Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Frisörens superknep för glans, volym och stryka

24 okt, 2018 
Vill du ha mer glans, volym och styrka? Året Runts expert Jacquline Wessman ger tips om de bästa produkterna för dig!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Många saker samverkar för att håret ska komma till sin full rätt. Både invärtes och utvärtes. Här är frisörens bästa tips, från vad du ska äta till hur du ska vårda håret för att få tillbaka glansen, stärka det och öka volymen.

Här är åtta frågor till frisören Jacquline Wessman om den bästa vården, produkterna och tipsen för problemhår.

frisör jacquline wessman
Jacquline Wessman, frisör på Salong Catwalk i Kristianstad.

Hur ofta bör håret tvättas?

– Det är individuellt beroende på hårtyp, men frisörers rekommendation är ungefär var tredje dag. Tvättar du oftare riskerar du att tvätta bort talget som återfuktar hårstråna och hårbotten.

Annons

Läs också: Hur ofta ska man tvätta håret – egentligen?

– Vid varje tillfälle ska du tvätta håret två gånger. Den första gången öppnar du upp hårstråna och den andra gången tvättar du rent. Avsluta med balsam, som stänger stråna så att de inte blir mottagliga för smuts.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Genom att även skölja igenom håret med svalt vatten efteråt sluter du fjällskiktet och får ett starkare hår.

Vad kan ge mitt hår mer glans?

– Grunden för ett glansigt hår är att ha rätt schampo och balsam. Det innebär att produkterna ska vara anpassade efter just din hårtyp. Vissa hår behöver fukt, medan andra behöver mer vårdande produkter. Fråga din frisör, så får du råd.

– Vill du hjälpa stråna att bli ytterligare skinande blanka är mitt bästa knep en enkel huskur:

Huskur för blankare hår!

1. Gör ett avkok på nässlor. Koka nässlorna och låt svalna.

Annons

2. Häll det avsvalnade vattnet i en sprayflaska som du förvarar i kylen.

3. Spraya på håret som en glansspray. Väldigt effektivt!

Julia Roberts
Vill du, som Julia Roberts, satsa på en uppsättning ska du använda plastklämmor så att stråna inte slits av.

Varför kliar min hårbotten?

– Ofta handlar klåda om att du har fel produkter, som torkar ut hårbotten. När du tvättar håret rengör du inte bara stråna, utan du vårdar även din hårbotten. Kanske är ditt schampo alldeles för parfymerat, eller så tvättar du håret lite för ofta?

Annons

Läs också: 5 misstag som kan irritera en torr hårbotten – och hur du undviker dem!

– Har du en torr hårbotten kan en inpackning hjälpa. Du behöver inte köpa dyra fabrikat, det räcker att du masserar in kokosolja eller ren olivolja i hårbotten och låter verka en stund, gärna över natten. Upprepa behandlingen en gång varannan vecka.

Läs också: Lizette blev fri från kliande hårbotten: ”Jag var desperat och på väg att ge upp”

– Om din klåda är långvarig kan det i stället handla om ett medicinskt besvär som allergi, eksem eller biverkningar av läkemedel. Kontakta i så fall din vårdcentral för en utredning.

 

 

Saltvattenspray Keune Blend Sea Salt Mist för fyllig struktur, ca 159 kr.

Annons
Helen Mirren
73-åriga Helen Mirrens grå hår är både fylligt och glansigt.

På vilket sätt sköter jag grått hår bäst?

– Ett grått hår har i allmänhet en grövre struktur och kräver starkare spray och hårdare vax när det friseras. Den grövre strukturen gör även att håret lätt blir torrt. Därför är ett fuktgivande schampo och balsam att rekommendera, liksom en inpackning ett par gånger i månaden.

– Tvätta gärna också håret med silverschampo cirka tre gånger i månaden. Det avlägsnar gula skiftningar och ger håret en jämn, kall och skimrande ton. Låt silverschampot verka i tio minuter.

Annons

Läs också: Smarta tips för dig med grått hår!

