Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Så länge håller ditt smink

16 okt, 2020 
STINA DAHLGREN
Delad bild med smink och glad tjej med sminkborste.
Hur länge håller egentligen smink? Här är svaret på hur länge du kan använda din mascara, foundation och ditt läppstift. Du kommer garanterat vilja rensa necessären efter att ha läst det här.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
TV: Så fixar du den perfekta eyelinervingenBrand logo
TV: Så fixar du den perfekta eyelinervingen

Handen på hjärtat, när rensade du bland ditt smink ordentligt senast? De flesta av oss har kvar något läppstift vi köpte för tio år sedan eftersom färgen är sååå fin. Eller den där ögonskuggepaletten som är så bra och aldrig tar slut. Och ja, vi vet att vi borde byta mascara men det finns ju lite, lite kvar att skrapa ut.

Vad händer om du använder gammalt smink?

För gammalt smink och bakterier kan få oanade konsekvenser. Acne, utslag, svamp och andra infektioner är bara några av de resultat du kan få utav att använda smink som blivit alldeles för gammalt.

Annica Forsgren, grundare av Skincity, tipsar om att du ska tänka på din hud lika mycket som du tänker på din mage.

Annons

”Var lika försiktig med att använda gamla hudvårds- och makeupprodukter som du är med att äta för gammal mat”, skriver hon på bloggen Hudspecialisten.

Virka dina egna miljövänliga sminkpadsBrand logo
Virka dina egna miljövänliga sminkpads

Hur ser man att smink är för gammalt?

Men hur vet du att det är dags att kasta ditt smink? Hur ser man att en produkt har blivit dålig? Ibland går det att se genom att produkten ändrar konsistens; ett läppstift kan bli grynigt, en foundation kanske inte smälter in lika fint i huden som det gjorde förut. Ändrar ditt smink doft är det också ett tecken på att det kan vara för gammalt.

Ibland kan det dock vara svårt att se eller känna om det är dags att kasta ditt läppglans eller om det håller ett tag till. Här kommer därför en guide till när du egentligen ska kasta ditt smink:

Mascara

En mascara håller i cirka 3 månader. Det är extra viktigt att byta ut just den regelbundet då det är något man använder så nära ögonen – ett utsatt och känsligt område. Undvik också att få in för mycket luft i tuben och håll inte på att pumpa borsten upp och ned. Luften gör nämligen att bakterierna trivs extra bra och då blir hållbarheten på din mascara ännu kortare.

Annons

Läppstift och läppglans

Läppstift har en något längre hållbarhet, mycket på grund av att läppglans ofta kommer med en applikator där man hela tiden blandar ned smuts och bakterier. Generellt brukar man säga att hållbarheten på läppstift är 12-18 månader och för läppglans cirka ett år.

Ögonskugga

Tro det eller ej, men en ögonskugga i puderform kan faktiskt sparas i princip hur länge som helst. Tänk bara på att ha rena borstar när du applicerar den och att inte kladda i paletten med fingrarna. En krämögonskuggas hållbarhet är cirka 1,5 år.

Foundation

Kan hålla allt från 6 månader upp till 1,5 år. Det beror dels på vilken form produkten har, det vill säga om den är flytande eller i puderform. En foundation som kommer i en burk eller dosa håller oftast kortare tid, medan en foundation i pumpflaska kan hålla upp till 1,5 år. Då måste man dock se till att förvara den torrt och svalt.

Det beror också på om din foundation är vattenbaserad eller oljebaserad. Den förstnämnda håller i ungefär ett år och en som är baserad på olja kan hålla i två år.

Annons

Concealer

En concealer i stick-format håller i cirka 9 månader medan en flytande kan hålla upp till ett år.

Eyeliner

En vanlig eyeliner håller i 6 månader, en i kakform kan hålla upp till ett år.

Kajal och ögonbrynspenna

Vässar du den ofta kan din kajal eller ögonbrynspenna hålla upp till två år. Har du en penna där du skruvar upp udden kan du torka av toppen med papper lite då och då för att fräscha upp den.

Rouge, bronzer och highlighter

Även här handlar mycket om vilken konsistens produkten har. En torr version i kakform håller upp till två år, medan en rouge eller highlighter i krämform håller något kortare.

Sminkborstar

Dina sminkborstar kan faktiskt hålla en hel livstid om du köper verktyg med bra kvalitet och rengör dem rätt. Om du sminkar dig varje dag ska du tvätta borstarna en gång i veckan. Makeupsvampar ska dock tvättas efter varje användning då de är extra benägna att samla på sig smuts och bakterier.

Foto: TT

Annons