Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Så får du nagellacket att hålla länge

12 okt, 2021 
Veronica Henriksson
Hur länge ska man egentligen vänta på att nagellacket ska torka och hur får man lacket att hålla i mer än två dagar? Här är tipsen som gör att din manikyr håller länge – och bästa produkterna som gör jobbet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En snygg manikyr är den bästa accessoaren, eller hur? Oavsett om du föredrar naturliga naglar med enbart glans eller helst vill ha klor klädda i rött, är välmålade och snyggt lackade naglar riktigt elegant.

Här är tipsen som får manikyren att hålla längre – och misstagen du ska undvika!

Hur lång tid tar det för nagellack att torka?

Den eviga frågan! Hur länge ska egentligen ett nagellack torka? Precis när du trodde att nagellacket torkat färdigt så blir det ett litet jack i manikyren. Vill du vara på den säkra sidan är det bra att låta nagellacket torka i minst 20 minuter. Ett annat knep är att måla naglarna i god tid innan du ska sova och sedan låta nagellacket torka ordentligt under natten.

steg för steg fixa manikyren

Hur får man nagellack att torka snabbare?

Ett misstag många gör är att spola nymålade naglar under kallt vatten i tron om att de ska torka snabbare. Problemet är då dels att nagellacket torkar ojämnt och dels lossnar från nageln. Det finns däremot både snabbtorkande nagellack som produkter som gör att nagellacket torkar snabbare.

Annons

Snabbtorkande droppar, Quick-e drying drops – Essie

Dropparna gör att nagellacket torkar i raketfart. Addera en droppe över nymålade naglar, men akta så att inte pipetten nuddar nageln.

ANNONS Här kan du läsa mer och köpa Quick-e drying drops.

essie nail polish quick dry drops
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Hur får man bort nagellack?

Vill du ta bort gammalt nagellack gör du det smidigt med en remover – men håll dig borta från aceton! Aceton (även varianten med olja), torkar nämligen ut både naglar och nagelband och kan skada ytan.

Nagellacksremover, Miljöanpassad Remover Dip-in – Depend

En dip-in-remover är smidig eftersom att du bara stoppar ner nageln i burken, väntar några sekunder och sedan tar upp den igen. Och volià – nagellacket är borta!

Annons

ANNONS Här kan du läsa mer om Miljöanpassad Remover Dip-in från Depend.

dip in remover från depend
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Steg för steg: så får du nagellack att hålla länge

Tyvärr finns det inga genvägar när det kommer till en hållbar manikyr. Vill du att nagellacket ska hålla snyggt på nageln krävs det att du är noggrann från grunden. Det kanske tar något längre tid i stunden, men gör att du inte behöver måla om naglarna varannan dag.

1. Rengör nageln

Det är viktigt att se till så att ytan du målar på är ordentligt rengjord med en remover. Det gör att nagellacket fäster bättre. Om du använder nagellacksborttagning eller rengöring med olja är det viktigt att all olja har försvunnit från nageln.

Annons

Rengöring till nagel, 7day Step 1 Cleanser – Depend

Det finns också specifika rengöringar just för nageln som ser till så att nagelbädden inte har några spår av smuts.

ANNONS Här kan du läsa mer och köpa rengöringen 7day Step 1 Cleanser.

rengöring till nagel
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

2. Fila och ta bort nagelband

Fila till så att du får den längd och form du vill ha på dina naglar. Undvik att använda en nagelfil som är för grov. Det kan få naglarna att flisa sig. En buffer går att fila med på nagelytan för att gå glans samt på nagelns kant för att jämna till och justera längd.

Annons

Buffer, Nail Buffer – Make Up Store

En nail buffer har flera användningsområden. Den kan dels forma nageln och dels polera nageln för att trolla fram fin glans! ANNONS Här kan du köpa Nail Buffer.

nail buffer från make up store
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Dra försiktigt ner nagelband med en cuticle stick och klipp bort nagelband som går för långt upp på nageln.

Nagelbandsklippare, Rockhard Cuticle Nipper – Tweezerman

Investera i en tång som känns stabil i handen för att inte riskera att klippa för mycket av nagelbandet. Kom ihåg att vara lätt på handen när du klipper.

Annons

ANNONS Rockhard Cuticle Nipper finns att läsa mer om och köpa här.

nagelbandsklippare
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

3. Grunda med baslack

Ett baslack har flera bra egenskaper och är nödvändig för att manikyren ska hålla. Baslacket gör nagelns yta jämn och ser också till så att efterkommande nagellack inte missfärgarna naglarna, och att nagellacket har något att fästa på.

