Coronasmittan: Smink tas bort från butiker

Kvinna tittar på smink i en affär.

Foto: Shutterstok/TT

Smink utgör en källa till smitta och plockas därför bort från flera hyllor i butikerna. Säkerheten är av högsta prioritet, meddelar Åhléns.
Så gör du egen handsprit
Slå på ljud

Coronvirusets framfart har medfört att en rad aktörer på marknaden vidtar åtgärder för att minska spridningen av smittan. Hos flera detaljhandelsföretag plockas nu tester av smink och hudvård bort från hyllorna.

Till kunderna meddelar butikskedjan Åhléns att säkerheten och omsorgen om både kunder och medarbetare är av högsta prioritet. Att säkerställa hälsan och minimera oro och risk för smittspridning på varuhus och kontor är därför nödvändigt.

Till följd av detta har smink- och hudvårdsservice som innebär nära kontakt mellan kunder och medarbetare dragits tillbaka. Även tester på make-up och hudvård som tidigare varit placerade på butikshyllorna har plockats bort.

– Utifrån rådande nuläge har vi beslutat att stänga ner vår make-up och hudvårdsservice. Vi har som regel tagit bort testers, men på vissa håll kan det fortsatt finnas möjlighet att med hjälp av personal testa produkten, säger Monica Hultgren, kommunikatör på Åhléns.

Så låter du bli att röra ansiktet – och minskar risken för coronasmitta

Även Lindex tar bort smink

Testprodukterna kommer att vara borttagna från hyllorna i butiken så länge det behövs, som en försiktighetsåtgärd, förklarar Monica Hultgren vidare.

– Det är med omtanke för våra kunder och medarbetare, poängterar hon.

Den stora modekedjan Lindex agerar på samma sätt som Åhléns i kampen mot coronaviruset.

– Alla tester på kosmetikavdelningarna har tagits bort i hela landet. Vi följer myndigheternas riktlinjer när det gäller att förhindra smittspridning, och har vidtagit de försiktighetsåtgärder som krävs för att både kunder och medarbetare ska känna sig trygga, berättar Kristina Hermansson, presskontakt på Lindex.

Så tvättar du händerna för att undvika smittor
Slå på ljud

Välmåendet är främsta prioritet

På klädföretaget Hennes & Mauritz är direktiven uppifrån av liknande karaktär.

– Vi har valt att ta bort provsmink från våra butiker. Våra kollegors och kunders säkerhet och välmående är alltid vår främsta prioritet och vi har såväl lokala som globala team som löpande arbetar med att vidta nödvändiga åtgärder för att begränsa spridningen av viruset, säger Petra Buchinger, presskontakt på Hennes & Mauritz.

Både Lindex, Åhléns och Hennes & Mauritz meddelar att de håller butikerna öppna som vanligt, men med ökade städ- och hygienrutiner.