Artikeln innehåller reklamlänkar

Expertens makeup-tips för mogen hud

Expertens tips på make-up för mogen hy
Med åren förändras huden. Läppstiftet smiter, eyelinern blir kletig och rouget ser kakigt och pudrigt ut. Här ger makeup-artisten sina experttips på hur den mogna kvinnan löser vanliga skönhetsproblem.

Har du också märkt att ögonskuggan smiter och läppstiftet försvinner ut i linjerna bredvid munnen? När huden åldras ändras förutsättningarna för hudens spänst och återfuktning, och det kan vara en god idé att se över sina produkter och rutiner. Här ger makeupartist Robin Werner smarta svar på hur du kan lösa vanliga skönhetsutmaningar! Du får också tips på bra produkter som sitter där de ska.

Makeup-artisten: Sminktips för hud som åldras

Min eyeliner flyter iväg

Eftersom locket inte är lika jämnt som i yngre år smiter flytande eyeliner lätt ut i de fina linjerna. Testa en mjuk, lättarbetad penna istället, så att du kan sudda och få en mer naturlig fransmarkering än ett streck.

Ögonen rinner, hur får jag sminket att stanna kvar?

Jag rekommenderar en primer på ögonlocket, under ögonskuggan, för att få den att stanna kvar. Dagens krämögonskuggor är toppen också, de är lätta att tona ut och sitter som berget sen. Välj en vattenfast mascara utan fiber så att du inte riskerar att smulor irriterar ögonen ytterligare. Undvik mycket makeup på undre fransraden då detta inte bara kan tynga ner blicken utan också irritera ögonen.

Primer i pressad puderform som håller skuggan på plats. Idun Minerals ögonprimer Näckros. Läs mer och köp här.  (länk till Apotek Hjärtat)

Ögonskuggan ”smiter” och blir smetig

Med åldern blir ögonlocken mindre elastiska, och fettet från ögonlocken kan göra skuggan smetig. Lägg en primer underst och välj krämögonskugga. De sitter ordentligt och är självfixerande – du behöver alltså inte pudra över för att få den att sitta.

Krämögonskugga som slätar ut locket och sitter länge, Ombre Satin från Clarins. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Globlinjen sitter inte där den en gång gjorde. Hur markerar jag den nu?

När du blundar med ena ögat och lägger på mörk skugga kan den lätt hamna fel – det blir för mycket eller syns inte alls. Men titta på dig själv i spegeln i ett avslappnat läge. Markera med lite skugga på penseln på locken där du upplever att globlinjen borde vara, och applicera sedan efter den markeringen.

Läpparna är så tunna och färglösa

Köp en läppenna i naturlig, neutral nyans och förstärk konturerna med. För att få en frisk, ungdomlig färg, dutta med ett läppstift i rosig, varm nyans och tona ut. Återfukta gärna med ett läppbalsam över.

Krämig läppenna som ger naturligt resultat. Gen nude under over lip liner i färgen Borderline. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Läppstiftet försvinner ut i linjerna kring munnen

Använd läppenna för att stoppa blödningen! Och testa ett longlasting-stift som sitter hela dagen, utan att torka ut läpparna.

Två-stegs-läppstift som sitter som berget! Måla med lättflytande färg, låt torka och återfukta med det medföljande glosset. Lip- finity från Max Factor. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Jag ser så sur ut med läppstift

Testa ett ljusare! Mörka stift förminskar och kan ge ett lite snipigt intryck, särskilt om läpparna är tunnare och har mungipor eller linjer vid sidan av som strävar neråt.

Hur får min hy fin lyster?

Satsa på en tunn, lätt och återfuktande foundation eller CC-cream. Gärna med ljusreflekterande egenskaper. Undvik foundations med ordet ”matt” på. Låt huden ta åt sig av fukten några minuter innan du eventuellt pudrar mycket sparsamt ovanpå. Om du tycker att foundation är för täckande dagtid kan den blandas med fuktkräm.

Förr var pudriga produkter med matt finish populära, men de framhäver textur och fina linjer, så vill man undvika det – satsa på tunt och vårdande!

Lätt täckande och återfuktande BB-creme som ger ökad lyster och en jämn, naturlig finish. Aquasorce BB-cream från Biotherm. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Hur vet jag vilken färg på foundation jag ska köpa?

Fråga personalen! Gå dit med osminkad bas och låt dem prova ut rätt nyans.

Det är väldigt populärt att sminka ögonbrynen mycket nu. Har du tips för ett snyggt resultat?

Att fylla i brynen gör otroligt mycket för ansiktet. Jag rekommenderar att kombinera penna och skugga. Med en tunn penna fixar du med små, lätta streck till formen och fyller i där det fattas strån. Lägg skugga i samma ton ovanpå för att få det att sitta, bli matt och kännas mindre ritat.

Verktyg med penna, puder samt brynmascara för att fixera resultatet. 3-in-1 Brow från Nyx. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Hur framhäver jag min ögonfärg?

Tänk kontrastfärger! Till bruna ögon är det superfint med plommonskugga. Blåa framhävs av rostfärgad skugga. Om det känns för vågat med skugga, testa exempelvis att måla med en ögonpenna i kontrasterande färg längs fransraden, och sudda lite.

Vad är en primer? Behöver jag det?

Det är en lätt kräm som smörjs på efter fuktkrämen och före färgad kräm. Grundfunktionen är att få makeupen att sitta bättre. Olika primers har också olika funktioner där man väljer efter behov – utjämnande, färgkorrigerande (om man har rodnader eller pigmentförändringar), fuktgivande… En mycket bra produkt för att få sminket att sitta bättre som jag absolut rekommenderar!

Primern High-adherence silicone primer ger en matt, återfuktande, jämn yta. Från The Ordinary. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Vad tycker du är bäst – krämrouge eller puderrouge?

Krämprodukter lägger sig väldigt fint på mogen eller ojämn hud. Puder ger ett ”torrare”, kakigare intryck.

Krämigt rouge med len finish. Ceramide Cream Blush från Elizabeth Arden. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Min makeup känns som en mask

Har du testat en settingspray? Den duschas över den färdiga makeupen för att ger fukt, lyster och få den att sitta bättre. En rejäl dusch får makeupen att ”smälta” ihop med ansiktet. Undvik även pudriga produkter, de lägger sig ovanpå den torrare huden.

Lasting performance setting spray håller makeupen på plats och återfuktar. Från Max Factor. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Makeuprtisten Robin Werner tipsar om skönhetsknep för mogna kvinnor

Makeup-artist Robin Werner. Foto: Scandinavian Cosmetics