Baslack, Ridge Filling Base Coat – Seche base

Måla ett tunt lager av baslacket och låt torka innan du målar med eventuell färg. Har du problem med naglar som flisar sig eller är ojämna är ett så kallat ridge giller-lack toppen! Det gör nagelytan jämn vilket också gör resultatet bättre när du målar naglarna med färg.

Annons

ANNONS Här kan du läsa mer och köpa Ridge Filling Base Coat.

baslack från seche
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

4. Måla med nagellack

Det finns mängder av nagellack på marknaden – snabbtorkande lack, skira nagellack, nagellack med skimmer och nagellack med väldigt starka pigment. En del nagellack behöver två lager för att bli jämna, medan andra kräver tre.

När du applicerar nagellack är det viktigt att tänka på att låta lacket torka mellan appliceringarna. Ett supertips är också att inte måla för långt ner mot nagelbandet och ut mot kanterna. Det gör att det inte är lika enkelt att måla utanför och gör också att topplacket kommer åt och kan försegla nagellacket ordentligt.

Annons

Klassiskt nagellack, Vernis Couture Colour nail lacquer 999 Rouge – Dior

Fina Vernis Couture Colour nail lacquer från Dior kommer i många färger! Gemensamt för alla är de fantastiska pigmenten. Ett lager ger fin täckning, två skapar perfektion. Nagellacket har också en smalare borste som gör appliceringen enkel!

ANNONS Här kan du se alla fina färger från Dior.

Vernis Couture Colour nail lacquer
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Veganskt nagellack, 10-free Nailpolish Mabel – London Grace

London Grace erbjuder veganska nagellack som alla har täckande pigment och ger en fin glans. Nagellacken torkar snabbt och håller fint på nageln.

Annons

ANNONS Här hittar du samtliga nagellack från London Grace.

london grace nagellack
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Budgetvänligt nagellack, Wonder Nail 423 Downtown Brown – IsaDora

Fina Wonder nail har finns i regnbågens alla färger. Det lättmålade nagellacket har en något bredare borste som gör att att du målar hela nageln i ett svep. Nagellacket är snabbtorkande och har en hållbarhet på upp till en vecka!

ANNONS Här kan du se alla färger och köpa nagellacken från IsaDora.

IsaDora wondernail nagellack
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

5. Avsluta med överlack

När nagellacket har torkat är det dags att avsluta med ett topplack som lägger sig som en skyddande sköld över manikyren. Det finns många varianter av topplack. Några innehåller skimmer, en del har matt finish och och en andra ska vara stärkande och ge fin glans.

Annons

Proffstips! Det är lätt hänt att slå i topparna på nagellacket, vilket gör att manikyren flisar sig. Måla då på ett tunt lager överlack varannan dag så håller manikyren ännu bättre! Slår du i nagel är det nämligen överlacket som flisar sig först.

Topplack, Top Coat – Opi

Vill du ge fin glans till dina naglar är Top coat från OPI ett måste för dig. Topplacket har en smal borste, torkar snabbt och ger riktigt klädsam glans som håller.

ANNONS Här kan köpa topplacket från OPI till ett superpris!

topplack från opi
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Så får du naglarna att bli starkare

Det är viktigt att vårda naglarna, även när manikyren är färdig. Kyla, ett ständigt tvättande av händer, diskning, starka rengöringsmedel... Det finns många saker som gör både händer, naglar och nagelband torra. Ha därför alltid en handkräm och nagelbandsolja nära till hands. Dina tassar kommer att tacka dig – och din nagelkvalité kommer att förbättras markant.

Annons

Nagelbandsolja, Color TherapyNail & Cuticle Oil – Sally Hansen

Nagelbandsoljan gör direkt skillnad för torra och spruckna nagelband. Oljan har en genialisk och kort borste som enkelt dras mot nagelbanden och gör att det inte hamnar olja över hela händerna. Oljan absorberas snabbt och känns inte kladdig. Ett måste på skrivbordet eller bredvid sängen innan det är dags att sova.

ANNONS Här kan du läsa mer om nagelbandsoljan från Sally Hansen.

nagelbandsolja från sally hansen
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Handkräm, Reparative Hand Cream – CeraVe

Har du problem med torra händer, nariga knogar och sprickor? Reparative Hand Cream från CeraVe innehåller ceramider som stärker och hyaluronsyra som återfuktar. Trots att handkrämen är fetare i konsistensen känns den inte kladdig, utan absorberar med detsamma. Dessutom superhärlig att ha som en mask under natten. Applicera då ett tjockare lager och låt händerna njuta av den mjuka krämen hela natten. Vill du avancera och ge händerna en ordentlig kur kan du också sova med tunna handskar över krämen.

Annons

ANNONS Här kan du läsa mer och köpa Reparative Hand Cream.

TV: Så får du starkare naglar – fem tipsBrand logo
TV: Så får du starkare naglar – fem tips
Annons