Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

10 blommor med underbar doft!

14 jun, 2017 
Karin Elmberg
Doftande blommor
Instinktivt för vi blomman till näsan, doften väcker lust och framkallar minnen – som en hälsning från paradiset. Dofttycket är personligt, sniffa dig fram till din favorit. Här är tio av de bästa!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tänk på att välja arter som når sin fulländning när du är hemma. Kvällsdoftare passar fint intill uteplatsen eller vid sovrumsfönstret då du nås av pustarna. Ge doftande växter rejält med svängrum så att de inte konkurrerar ut varandra.

Doftande blommor:

Doftliljan

Gladiolus callianthus, är inte så högrest som sina liljesystrar, men åh vilken doft! Kryddigt sensuell med crescendo i skymningen. Övervintras frostfritt och odlas därför bäst i kruka.

Doftschersminen

Philadelphus coronarius karaktäristiska doft hör till junis höjdpunkter, frisk och luftigt romantisk. Zon 4–6.

Se också: Så får du orkidéerna att blomma igen

Superknepet som får din orkidé att blomma igenBrand logo
Superknepet som får din orkidé att blomma igen

Kaprifolen

Lonicera doftar sensuellt kryddigt med drag åt vanilj. Lättodlad, slingrande kvällsdoftare, perfekt att till att rama in uteplatsen. Zon 6.

Annons

Lavendel

Lavandula angustifolia är klassikern i doftlunden. Hela växten doftar, därför kan du också njuta av bladen som avger lavendeldoft vid beröring året runt. Lättodlad men kräver god dränering. Zon 2–5.

Liljorna

Hör till de glammiga, kraftigt kryddiga doftarna. Lättodlade i en mullrik, väldränerad och gärna lite sur jord. Olika härdiga från zon 1–6.

Luktpionen

Paeonia lactiflora har alla romantiska stadier från knopp till nedvissning. Doften är ljuvlig och skiftar mycket mellan sorterna. Härdig i hela landet.

Luktärten

Lathyrus odoratus, med doft av fin engelsk tvål, charmar alla. En ettårig växt som behöver mycket näring, men belönar med lång blomningstid och buketter långt in i september.

Rosor

Framförallt tusenbladsrosen, Rosa centifolia och gallicarosorna, Rosa gallica, som används i parfymindustrin. Generellt doftar fyllda rosor mer än enkla. Zon 1–8 beroende på sort.

Se också: Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Syren

Syringa vulgaris är svensk försommar. Godast doftar den vanliga ljuslila med drag åt viol. Zon 6.

Syrenbuddleja

Buddleja davidii prunkar under sensommaren med sötfrisk doft. Blir 2–3 m hög. Zon 2–3.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons