Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

11 anledningar till att ditt hår blir fett så snabbt – smarta lösningarna

17 jun, 2021 
Aino Oxblod
FotografRichard Shotwell / INVISION / TT
Kvinna drar fingrarna genom fett hår.
Har du problem med att ditt hår blir fett så fort du har tvättat det?
Att man har fett hår kan ha många olika orsaker, men det finns åtgärder att göra.
Här är 11 anledningar till att ditt hår är fett – och vad du ska göra för att ändra det!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ingen tycker om att känna sig oljig och fet i håret, men för vissa verkar håret bli fett en halvtimme efter att man tvättat det i duschen. Vad beror det på, och vad kan man göra åt det?

Här är 11 vanliga anledningar till att håret blir fett snabbare än det borde – vad stämmer in på dig?

Se också: 3 tips som gör att ditt hår åldras hälsosamtBrand logo
Se också: 3 tips som gör att ditt hår åldras hälsosamt

1. Du tvättar håret för ofta

Om man tvättar håret för ofta tar man bort den naturliga olja som finns i håret – vilket gör att håret vill överkompensera och tillverka mer. Det gör att håret snabbt blir fett igen. Tvättar man håret för ofta är det alltså lätt att hamna i en ond cirkel av hårtvättande, så försök vänja av håret vid att tvättas hela tiden.

2. Du använder för mycket balsam

Har man tunna fina hårstrån, eller hår som är skadat och poröst, så är håret extra benäget att absorbera fukt. Använder man för mycket balsam då så kan håret bli slappt och oljigt, och hårrötterna blir feta. Var noga med att bara använda balsam i längderna och inte i hårbotten – och tvätta ut det ordentligt.

Annons

3. Dina föräldrar har fett hår

Det är tyvärr ärftligt – har dina föräldrar problem med fett hår är risken stor att du också har det.

4. Hormonell obalans

Förändringar i hormonbalansen, som pubertet, graviditet eller klimakteriet, kan gör att talgkörtlarna i hårbotten jobbar extra mycket, och producerar mer olja än nödvändigt. Det försvinner dock när hormonerna är i balans igen.

5. Du använder för mycket produkter

Om man använder sig av mycket torrschampo, värmeskydd och stylingprodukter så kan håret bli fett om man inte tvättar det ordentligt. Stylingprodukterna byggs upp i hårbotten och kan göra håret tungt och flottigt. Är det här ett problem för dig kan det vara bra att tvätta håret två gånger när du tvättar det, bara så att det blir ordentligt rent. Det finns också schampon med exfolierande egenskaper som kan vara skönt att skrubba hårbotten med, för att verkligen få bort alla produktrester.

6. Du borstar håret för mycket

Älskar du att borsta håret? Det är ju generellt något bra, men för mycket av det goda kan ge motsatt effekt. Borstar man håret för frekvent kan oljorna i hårbotten dras med ut i hårlängderna, något som gör att det ser mer fett ut snabbare.

Annons

7. Din hårborste är smutsig

Precis som man ska vara noggrann och rengöra sina sminkborstar med jämna mellanrum, så är det viktigt att göra samma sak med sin hårborste. Om borsten är smutsig med damm, flott och smuts så kommer ju det överföras i håret, och ditt nyss så rena hår blir smutsigt snabbare än du hade hoppats.

8. Du äter snabbmat

Om man äter mycket oljig, friterad mat, eller mat som är processad, så kan det stimulera huden att skapa mer talg. Äter man för lite näringsrik mat kan det också bidra till hormonell obalans, som i sin tur påverkar talgproduktionen också.

Se också: Därför ska du inte duscha för oftaBrand logo
Se också: Därför ska du inte duscha för ofta

9. Du bor i ett fuktigt klimat

För de allra flesta i Sverige är inte det här ett problem, men om man åker på semester till fuktigare breddgrader så kan man snabbt märka att håret blir flottigt snabbare. Fuktiga klimat stimulerar talgproduktionen i hårbotten.

Annons

10. Du rör håret för mycket

Att pilla i håret gör att det blir flott snabbare än om man låter bli. Dels för att man har olja naturligt i händerna, som man för över till håret när man rör det, men också för att det hjälper till att distribuera oljorna i hårbotten i resten av håret.

11. Du stylar håret för ofta

För många är hårstyling en del av vardagsrutinen – det är något man gör varje dag. Men att håret aldrig får vila från hårgel, spray och mousse gör att det kan bli oljigt snabbare än om man låter håret vara naturligt. Försök ha dagar då håret bara får vara ifred!

Källa: Stylecraze.

Annons