Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Därför bör du inte tvätta håret i varmt vatten – 5 anledningar

24 jan, 2022 
Margareta Gotthardsson
FotografArmin Rimoldi/Pexels
Kvinna torkar håret efter en dusch.
Vem älskar inte en varm dusch som tvättar bort kyla och stress på ett kick? Men för håret är det inte alltid lika välbehövligt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Känns ditt hår extra torrt och hårbotten kliande irriterad när minusgraderna fortsätter att plåga oss? Det behöver inte vara så, utan kan bero på temperaturen du väljer att duscha i. Hår och hårbotten mår nämligen bättre av kallare vattentemperaturer, av flera anledningar.

Se också: Därför ska du inte duscha för ofta

Därför ska du inte duscha för oftaBrand logo
Därför ska du inte duscha för ofta

1. Värme sliter på håret

Alla vet att värmen från styling-verktyg sliter på håret, men ett väldigt varmt duschvatten kan ha samma effekt och orsaka slitage på dina toppar.

2. Kan skada hårets rötter

Varmt vatten öppnar upp porerna i ditt huvud och kan göra att dina hårrötter blir svagare. Schampoo i samband med varmt vatten kan även skada hårets naturliga skydd, och göra att det lättare blir slitet och skadas.

Annons

3. Varm hårtvätt kan orsaka kliande hårbotten

Självklart vill man att håret ska se rent ut, men att tvätta hårbotten med schampoo ofta och i varmt vatten kan snarare torka ut. Istället för ett härligt rent hår riskerar du då en kliande hårbotten och även mjäll.

4. Bleker din hårfärg snabbare

Är du en av dem som lägger tid och pengar på att färga håret? Då är det bra att tänka över vilken temperatur du väljer att tvätta håret i. Det varma vattnet bleker din färg snabbare, vilket i längden kommer innebära fler frisörbesök än vad som egentligen hade varit nödvändigt.

5. Kan göra håret frissigt

Speciella borstar, kammar och balsam i mängder. Ibland känns det omöjligt att förstå hur håret så lätt kan bli tovigt och svårt att reda ut efter en dusch, trots att du haft i alla produkter frisören tipsat om. Då kan det vara det varma vattnet som är boven. Är håret torrt beter det sig på ett sätt som får det att se frissigt och tovigt ut.

Läs mer: Minska friss med en varmluftsborste – stort bäst i test (länk till ELLE)

Annons