Artikeln innehåller reklamlänkar

7 produkter som hudexperterna aldrig använder

Det kan vara svårt att navigera i hudvårdsdjungeln – och allt som finns där är inte nödvändigtvis bra för dig. Här delar fyra dermatologer med sig av vilka produkter de själva aldrig använder.

Hudexperternas tips: 7 produkter de aldrig använder

När det kommer till produkter vi kan välja att använda på vår hud är utbudet enormt. Du kan välja att torrborsta eller lägga ansiktsmasker över natten, solskydd i spray-, kräm-, eller stickform, fuska fram brännan, dölja, framhäva, återfukta, mattgöra, mjukgöra, utjämna…. Och så vidare.

Men bara för att alla dessa produkter finns betyder det inte att du mår bäst av att använda de alla. Vilka produkter och hudvårdsrutiner som passar dig och din hudtyp måste du testa dig fram till.

En början kan vara att träffa en dermatolog som kan hjälpa dig ta reda på vad just din hud behöver för att hålla sig frisk. Huffington Post har träffat några dermatologer och frågat vilka produkter de själv aldrig använder på sin hud och varför. Här är sju saker de enhälligt kom fram till.

1. Solskyddsspray

Även om sprayen känns smidig på stranden, lätt att fördela jämnt och du behöver inte kladda ner hela händerna, så är det inget dermatologen Dr. Rachel Nazarian vid Schweiger Dermatology Group i New York använder.

Hon menar att lagret vi sprayar på blir för tunt och skyddar inte så mycket som det står på flaskan.

– Hälften av det flyger iväg i luften, knappt något hamnar på din hud, och hälften av det andas du in. Ingen dermatolog med självrespekt skulle använda solskyddspsray, säger hon till Huffington Post. Hårda ord!

Läs också: Säg nej till rynkor: 9 genvägar till en slät hy!

Dermatologen Dr. Kenneth Mark kan förstå att det är smidigt att använda spray på armar och ben, men skulle heller aldrig applicera det i ansiktet.

– Även om du sprayar på dig med stängda ögon kan det svida ordentligt kring ögonen, säger han.

Ansiktscreme med SPF 50 från Eucerin, mattgörande för känslig hud. Läs mer och köp här. (länk till butik)

2. Sololja

Många soldyrkare använder så kallad sololja istället för solkräm – vilket Kenneth Mark också säger att han skulle undvika, främst på grund av att de ofta har ett lågt SPF.

– För det första är det ett dåligt solskydd, för det andra kan det verkligen täppa igen porerna, säger han.

3. Kemiska solskydd

När det kommer till solskydd väljer dermatologerna helst ett med fysikaliskt UV-filter, framför kemiskt.

– Jag gillar inte kemiska solskydd. Jag vet att de är ”säkra” också, men ibland känner jag att de kan irritera mer och jag behöver inte något som absorberas av min hud. Dessutom är fysikaliska filter med titandioxid och zinkoxid mildare mot huden och är bättre på att reflektera UV-strålning, säger Rachel Nazarian.

Solstick från Mesoestetic, med fysikaliskt och mineralfilter som skyddar känsliga områden som läppar, ögon och ärr väldigt bra. Läs mer och köp här. (länk till butik)

4. Toner

Rengör, använd toner, återfukta. Så har många av oss fått lära oss att man ska göra. Men alla dermatologer håller inte med om att toner är något nödvändigt.

– vissa tycker om att använda toner, om de känner att deras hy är väldigt fet och oljig, men det är inte supernödvändigt tycker jag, säger Dr. Samer Jaber vid Washington Square Dermatology i New York.

Läs också: De 10 bästa hudorden för en frisk, fräsch hy

Många toners innehåller alkohol vilket är uttorkande, och alltså praktiskt för de med väldigt fet hy. Dr. Jennifer Chwalek, dermatolog vid Union Square Laser Dermatology, delar istället med sig av sitt eget knep:

– Jag brukar hellre spraya ansiktet med rosvatten på morgonen, innan jag applicerar C-vitaminserum och solskydd.

Rachel Nazarian anser att toners med alkohol skadar mer än de hjälper, och tycker att vanligt vatten fungerar lika bra för att hjälpa huden absorbera mer av din ansiktskräm efteråt.

Ekologisk rosenvattenspray från Loelle, Läs mer och köp här. (länk till butik)

5. Hotelltvål

Att släpa med sig egen tvål när det finns på hotellet – hur många gör det? *Dermatologerna räcker upp händerna*

– Jag är väldigt försiktig på hotell och använder aldrig tvålen för att den torkar ut min hud, då de är starkt parfymerade. Jag har alltid tvål med mig, säger Samer Jaber.

Läs också: Få fastare hud i ansiktet – undvik dessa 10 saker! 

Överlag vad dermatologerna överens om att starkt parfymerade produkter irriterar huden och att de undviker att använda sådana.

– Ingen parfym, det måste vara doftfritt annars irriterar det bara. INGET bra kommer från att parfymera en rengöringsprodukt, säger Rachel Nazarian.

6. Exfolierande scrub

Skrubb- eller peelingprodukter som innehåller mikroplaster eller hårda korn som ska skrubba bort döda hudceller är inget dermatologerna rekommenderar.

– Att fysiskt eller mekaniskt exfoliera huden är verkligen dåligt för den. Jag föredrar produkter med kemisk peeling, med exempelvis glykol, som på ett milt sätt bryter ner död hud istället för att ”våldsamt” skrubba bort den, säger Jennifer Chwalek.

Samer Jaber Berättar att hon hellre använder en produkt med retinol under natten, då det är en naturligt exfoliant. På så sätt sparar hon tid och energi och håller det enkelt.

Exfolieringsmask från REN, med glykol. Läs mer och köp här. (länk till butik)

7. Parabener

Parabener är i grund och botten konserveringsmedel som förhindrar bildandet av mögel, jästsvampar och bakterier i produkten, och finns ofta i lotions och krämer. På senare tid har parabener fått dåligt rykte och allt fler produkter skriver tydligt ut om de är parabenfria. Men det finns ännu ingen forskning som tydligt kan visa att parabener skulle vara skadliga för vår hälsa. Men dermatologerna tycker att det kan vara dumt att chansa.

Läs också: Stor guide: Har du rätt hudvård för din ålder?

– Jag läste en artikel om lite pseudoforskning som visade att det fanns potential till att parabener skyndar på åldrandet. Och med tanke på hur mycket och hur många olika produkter jag använder så vill jag inte riskera att få det på mig alls. Så jag vägrar parabener, säger Rachel Nazarian.

– Kan du hitta något utan parabener så ta det istället, säger Samer Jaber.

Källa Huffington Post

Bild: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.