Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

8 hårmyter som inte stämmer – frisören avslöjar sanningen

04 maj, 2021 
Aino Oxblod
FotografPEXELS
Kvinna frisörsalong
Växer håret snabbare om man klipper det ofta, och är det bra att tvätta håret så sällan som möjligt.
Nu svarar frisören och hårexperten Kevin Mancuso på alla hårpåståenden – och spräcker hål på myterna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så tar du fram strandlooken i håretBrand logo
Så tar du fram strandlooken i håret

1. Håret blir glansigare av kallt vatten

Falskt. Du behöver inte genomlida några iskalla duschar – kallt vatten gör inte håret varken vackrare eller glansigare.

– Kallvatten kommer inte att göra ditt hår blankare. Det stänger fjällskiktet litegrann, och om håret redan är glansigt i sig själv kan det få det att se glansigare ut. Men om ditt hår inte är glansigt kommer det inte att bli någon skillnad, säger Kevin Mancuso, som menar att man ska tvätta och vårda håret för att få glänsa.

2. Man ska tvätta håret så sällan som möjligt

Falskt. En del menar att schampo är dåligt för håret, och att tensiderna i det torkar ut håret. Frisören Mancuso menar att det förvisso stämmer till viss del, men att schampo ändå skyddar mot slitage. Eftersom schampo innehåller proteiner så mår håret bättre av att tvättas med det än om man låter bli, då. Kevin Mancuso rekommenderar att tvätta håret varannan till var tredje dag.

Annons

3. Schampo ska alltid användas före balsam

Sant och falskt. Schampo löser upp smuts i håret och öppnar skikten på stråna, så att vårdande inpackningar kan tränga in i hårstråna. Av den anledningen är det bäst att använda schampo först för det mesta.

Men faktum är att det finns undantag. Har man väldigt slitet går kan man förbehandla håret med balsam, för att undvika vidare slitage.

– Blöt håret, ha balsam i topparna och trassla ut håret försiktigt, och sen schamponerar du. Det här ger håret en putsning och gör det mindre trassligt mellan schamponering och balsam, förklarar Mancuso.

4. Håret växer snabbare om man klipper det ofta

Falskt. Håret växer lika snabbt oavsett hur ofta eller sällan man klipper sig. Fördelen med att klippa sig regelbundet är att eventuella kluvna hårtoppar inte hinner leta sig så högt upp i håret, och frisören får mindre slitet att klippa bort varje gång.

– Många tror att håret växer fortare eftersom en klippning – särskilt om man inte klipper upp – gör att det ser tjockare ut nertill när de slitna topparna är borta. En del jag klipper säger att de tycker att det ser längre ut också.

Annons

5. Mjäll innebär att hårbotten är torr

Falskt. Om man har torr hårbotten som flagar så är det en annan sak än mjäll. Mjällflagor är ofta större.

– Mjäll innebär att du har en överväxt av jästsvamp i hårbotten, som bildas på grund av att fetter och döda hudceller byggts upp där, säger Kevin Mancuso.

Torrt hår kan hjälpas av milda schampon, medan mjäll är bäst att behandla med ett riktigt mjällschampo.

6. Tunna hårstrån behöver inte balsam

Falskt. Om man har glatt hår med tunna hårstrån kan det kännas som att balsam bara tynger ner håret och gör det plattare än det redan är. Men det är tyvärr inte skäl att strunta i balsamet.

– Att torka ut genom att inte använda balsam är det värsta man kan göra med sitt hår. När ditt hår blir torrt blir det mer statiskt, svårare att styla och ser även tunnare ut än det i själva verket är, säger frisören.

7. Schampo och balsam för färgat hår fungerar inte

Falskt. Schampo och balsam som är gjort för färgat hår kanske låter som en bluff, och det är lätt att tänka att det fungerar lika bra med vanliga produkter. Men när hår färgas så påverkas av hårfärgerna kemikalier och hårets elasticitet förändras. Färgbevarande schampon är ofta mildare än vanliga diton, för att inte tvätta bort för mycket pigment.

8. Hår ska vara nytvättat när man färgar det

Falskt. Det är faktiskt tvärtom – det ät bättre att skippa att tvätta håret precis innan man ska färga eller bleka håret. På så sätt får hårbotten lite extra skydd av de naturliga oljorna, mot kemikalierna i hårfärgen. Man ska däremot inte ha några produkter i håret för att färgen ska fästa så bra som möjligt.

Källa: Refinery 29.

Annons