Så fönar du håret enligt konstens alla regler

En kvinna är missnöjd med sin hårfön

Foto: Shutterstock/TT
Hur använder man egentligen en hårfön på bästa sätt för att skydda sitt hår från slitage och brännskador? Vi lär dig steg för steg!

Ingen vill ju gå ut utomhus med fuktigt eller blött hår – risken att drabbas av en förkylning är helt onödig. Med vår steg för steg guide visar vi dig hur du fönar ditt hår så snabbt som möjligt, samtidigt som du undviker att skada det med för mycket värme eller genom att slita ut det.

Steg för steg: Så fönar du håret

Förutom att blött hår är obehagligt och ökar sjukdomsrisken så är ett nyfönat barr helt underbart vackert! Det får din frisyr att verkligen leva upp till sin fulla potential. Så här gör du för att lyckas med hårfönen.

Använd rätt hårfön

Om du någon gång testat att använda en dålig hårfön så vet du vad vi menar här – en kass fön ger kasst resultat. Generellt rekommenderas en hårfön som är minst 1800 watt och som har olika temperaturer. Mediumvärme passar bra för att förtorka håret medan varm luft låter dig styla och frisera håret.

Hårfönar vi rekommenderar:

Vit hårfön Remington

En fantastisk hårfön från Remington som har två olika munstycken, ett för styling och ett för snabbare tork. Denna hårfön får toppbetyg från användarna. Läs mer och beställ här (reklamlänk från Apprl).

Hårfön från Remington i brons.

Samma hårfön som den ovan fast i en annan färg. Läs mer och beställ här (reklamlänk från Apprl).

ghd mintgrön hårfön

Är du trött på ljudet av hårfönen men vill ändå ha salongsresultat? Då är denna från Ghd som gjord för dig! Läs mer och beställ här (reklamlänk från Apprl).

Babyiss Pro Rapido

En lättviktig hårfön men med riktigt mycket kraft. Dessutom har den en inbyggd ljuddämpare. Läs mer och beställ här (reklamlänk från Apprl).

ghd hårfön plommonfärgad

Denna snygga hårfön har flera olika program och temperaturer – bland annat kalluft. Den tre meter långa sladden är också väldigt tacksam. Läs mer och beställ här (reklamlänk från Apprl).

Babyliss hårfön i silver.

En hårfön för mindre frissigt hår med justerbar hastighet för olika frisyrer. Läs mer och beställ här (reklamlänk från Adtraction).

Hårfön Björn Axén

Professionell hårfön med riktigt hög effekt från Björn Axén. Läs mer och beställ här (reklamlänk från Adtraction).

Björn Axén svart hårfön

Låg vikt och hög effekt. Detta är en riktigt proffsig hårfön, från Björn Axén. Läs mer och beställ här (reklamlänk från Adtraction).

Säkerställ att du har:

Munstycke

Munstycket är viktigare än man kan tro. Förutom att det bidrar till att håret ser lent ut, så hjälper det till att skydda håret från att komma för nära värmen.

Rundborste

Detta är ett väldigt bra verktyg för att skapa vågor, få ändarna att runda sig – och med en borste med stor yta så kan ditt hår torka betydligt snabbare.

Hårklämmor

Klämmorna hjälper dig inte bara att separera håret. De hjälper också till att skydda ditt hår från bränn- och värmeskador eftersom du enkelt upptäcker om någon sektion börjar bli för torr.

Torka ditt hår

Se till så att du har torkat ditt hår så mycket du kan med en handduk innan du börjar föna. Självklart ska du vara försiktig och mer "dutta" av fukten från håret än att faktiskt slita i det med handduken. Detta kan nämligen skada håret. När håret är någorlunda torrt måste du använda dig av ett värmeskydd. Vi rekommenderar detta från Ghd.

ghd värmeskydd

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Apprl).

Dela in ditt hår i sektioner

Oavsett om du tänker ha ditt hår platt eller med volym så är det en bra idé att dela in det i sektioner. Om du vill ha volym, börja jobba med underhåret i nacken. Linda sedan alla sektionerna i rundborstar och föna i hårets riktning samtidigt som du borstar håret mot dig.

Om du däremot vill ha platt hår, sätt din hårfön på medelvärme efter att du torkat ditt hår någorlunda torrt med en handduk. Sätt upp toppen på ditt hår i en klämma och börja föna nedåt samtidigt som du borstar håret. Börja borsta nedifrån. Ta av hårklämman och använd den till att hålla fast det redan fönade håret i nacken, samtidigt som du tar håret ovanpå huvudet och fönar och borstar framåt mot ditt ansikte.

Slutligen, släpp loss allt hår och lägg det bakåt. Föna och borsta en sista gång bakåt.

Källa: RealSimple, Bangerhead

Mer inspirerande mode & skönhet hos allas.se: