Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Frisören: Så slipper du kliande hårbotten!

02 okt, 2016 
Allers redaktion
Ann-Sofie Patomella är frisör och berättar här hur du ska göra för att undvika vanliga hårbottenproblem.
Många lider av hårbottenproblem som kliande och fet hårbotten. Frisören ger dig lösningen på problemen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Visste du att vatten är värre än värme för ditt hår? Och att en fet hårbotten faktiskt kan behöva fett och fukt! Frisören Ann-Sofie Patomella ger råd som är kalas för kalufsen!

7 vanliga misstag som får ditt hår att se fett utBrand logo
7 vanliga misstag som får ditt hår att se fett ut

Vilket är vårt vanligaste hårbottenproblem?

– Kli i hårbottnen! Det klagar de flesta på och just irriterad hud är något vi frisörer ser ibland hos våra kunder. Din hårbotten talar om hur du mår!

Vad beror en kliande hårbotten på?

– Alltför torr eller fet hårbotten. Vanligast är en obalans med torr hårbotten. Många misstar sig och tror att de har mjäll, men kli i hårbottnen beror ofta på känslig hud och bäst kommer man till rätta med problemet genom att använda återfuktande produkter för just känslig hud, i stället för exempelvis mjällschampo som torkar ut huden ännu mer.

Återfuktande schampo för dig med torr och irriterad hårbotten

Björk återfuktande schampo mot hårbottenproblem.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Sachajuan återfuktande schampo för hårbotten.
Återfuktande balsam från aco mot en torr hårbotten.

Vad beror den torra huden/obalansen i hårbotten på?

Annons

– Vi torkar ut vår hårbotten genom att använda starka preparat och genom att vår hårbotten alltför ofta och för länge är blöt och fuktig: när vi duschar mycket och låter håret självtorka, när vi svettas av träning och när vi låter hårtofsen sitta kvar och stänger in fukten.

– Kanske lägger vi oss också med blött hår och då blir fukten kvar länge. Det är vattnet som allra mest torkar ut vår hårbotten. Därför är det alltid bättre att snabbt blåsa håret torrt med hårfön än att låta det självtorka. Vatten är värre än värme!

Finns det andra orsaker till torr hårbotten?

– Vår hud och hårbotten reagerar på vad vi äter och dricker. Välj mat med bra fetter – nötter och lax exempelvis. Om du drabbats av en livskris – stress är en starkt bidragande orsak till problem i hårbottnen – ser vi frisörer din livskris i hårbottnen.

– Hårbottnen påverkas av hormonella förändringar och huden förändras med årstidernas växlingar. Den torra vinterluften gör huden, både i ansiktet och i hårbottnen, torrare.

Annons

Vad beror det extremt feta håret på?

– Oftast handlar det om att man använt alldeles för starkt schampo som torkar ut hårbottnen – som i självförsvar reagerar med att överproducera talg. Sedan använder man ett grovrengöringsschampo som torkar ut ännu mer och talgproduktionen löper amok – du har hamnat i en ond cirkel. Här gäller det faktiskt också att tillföra mer fukt och fett, i stället för att försöka torka ut hårbotten. Rätt produkter kan återställa balansen.

Produkter som motverkar fett hår och återställer balansen

Hjärtligt schampo med milda ingredienser lugnar hårbotten och motverkar fett hår.
Schampo från Antonio Axu balanserar hårbotten och vårdar håret.
Cutrin schampo reglerar fuktbalansen i hårbotten.

Vad ska vi göra åt kliande hårbottnar?

– Stäng inte in ditt hår i täta huvudbonader oftare än nödvändigt. Variera din frisyr mellan uppsatt och lössläppt så att du luftar hårbottnen. Ta hjälp av en frisör! Vi är experter på hår och hårbottnar. Frisören kan hjälpa dig att hitta rätt produkter. Välj helst schampo och balsam med så naturliga ingredienser som möjligt.

– Vår hårbotten behöver olika vård vid olika skeden i livet. Det kan också vara så att du har torr hårbotten men fett hår och då behöver du rentav ett schampo för hårbotten och ett annat för längderna, tills du skapat balans i hårmiljön. Det är balans vi strävar efter!

Av Birgitta Lindvall Wiik

Annons