– Om du vill låta ditt gråa hår växa ut efter en färgning kan du börja med att slinga håret grått i omgångar, så att det inte bildas en skarp kant från utväxten. På bara några få gånger kan du sedan få håret infärgat grått i en nyans som smälter ihop med din naturliga hårfärg.

Silverschampo Fanola no yellow (reklamlänk) dämpar gula nyanser, ca 149 kr.

Annons

Hur får mitt tunna hår mer volym?

– Volym är en stylingfråga, men inte alla vill använda stylingprodukter varje dag. Satsa i stället på ett värmeverktyg såsom en volymtång, som håller håret fylligt ända till nästa gång du tvättar det.

– Ett annat tips är att föna håret med huvudet upp och ner, och sedan fixera med en saltvattenspray eller ett vax. Det håller håret på plats och ger stadga.

– Tänk också på att inte använda för mycket produkter på håret, som bara tynger ner stråna, utan arbeta in en lagom mängd inifrån hårbotten.

Volymtång Volumini (reklamlänk) ger lyft från hårbotten, ca 199 kr.

Annons

Vax Maria Nila Creator (reklamlänk) ger extra styrka, ca 159 kr.

Vilken behandling är bäst för fett hår?

– Fettet beror på talgproduktionen invid hårsäckarna. Många gör felet att tvätta sitt feta hår alltför ofta, vilket resulterar i ännu mer produktion av talg, och du hamnar i en ond cirkel.

– Tvätta i stället håret mer sällan och använd ett torrschampo som absorberar fett mellan tvättarna och ger en ren känsla.

Annons

Torrschampo är ett schampo i pulverform som du sprayar i torrt hår på de feta partierna och i din hårbotten. Du kan använda torrschampo varje dag eller vid behov mellan hårtvättarna.

Torrschampo L´anza healing style dry shampoo (reklamlänk) absorberar fett, ca 89 kr.

Lena Olin
Skådespelerskan Lena Olin har ett böljande hårsvall vid 63 års ålder.

Vad ska jag göra om jag tappar mycket hår?

– Det du ska börja med är att se över din kost och din vardag. De största bovarna vid håravfall är ofta ensidig mat, vitamin- och mineralbrist, en stressig tillvaro och sömnbrist.

Annons

– Vill du stärka håret kan du äta mycket magnesium, zink och biotin. Det finns att köpa receptfritt på apotek eller i hälsokostaffär. Det är också bra att äta banan, avokado, mjölkprodukter samt frukt och grönsaker.

Läs också: 59 tips för att få ett friskare hår

– Ta dig även tid att massera din hårbotten noga när du schamponerar håret för att få igång blodcirkulationen, som i sin tur stimulerar hårsäckarnas tillväxt.

 

Schampo och balsam Maria Nila head & hair heal shampoo (reklamlänk) och Maria Nila head & hair heal conditioner (reklamlänk) stimulerar hårsäckar och motverkar håravfall, paketpris ca 499 kr.

Annons

Vad gör jag åt torrt och slitet hår?

– Tillför fukt, fukt och ännu mera fukt! Detta gör du genom ett schampo och balsam som verkar fuktgivande. Är ditt hår väldigt slitet kan du behöva ett schampo med keratin, det ämne som håret är uppbyggt av.

– Vad jag också rekommenderar är en vårdande hårolja, gärna med UV-skydd. Gnid in håroljan i längderna, i torrt eller fuktigt hår, för att skydda mot vardagligt slitage.

Läs också: Så stylar du håret efter din ansiktsform

– Viktigt är också att klippa topparna regelbundet, cirka var åttonde vecka, för att förhindra det kluvna att krypa uppåt på stråna.

– Glöm heller inte att använda värmeskyddande produkter som lägger sig som ett hölje runt stråna, så att håret inte bränns när du fönar eller lockar det.

Hårolja Lanza healing strength neem plant silk serum (reklamlänk) reparerar och innehåller värmeskydd, ca 172 kr.

Text: Margaretha Malmgren

Foto: Lars Jansson

Läs också:

Tio fyndiga namn på frisörsalonger

Frisyrer genom 100 år på 1 minut!

Lättskötta frisyrer  – 7 tips!

Annons