men numera får ämnet stor uppmärksamhet. Jag var nog i 20-årsåldern när jag första gången läste om att det finns en magisk punkt i kvinnans slida, ungefär ett pekfingers längd in, och upp mot naveln, och att det är ett helt fantastiskt ställe att bli vidrörd på.

Jag letade, utan att hitta något. Men det fanns ställen där inne i djupet som var mer behagliga än andra att trycka på, men ”ett tydligt litet räfflat fält eller en förhöjning” på angivet ställe – nej, där gick jag bet. Senare träffade jag en pojkvän som – trots mina egna svårigheter – till min förvåning lyckades hitta rätt, och det visade sig vara mycket mer njutningsfullt däruppe än jag fattat.

Vad är g-punkten?

Som några av er säkert vet är g-punkten uppkallad efter den tyske gynekologen Ernst Gräfenberg. Han var den förste att hävda att det föregick något speciellt just på detta ställe i vaginan. Han kallade bara stället ”en erotisk zon på vaginans främre vägg längs urinröret” och fick först efter sin död g-punkten uppkallad efter sig.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Det är ungefär 60 år sedan, och under denna tid har forskarna börjat tvivla. Speciellt under de senaste tio åren har experter debatterat ämnet livligt, även om de flesta människor fortfarande är övertygade om att g-punkten finns och man kan köpa mängder av böcker om ämnet.

Inga bevis för att g-punkten finns

Finns det en speciellt punkt där för alla kvinnor? Kan det bevisas eller är det påhitt? Förespråkarna fortsätter så klart att svara att punkten finns, och det gör även de kvinnor som njuter av att bli stimulerade i detta område – och oavsett vilket så ger det ju dem orgasm.

Nya studier talar dock för det motsatta. Exempelvis gjorde brittiska forskare för drygt åtta år sedan en undersökning med 1 800 deltagande kvinnor, och fann inte minsta bevis för att det finns en g-punkt. Så det är kanske inte så konstigt då att många kvinnor har svårt att hitta den!

Annons

Samtidigt vet vi att det inne i slidan, på slidväggens framsida, finns ett område som hos många kvinnor ger stark sensuell respons vid tryck. Varför? Troligtvis för att det faktiskt är klitoris man stimulerar!

Klitoris är ju, vet vi i dag, inte enbart en tapp utanpå, utan ett stort inre organ. På vissa ställen ligger den inre delen av klitoris nära slidans innervägg, vilket gör det lätt för en del kvinnor att stimulera den inifrån slidan. Så något händer där ändå: G-punkten kan mycket väl vara det ställe där den inre delen av klitoris är lättast att nå.

Alla kvinnor är skapta olika, och bara någon få centimeter kan göra skillnad i detta känsliga område. Det kan kanske förklara varför vissa kvinnor – eller deras partner – aldrig lyckas hitta den åtråvärda g-punkten. Då är organen troligtvis bara lite annorlunda placerade i förhållande till varandra.

Man kan prova sig fram från olika vinklar, men lägg inte allt för mycket tid på jakten: Lyckligtvis sitter ju den yttre delen av klitoris i stort sett på samma ställe hos alla kvinnor.

Av Sara Skaaup

Svensk bearbetning: Ann-Sofie Lindell

Foto: Shutterstock/TT 

Annons