Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Mjäll och torr hårbotten? Så blir du av med det

31 okt, 2019 
Rebecka Gustavsson
Varför får du mjäll? Så här motverkar du det.
Har du också problem med en torr, kliande eller irriterad hårbotten? Då kan det vara mjäll! Här går vi till botten med vad som orsakar mjäll och listar sju produkter som ska hjälpa – en gång för alla.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har du problem med att din hårbotten är torr eller att den lätt blir fet? Då är det inte helt omöjligt att du även har drabbats av mjäll. Mjäll blir synligt i form av små vita hudflagor i hårbotten och lider du dessutom av en torr hårbotten kan de även falla ner och bli synliga på axlarna.

Det kan även vara svårt att bli av med mjäll och ibland kan det kännas som att ingenting fungerar. Men det finns faktiskt några tips och trix du kan ta del av för att minska besvären och förhoppningsvis utrota obehaget som mjällen kan orsaka.

Varför får man mjäll i hårbotten?

Mjäll är inte en hudsjukdom i sig utan det orsakas av ett tillstånd där huden producerar mer hudflagor än vad den kan ta hand om. Det kan till exempel bero på att huden reagerar på en speciell jästsvamp som finns överallt i huden. Det gör i sin tur att huden i hårbotten förnyas oftare än nödvändigt och när det blir ett överflöd av hudflagor kan det visas som det vi kallar för mjäll.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Mjäll kan även orsakas av att du använder produkter som du är känslig mot som i sin tur torkar ut hårbotten eller gör så att den blir fet. Oavsett orsaken till mjällens uppkomst, är det viktigt att veta att det inte är farligt och att det inte heller smittar.

Om du känner att besvären blir så pass olidliga att du inte klarar av dem kan det vara dags att uppsöka vård. Obehagen du upplever kanske då beror på något helt annat. Det finns nämligen hudsjukdomar med liknande symptom men som ska behandlas med andra metoder för att försvinna.

Så får du bort mjäll

Det kan som sagt vara svårt att bli av med mjäll om du en gång har drabbats av det, men det finns vissa saker du kan tänka på för att bli kvitt det eller i alla fall minska besvären.

För det första är det viktigt att använda rätt produkter och att en känslig hårbotten inte irriteras i onödan. När du tvättar håret är det därför viktigt att du använder rätt sorts produkter.

Mjällschampo för torr hårbotten

En torr hårbotten behöver milda produkter. När du väl tvättar håret kan du även tänka på att löddra schampot i handen innan du applicerar det i håret för att undvika onödig irritation.

Annons

Scrolla ner för att hitta ett alternativ som passar just dig.

Mjällschampo för fett hår

Schampo mot mjäll för dig med torr hårbotten, från Vichy. Här kan du köpa det (reklamlänk).

Mjällschampo för torr hårbotten

Mjällschampo för en torr och irriterad hårbotten, från Daxxin. Här kan du köpa det (reklamlänk).

Annons
Mjällschampo mot kliande hårbotten

Mjällschampo som ska lindra en kliande hårbotten, från Vision Haircare. Här kan du köpa det (reklamlänk).

Mjällschampo för kliande hårbotten

Rengörande mjällschampo, från Antonio Axu. Här kan du köpa det (reklamlänk).

Annons

Mjällschampo för en fet hårbotten

Om du lider av en fet hårbotten med beläggningar kan det vara bra att investera i ett schampo med ketokonazol, vilket finns receptfritt på apoteket.

Scrolla ner för att hitta ett alternativ som passar just dig.

Mjällschampo för fet hårbotten

Mjällschampo som innehåller ketokonazol, från Fungoral. Här kan du köpa det (reklamlänk).

Mjällschampo för fet hårbotten

Mjällschampo för alla hårtyper, från Cutrin. Här kan du köpa det (reklamlänk).

Annons
Mjällschampo för torr hårbotten

Mjällschampo för fett hår som ska motverka kliande hårbotten, från Vichy. Här kan du köpa det (reklamlänk).

Källa: Vårdguiden 1177

Annons