Artikeln innehåller reklamlänkar

8 smarta skönhetsknep från supermodellen Emma Wiklund

Porträtt av Emma Wiklund som delar med sig av sina bästa tips för mogen hud
Som tidigare supermodell och idag ägare av sitt eget hudvårdsmärke vet Emma Wiklund 
vad som krävs för att både må och se bra ut. I nya boken 
Tidlös skönhet delar hon med sig av tips och tankar kring den mogna kvinnans skönhet. 
Här kan du läsa några av dem!

Här delar den tidigare fotomodellen Emma Wiklund med sig av sina bästa skönhetsknep för mogen hud.

1. Låt inte frisyren bestämma din ålder

Många kvinnor väljer att klippa sig kort när de passerat femtio, men det kan jag tycka är synd. Visst är det fint med kort hår, men om du har ett friskt hår som är klippt efter din ansiktsform kan det gärna få fortsätta att vara långt. I stället för att klippa håret kort kan du klippa upp det så att det ramar in ansiktet. Ett tungt jämnlångt hår trycker nämligen ihop dragen.

2. Hårbotten är också hud

Ta hand om din hårbotten, som ju är hud precis som den på kroppen och i ansiktet. Därför blir även hårbotten torrare när man kommer i klimakteriet. Jag har fått lära mig att massera in balsam i hårbotten varje gång jag tvättar håret. Med regelbunden massage med balsam håller du hårbottnen återfuktad och mjuk. En frisör jag känner säger att en torr hårbotten ”stryper” hårstråna och då växer de inte ut lika snabbt igen.

3. Rengör ansiktet noga

Ditt översta hudlager, överhuden eller epidermis, består av döda hudceller som skyddar lagret undertill, läderhuden. Döda hudceller i överhuden kan vara en perfekt grogrund för inflammationer, finnar och pormaskar. Det är också där sminket gärna blir kvar om du inte gör rent ansiktet ordentligt. Allt måste bort på kvällen! Det finns ingen kräm och inget serum i världen som kommer att göra nytta på en smutsig hy.

4. Peela fram glow

Med åldern tappar huden sin lyster och bästa sättet att snabbt få lite glow är att göra en ansiktspeeling som tar bort döda hudceller. Efter åt tränger dina andra produkter bättre ner i huden och blir mer effektiva. Sedan flera år peelar jag själv aldrig ansiktet med skrubbkorn, eftersom de irriterar. En mogen hy är tunn och känslig, så använd hellre ansiktspeeling med syror som aHa och BHa. De är skonsammare mot huden.

5. Förstoringsspegel

Varför det börjar växa mustasch och skägg även på oss kvinnor beror förstås på hormonerna och på att balansen mellan östrogen- och testosteronnivåerna förändras när vi blir äldre. Hur mycket hår du har i ansiktet och hur grova stråna är beror även på dina gener och därför har vissa mer hår än andra. Den dagliga kollen underlättas om du har ett ljust badrum och en bra förstoringsspegel. Själv har jag en som förstorar tio gånger. Du kan rycka bort oönskade strån med en pincett. Men var medveten om att det kan stimulera hårsäckarna så att stråna blir ännu grövre när de växer ut igen med förnyad styrka.

6. Få pigg blick

Med en ljus penna på insidan av nedre fransraden får du en pigg och klar blick, men välj hellre en krämfärgad än en vit för att få en mjukare effekt.

7. Färga fransarna

Ett enkelt och effektivt sätt att slippa måla fransarna varje dag är att färga dem, och samma sak med brynen. Superskönt framför allt på sommaren, tycker jag, men svårt att göra själv. Därför tar jag hjälp av ett proffs och färgar både bryn och fransar på samma gång. Välj en färg som passar din hårfärg och hudton. Det är lätt hänt att det blir för mörkt och hårt markerat.

