Nytt test avslöjar – billigaste hudkrämen bättre än dyr retinol

Kvinna med hudcreme i handen.

Foto: Shutterstock/TT

Kan en billig hudcrème köpt i matbutik verkligen vara bra? Ja! Här förklarar hudexperten Johanna Gillbro varför dyra crèmer inte alltid är bättre.

Spelar prislappen någon roll för hur effektiv en en anti age-crème är mot rynkor och pigment? Troligen inte. I ett stort test som SVT:s Sanningen om hudvård har gjort visade sig en crème för några tior bättre än betydligt dyrare produkter.

I testet användes en fet fuktkräm som placebo. Den säljs för runt 20 kronor i en vanlig matbutik.

Den jämfördes med sju andra crèmer, varav fem innehöll ”mirakelingrediensen” retinol, som är ett förstadium till A-vitaminsyra.

Johanna Gillbro är doktor i dermatologi.

Johanna Gillbro är doktor i dermatologi.

Foto: Annika Berglund

Därför ska du inte köpa retinol på burk

Det finns studier som visar att retinol kan göra huden slätare. Men retinol är ett känsligt ämne som kan brytas ner av ljus och värme. I vissa retinolprodukter i butik kan ingrediensen redan ha brutits ned.

I en tidigare intervju med tidningen MåBra säger Johanna Gillbro, doktor i experimentell dermatologi, och en av experterna i SVT:s program, att man helst ska köpa retinol i en lufttät pumpflaska. Då kommer den inte i kontakt med syre. Produkten bör också förvaras i kylskåp.

Så gjordes testet av anti age-produkter

I testet fick sammanlagt 80 personer prova sju produkter på den ena ansiktshalvan och en placebo-produkt på den andra. Man mätte sedan pigmenteringar och rynkor med 3D-kamera.

Placeboprodukten visade sig ge ett bättre resultat än de sju, andra anti age-produkterna.

Förklaringen? Det räcker oftast med att använda en vanlig fuktcrème med fett och fukt för att motverkar ålderstecken.

Den här crèmen är bäst mot rynkor

Fukt och fett motverkar bland annat torrhetsrynkor genom att hålla kvar fukten i huden. Men det gäller att välja rätt fuktbindare. Glycerin är en gammal klassiker som har hängt med länge. Det används som fuktbindare i både medicinska hudcrèmer och vanlig hudvård eftersom det motverkar torr hud effektivt.

– Andra bra, väldokumenterade ämnen som binder och bevarar fukt är karbamid (urea), allantoin, mjölksyra och panthenol, säger Johanna Gillbro till MåBra.

Men vilken fuktcrème var det då som vann då SVT:s test? Jo, en vanlig, klassisk blå burk med Nivea, som kostar några tior i butik...

Här kan du köpa Niveas klassiska creme (reklamlänk från Adtraction)

Nivea fuktkräm

Nivea creme lanserades 1911 och blev snabbt en världssuccé som lade grunden till modern hudvård. Idag är Nivea creme en uppskattad hudvårdsfavorit som kan användas på hela kroppen och ansiktet.

Se också: Så vet du vilka blåmärken som är farliga

10 bästa brun-utan-sol produkterna!

20 par trosor som både är sköna och riktigt snygga