Bli av med pormaskar hemma – bästa metoden

Kvinna klämmer pormaskar i pannan.

Foto: TT/Shutterstock

Lär dig tekniken som du kan göra hemma och som gör dig kvitt pormaskar och ger dig klarare hud både på lång och kort sikt.

Först och främst: Pormaskar har ingenting med hygien att göra. Alla kan få pormaskar, oavsett hur noga du är med rengöringen. Pormaskar bildas i huden när talgkörtlarnas mynningar blir tilltäppta. Vanligast är det att pormaskar bildas i ansiktet, på ryggen eller på bröstet men de kan finnas över hela kroppen.

Se också: Så skyddar du din hud i vinterkylan

Så skyddar du din hud i vinterkylan
0:53

Efter reklamen: Så skyddar du din hud i vinterkylan

(0:53)

Slå på ljud

Det finns både svarta och vita pormaskar som också refereras till som öppna och stängda. En svart, eller öppen, pormask har en mörk prick i mitten. Den mörka färgen är döda hudceller som har oxiderat och har alltså ingenting med smuts att göra. En vit, eller stängd, pormask har ännu inte hunnit oxidera och har därför den ljusare tonen.

Den vanliga hudåkomman kan uppstå under hela livet och ha bakgrund i flera saker, som till exempel stress och vad du äter. En vanlig orsak till pormaskar är våra hudvårdsrutiner och de misstag vi ofta gör när vi försöker klämma ut pormaskarna.

Klämma pormaskar

Om du ska klämma pormaskar, oavsett var på kroppen de sitter, är det viktigt att säkerställa att du har helt rena händer och att också ditt ansikte är grundligt rengjort innan du börjar och inled då gärna med en peeling. I värsta fall kan pormaskklämmandet skapa inflammationer som leder till akne, speciellt om det kommer orenheter ner i porerna. Den bästa metoden för att bli av med pormaskar är därför genom att först och främst förebygga.

Förebygga pormaskar

Ett av de bästa sätten att förebygga pormaskar är att rengöra huden ordentligt. Satsa på att använda produkter som innehåller salicylsyra som kan bidra till att lösa upp det talg som täpper till porerna. En av de vanligaste orsakerna till att vi får pormaskar och andra orenheter i huden är att vi inte rengör tillräckligt noga eller att vi använder smink som täpper igen porerna.

Men problem med pormaskar kan också hänga ihop med dåliga kostvanor, framkallas av rökning, alkohol eller av att du stressar för mycket. Utöver bra hudvårdsrutiner kan det alltså vara en bra idé att se över din livsstil och försöka leva mer balanserat och hälsosamt.

I en bra hudvårdsrutin ingår noggrann rengöring både morgon och kväll samt att huden får fukt och att du ungefär en eller två gånger i veckan använder en skrubb för att få bort döda hudceller.

Källa: kk.no