8. Satsa på krämrouge

Till en mogen eller torr hud tycker jag att krämrouge är det bästa valet, eftersom linjerna i huden syns mindre än med ett puder- rouge. Krämrouget ger ett mer naturligt resultat eftersom det rätt applicerat smälter ihop med huden och därför passar extra bra till vardagsmakeupen. Sätt en klick på handryggen och värm upp rouget lite grann. Lägg sedan en dutt på kindens ”äpple”, rör ut till en cirkel och för rouget uppåt, utåt så att det formar en oval. Använder du fingrarna så smälter produkten av värmen och blir ett med hyn. Jobba ut rouget så att inga kanter blir kvar. Ett rouge med rött pigment gör att du ser piggare ut.

Emma Wiklund om boken Tidlös skönhet

Vem vänder sig Tidlös skönhet till?

– Mogna kvinnor som gillar att hålla på med sitt utseende! Det handlar inte om att se ut som 25 igen, utan är en guide med tips och knep för kvinnor. Inga pekpinnar, utan inspiration baserad på fakta om vad som händer med kropp och hud när vi blir äldre, kompletterat med intervjuer med experter.

Vad är viktigast i den dagliga skönhetsrutinen?

– Tre grundläggande steg som jag tycker att alla bör följa: Bra rengöring morgon och kväll – cleansing balm passar bra för den som vill ta bort smink och smuts snabbt i samma steg. Sedan en återfuktande hudkräm anpassad efter hudtyp, gärna med antiage-funktion och solskydd i dagkrämen. Dessutom en behandling som mask eller peeling en gång i veckan.

Hur väljer jag rätt produkter?

– Fråga någon som kan! Det finns massor av kunnig personal i butiker och på apotek. Du kan också försöka identifiera din hudtyp. Känslig? Torr? Blandhy? Leta efter hudvård som passar din typ. Det finns massor med bra produkter som inte kostar skjortan. Kanske läge att snegla mot en med anti age-funktion, anpassad för den mogna hudens utmaningar?

Tips till sminkväskan?

– Eftersom pigmenten förändras kanske din ”gamla” foundation behöver uppdateras. Det finns så många bra, lystergivande foundations och CC-creams idag, som inte ser kakiga ut! Och använd gärna vattenfast mascara – det gör jag själv sedan 4-5 år, eftersom ögonlocken börjat hänga och jag får ”tanttårar”. Om du har problem med läppstift som ”smiter” ut i linjerna kring munnen, se över formulan. Ifall det är väldigt glossigt och tunt kan ett mattare vara bättre.

När känner du dig själv som snyggast?

– När jag har balans mellan jobb och fritid och sköter sömn, mat och träning. Att vara glad ger den bästa utstrålningen! Då spelar det ingen roll om man är lite fnasig på näsan.

Köp Emma Wiklunds favoritprodukter – i butik just nu

Hudförbättrare. Niacinamide är en riktig ”inne-ingrediens” i hudvårdsvärlden just nu. Den hjälper bland annat till att göra hudtonen jämnare, minska porer och stärka hudbarriären. Treatment niacinamide formula från Emma S. Läs mer och köp här.

 

Multifunktionellt stift. Krämstick för kinder, ögon och läppar. The Multiple Orgasm från Nars. Läs mer och köp här.

CC-cream. Enligt Emma Wiklund ger denna CC-cream perfekt hy och har varit en favorit länge: Revitalizing Supreme CC från Estée Lauder. Läs mer och köp här (länk till Tiddly)

 

Cleansing balm. Skön ansiktsrengöring med oljor som smälter från ett balm till en mjuk rengöringsmjölk när du tillsätter ljummet vatten och masserar över huden. Tar bort både makeup och smuts utan att torka ut. Melting cleansing balm från Emma S. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Skönhetsbok. Emma Wiklunds bok Tidlös skönhet ger handfasta råd och tips, samt en personlig inblick i Emmas liv. Läs mer och köp här. (länk till Bokus)