5 anledningar till dina dåliga hårdagar – och så löser du problemet

Upprörd kvinna med tovigt hår mot grön bakgrund.

520948615

Foto: TT/Shutterstock

Att drabbas av en dålig hårdag då frisyren är hopplös är något som händer oss alla.
Men vad beror det på egentligen, och vad kan man göra åt det?
Här är knepen för att slippa dåliga hårdagar!

Alla drabbas av en dålig hårdag till och från, men det finns saker man kan göra för att undvika att de dåliga hårdagarna är för vanligt förekommande. Här är fem dåliga vanor som gör påverkar håret mer än du kan tro – och vad man kan göra åt dem.

Se också: Så tar du fram strandlooken i håret

1:53

Efter reklamen: Så tar du fram strandlooken i håret

(1:53)

1. Övertvätta

Hur ofta man tvättar håret har stor inverkan på hur håret mår i längden. Om du tvättar håret varje dag så blir det i längden torrt och skört, och tar också bort hårbottens naturliga oljor, vilket kan göra att skalpen överkompenserar så du faktiskt får fetare hårbotten.

Det bästa är att tvätta håret omkring två till tre gånger i veckan. Blir håret för fett innan du ska tvätta det kan du ta hjälp av ett torrschampo!

Kvinna syns bakifrån när hon tvättar sitt hår.

Undvik att tvätta håret för ofta.

Foto: Pixel-Shot

2. Stress

Plötslig fysisk eller mental stress kan påverka hormonbalansen, och fluktuerande hormonbalans är bevisat skadligt för hårkvaliteten. Förlängd stress kan också göra att kroppen stänger av hårets syre- och vitamintillförsel, vilket får det att så glåmigt och skadat ut.

Att undvika stress i dagens samhälle är verkligen lättare sagt än gjort, men försök ge dig själv tid för återhämtning och göra något som du tycker om – eller inte göra något alls.

3. Hett vatten

Det är väldigt härligt att ta varma duschar (i alla fall när det inte är högsommar), men tyvärr är det inte lika bra för håret som det är för ansträngda muskler och ett psyke på högvarv. Varmt vatten tar bort hårets naturliga fukt, öppnar hårsäckarna och gör håret torrare.

Balsammetoden – så får du friskare hår utan schampo

Använd i stället ljummet vatten när du tvättar håret, och helst kallt vatten när det är dags att skölja ut håret sista gången. Det hjälper till att stänga hårsäckarna, vilket minskar risken för friss.

Kvinna ler medan hon tvättar sitt hår.

Det är skönt att duscha varmt – men håret tackar dig om du låter bli.

Foto: TT/Shutterstock

4. Näringsfattig mat

Det är genom mat och dryck som kroppen får i sig alla de näringsämnen, vitaminer och mineraler den behöver – och som håret behöver. Det är därför viktigt att äta mat med mycket näring, som mycket frukt och grönsaker.

Att välja bort snabbmat och snacks helt ska man inte behöva göra, men om det är det enda man äter kommer det märkas på hårkvaliteten i längden – hitta en balans helt enkelt!

Se också: 5 vanliga myter om hygien som du kan sluta tro på

1:03

Efter reklamen: 5 vanliga myter om hygien som inte stämmer

(1:03)

5. Fuktig luft

Om man bor på en plats där det är varmt med hög luftfuktighet, så vet man hur det påverkar hårets frissighet. När luften är fuktig, som i samband med regn, blir håret frissigt.

Det är svårt att styra vädret, men genom att vara noggrann med att använda balsam varje gång man tvättar håret, och komplettera med hårmasker eller balsam som inte ska tvättas ur så ger man håret en chans att klara sig undan den värsta frissigheten.

Källa: Be beautiful.